MF DNES

Pohádková drsnost dětem neškodí

David Prachař slibuje, že ač novinka Kráska a zvíře nabídne trochu hororu, je vhodná pro rodiny s dětmi.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Původní prosincové datum premiéry pražského Národního divadla zhatil covid. Nyní to vypadá, že pondělní termín konečně platí. „Člověk už má temné myšlenky. Stačí jeden pozitivně testovaný a všechno jde do háje. Doufejme, že to dopadne dobře,“předesílá David Prachař, který se spolu s Annou Fialovou objeví v titulních rolích.

Jaká bude Kráska a zvíře v historické budově?

Pohádka zůstane, jak je. S pár škrty jsme zachovali překlad Františka Hrubína, byl ostatně psán pro krumlovské otáčivé hlediště. Diváci si samozřejmě budou nejvíce pamatovat podání příběhu v režii Juraje Herze jako film Panna a netvor. Já si to také pamatuji, jako děti jsme tomu říkali horor. Hororová struktura tu zůstala zachovaná, ale v jiné podobě.

Bude to vhodné pro děti?

Mysleli jsme na to, aby vzniklo rodinné představen­í. Tatínek Krásky vlastní cirkus, dojde i na cirkusové motivy. Člověk musí být kvůli malým dětem opatrnější, ale chvilkami se asi budou bát. Myslím, že divadlo má i takto působit.

Na fotkách jsou vidět drápy i krev, také jsem si popravdě na Herzův horor vzpomněl.

Já si jako dítě pamatuji, jak jsme chodili na rakvičkárn­y. Původní loutková divadla pro děti ostatně byla hrozně krutá. Faust, čert se sekerou, kterou zatnul ježibabě do hlavy. A ještě když stříkala krev, měly jsme jako děti pocit, že vidíme něco mimořádnéh­o. Mám na to vlastně hezké vzpomínky. Určitá pohádková drsnost je pro děti přínosná. Dnes, když jdou do kina, vidí tolik krve, že je to až nevhodné, ale ony se stejně dívají. Televize jsou jim volně dostupné a nedejbože, aby se dívaly na internet. Právě zakázané věci je přitahují. Takže v divadle to bude spíš oáza krásy.

Váš kostým vedle drápů oplývá i skákacími botami, jaké to je?

Nejsou to úplně skákací boty, jde o chůdy, na kterých člověk nemůže zůstat stát. Musím jít, otáčet se nebo se opírat o zeď. Zvukař Michal Cáb mi dále vymyslel akustickou rukavici, skrze kterou přes počítač ovládám zvuky. Takže nejen vrávorám, ale dále se pravou rukou snažím cizelovat zkreslení hlasu či výbuchy.

Pro Daniela Špinara se jedná o jednu z posledních zdejších režií. Promítly se do zkoušek změny, kterými si vedení prošlo?

Ani ne, změna je pozvolná. Proměna Národního divadla je vždy strašně komplikova­ná, protože nový umělecký šéf zdědí běžící inscenace a trvá to asi tak tři čtyři sezony, než se plně projeví nový dramaturgi­cký záměr. Národní divadlo je prostě velká loď, která když potřebuje někam zatočit, trvá to několik let. Herci ale zůstávají. Změnou vedení dochází k obrodě, protože každému šéfovi po pěti šesti letech dojdou síly a chuť. Hůř jsou na tom scény, kde mají dvacet třicet let stejného uměleckého šéfa.

Takže se na nástup dua SKUTR těšíte?

Původní loutková divadla pro děti byla hrozně krutá.

David Prachař herec

Těším se na každou změnu. (Špinarův předchůdce) Michal Dočekal toho po dvanácti letech také měl dost. Jsou to režiséři a sezení v kanceláři je vyčerpává.

Vy jste byl dokonce členem komise, která nové vedení vybírala.

Ano, číst koncepce kandidátů bylo zajímavé. Vyslechli jsme je a pak si nechali čtrnáct dní čas. Já jsem v komisi zastupoval herce a reprezento­val naše tajné hlasování, které právě duo SKUTR vyhrálo.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia