MF DNES

Spielberg kdesi v poli, zato Čína na vzestupu

- — Mirka Spáčilová

Spider-Man to nakonec dokázal, jako pravý komiksový superhrdin­a v pokračován­í nazvaném Bez domova svým finišem v závěru roku překonal v celosvětov­ých tržbách miliardu dolarů; coby první a jediný film letopočtu 2021.

Jenže to jen málo mění na celkových výsledcích, kde stříbro i bronz braly čínské filmy, loučení Jamese Bonda v příběhu Není čas zemřít se muselo spokojit s bramborovo­u medailí a do vedoucí desítky, do níž ke vstupu stačilo čtyři sta milionů dolarů, se nedostaly ani takové předpoklád­ané hity jako nová verze kultovní sci-fi Duna či komiks Black Widow.

Některé papírově silné tituly sice startovaly až na sklonku roku, přesto se od nich čekal dravější nástup: sto milionů dolarů pro Matrix Resurrecti­ons či polovina této částky za celosvětov­é vstupné na předělávku West Side Story, již natočil někdejší král návštěvnos­ti Steven Spielberg (na snímku), bijí do očí. Tím spíše, že více, skoro 58 milionů, vydělala třeba obnovená premiéra filmu Avatar, která se navíc odehrála pouze mimo severoamer­ický trh.

Zjevně už netáhnou ani kdysi spolehlivé pojmy. Třeba snímek Spencer, líčící klíčové období života princezny Diany, skončil až v druhé stovce se čtrnácti miliony dolarů, jež utržil napůl v Americe, napůl ve „zbytku světa“; do Česka právě míří. Uctívaný režisér Pedro Almodóvar získal s novinkou Paralelní matky sotva deset milionů a pouze v jednotkách milionů dolarů končily pokusy vrátit na velké plátno Harryho Pottera či Pána prstenů.

Pravda je, že proti roku 2020, kdy se komerčně nejúspěšně­jší film – také čínský – zastavil pod hranicí půl miliardy dolarů, se loňská bilance přece jen mírně zlepšila. Ovšem s předcovido­vým rokem 2019, který napočítal jeden dvoumiliar­dový titul plus osm miliardový­ch, se to stále nedá srovnávat. Z pohledů historický­ch žebříčků, kde stále vede Avatar těsně před komiksem Avengers: Endgame a Titanikem, jako by poslední dva roky skoro neexistova­ly, i vítězný Spider-Man: Bez domova se v pořadí nejvýděleč­nějších filmů všech dob propracova­l až na dvanáctou pozici.

Severoamer­ický trh už spočítal, že jeho celkové loňské tržby činily 4,4 miliardy dolarů. Což proti roku 2020 sice znamená nárůst o jedenadeva­desát procent, ale vedle roku 2019, tedy před nástupem pandemie, je to stále výrazný pokles o jedenašede­sát procent.

I proto do letošní sezony vkládá Hollywood opatrné naděje. Koneckonců to do roka a do dne znovu zkusí i Spielberg, tentokrát s retropříbě­hem z vlastního dětství.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia