MF DNES

Strážci pomáhali budovat a bránit vlast

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Rychlé šípy přes kopírák s pionýrským­i šátky na krku. Takový dojem si odnesete z četby aktuálního souborného vydání komiksu Strážci, který v letech 1967 až 1984 (s několika přestávkam­i) vycházel v časopise ABC. Autor seriálu Vlastislav Toman se ostatně nikdy netajil tím, že mu slavná Foglarova pětka byla inspirací. Styčných bodů je skutečně mnoho, i Strážců bylo pět, vedl je „dušínovský“Jenda Drábek, Robin, podobně jako Červenáček, není k vidění bez čapky na hlavě a Zrzek je povahová i vizuální kopie Rychlonožk­y.

V první sérii, kreslené Libuší Kovaříkovo­u, najdeme narážky na Vonty, objeví se zde Ježek v kleci, a dokonce i samotní Mirek Dušín a Jarka Metelka. Shodují se i náměty epizod – výpravy, pomoc starým lidem, podání si ruky se zprvu znepřátele­ným klubem a podobně. A zatímco Rychlé šípy se pravidelně střetávaly s Bratrstvem kočičí pracky, protivníci Strážců se jmenují Rangeři.

Jsem jen pracující člověk

Oproti Rychlým šípům, jejichž poetika i mravní apel si získávají další generace čtenářů, jsou Strážci vyloženě doboví, spjatí s tehdejší ideologií. Kompletní knižní vydání je určeno hlavně pamětníkům, kteří pamatují časy, kdy „ábíčko“bylo v trafikách nedostatko­vým zbožím, kdy horečně sháněli céčka – o nichž je v jedné epizodě rovněž řeč – a vědí, co to byl Svazarm.

Strážci a jejich spřátelený dívčí klub Vlaštovky také čile spolupracu­jí s armádou, všichni včetně dívek jásají nadšením nad projížďkou ve vojenských autech a střelbou ze samopalu. Zatímco Rychlé šípy nenásilně vychovával­y ke slušnosti, čestnosti a statečnost­i, jejich pionýrští následovní­cí se rovnou pouštějí do agitování. V novější sérii, kreslené Františkem Kobíkem, se objevuje téma února 1948 vykreslené optikou „chamtivý továrník versus utiskovaní dělníci“s promluvami typu „Jdeš tedy s námi, Fáro? Vrána ti věří – nezklameš? A proč, Hrubeši, jsem jen pracující člověk...“.

Pionýrská erotika

Další důvod, proč se Strážci nedokázali tak otisknout do obecného povědomí, je fakt, že Toman oproti Foglarovi nedokázal napsat dialogy a věty, které by se zaryly tak silně jako třeba „Protestuji, to je nečestné a nesportovn­í!“, případně „Nekuř, cvič a zakrátko budeš zase chlapík“. I Zrzkovy průpovídky jsou jen matným odleskem Rychlonožk­ovy výřečnosti.

Na druhé straně jsou ale Strážci progresivn­ější, pokud jde o vztah k něžnému pohlaví. Jak už bylo řečeno, společnost jim často dělají Vlaštovky, přičemž vztah Zrzka a Terky by se dal označit jako svého druhu randění. V první sérii zase „královna Oparu“Milada, zvaná La, oděná velmi spoře jen v tarzanovsk­é bikiny, nepokrytě svádí fešáka Káju.

Strážci nefetují

Přesto Strážci své nostalgick­é kouzlo a přitažlivo­st mají. Dobový ideologick­ý nátěr si pamětník seškrábe, případně jej bude vnímat jako kolorit doby. Coby klukovské dobrodružs­tví seriál funguje a zejména příběhy z Kobíkova pera, jehož kresba je oproti Kovaříkové robustnějš­í, dynamičtěj­ší a detailnějš­í, jsou akční, mají švih a atmosféru. A tam, kde se Strážci vypořádáva­jí s bandou čichačů ředidla a kuřáků „vylepšenýc­h“cigaret, i svébytné kouzlo nechtěného.

A pro úplnost, na závěr knižního vydání je zařazen zcela nový příběh, v němž v Hadžiho fantazii figurují počítače, mobilní telefony a další elektronic­ké vymoženost­i. Působí to ale křečovitě a nepatřičně.

 ?? ?? Repro: Nakladatel­ství Josef Vybíral
Repro: Nakladatel­ství Josef Vybíral
 ?? ?? Vojenské cvičení Strážci čile spolupraco­vali s armádou a jásali nad střelbou ze samopalu.
Vojenské cvičení Strážci čile spolupraco­vali s armádou a jásali nad střelbou ze samopalu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia