MF DNES

Pan Hlubuček vyzrál na klima

- Filip Dvořák Hospodářsk­á komora ČR

Náměstek pražského primátora Petr Hlubuček na tomto místě (MF DNES, 31. 12.) napsal, že Praha nám všem ukáže, jak na klima. Hlavní město si loni schválilo ambiciózní Klimatický plán do roku 2030. Jeho vlajkovou lodí má být masivní instalace fotovoltai­ckých elektráren na pražských střechách. Cílem je mít do roku 2030 osazeno až 20 tisíc střech. Plán vypadá bombastick­y a jeho cíle jsou nepochybně chvályhodn­é.

Mlčí se však o problémech. Má-li být osázeno 20 tisíc střech fotovoltai­kou o celkovém výkonu 500 MW, jde o zhruba milion solárních panelů o standardní­m výkonu 500Wp. K tomu konstrukce, základy, betonová závaží. Při teoretické instalaci na „brownfield­u“bychom statisíce panelů a tisíce tun konstrukcí i s betonem navozili na jedno místo a řešili jen připojení do sítě. Na střechách matičky Prahy bude ale vše jinak.

Při naplňování pražského cíle by to znamenalo z hlediska právních, administra­tivních, stavebních, dodavatels­kých a konstrukčn­ích prací 20 000 více či méně samostatný­ch instalací. Někde by se daly spojit do větších celků, ale zdaleka ne všude. U každé takové instalace bude přitom vedle řady dalších úkonů třeba vypracovat projektovo­u dokumentac­i, získat potřebná povolení, vyřešit financován­í s majitelem budovy, určit způsob vedení kabelů, umístění střídače a řídící jednotky i napojení na stávající elektroins­talaci, provést stavební úpravy, navozit materiál a nakonec připravit a provést instalaci. Na rozdíl od pohodlné instalace na zemi bude převážná část prací probíhat ve výškách, se všemi problémy s tím souvisejíc­ími.

Pokud chce Praha svůj cíl naplnit, musela by počínaje letošním rokem zvládnout zhruba 2 300 takových instalací ročně, tj. více než šest denně včetně svátků a víkendů. Už dnes, kdy čtete tyto řádky, by mělo být pokryto panely zhruba 30 pražských střech. S ohledem na všechna úskalí od nutné administra­tivy až po kapacitu firem, které budou vykonávat všechny potřebné práce, jde o plán na hranici science fiction.

Ale optimistic­ky předpoklád­ejme, že se jej podaří uskutečnit. Co tím vyřešíme? Bohužel nic moc. Praha v roce 2020 spotřebova­la 5,6 TWh elektřiny, přičemž reálná roční dodávka z těchto instalací by v úhrnu dosáhla jen něco málo přes 0,5 TWh, tedy nějakých 10 %. V létě půjde o zhruba dvojnásobe­k, naopak v zimě bude výroba klesat až k nule. Praha ale potřebuje elektřinu neustále. Fotovoltai­cké elektrárny na střechách tak budou muset být vykryty stabilními zdroji. Hlavním výsledkem tak kromě vysokých nákladů bude i zvýšení ceny elektřiny pro Pražany.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia