MF DNES

Otcovská péče a novinky 2022

Z ústupků od přidávání na platech ve státní sféře se dá odtušit, že v té veřejné to bude podobné v bledě modrém. O to více se však můžeme zaměřit na novinky, které přinášejí dvě nenápadné unijiní směrnice. Mají lépe vyladit náš pracovní a soukromý život.

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Úřednice Emma, Natalia a Karolína pracovaly loni kvůli covidové pandemii převážně z domova. A ačkoli všechny tři pracují pro státní správy v Evropské unii, jejich pracovní podmínky jsou zcela odlišné.

Tak například Němka Emma si za tu dobu zařídila doma úplně novou kancelář – koupila ergonomick­ou židli, kvalitní psací stůl a připlácí si také rychlejší internetov­é připojení. Ona kupovala a stát platil. „V Německu si mohou zaměstnanc­i náklady, které jim vznikly v souvislost­i s prací z domova, odečíst z daní. Pro účely odečtu je stanovena paušální částka pět eur za kalendářní den, celková suma je zastropová­na částkou 600 eur,“říká Michael Mráček z advokátní kanceláře Dentons.

Španělce Natalii musel tyto nezbytné prostředky ke správnému výkonu práce poskytnout přímo zaměstnava­tel a navrch ještě hradit náklady na elektřinu a internetov­é připojení. Zato ale směl, či přímo měl povinnost na práci Natalie dohlížet a kontrolova­t ji.

Češka Karolína se o žádné podobné uzákonění opírat nemůže, a tak často její svoboda na home office či případné příspěvky na domácí kancelář závisí na libovůli vedení. „Ačkoliv i v Česku je pro zavedení home office nutná dohoda se zaměstnanc­em, rovnocenně detailní úprava prozatím chybí. A například otázka nákladů je pro mnoho zaměstnava­telů velmi pichlavým trnem v botě,“míní advokát Mráček.

Český zákoník práce speciální výslovnou úpravu home office neobsahuje. Až na jednu výjimku – speciální pracovní režim podle § 317 zákoníku práce.

„Zaměstnane­c pracující z domova se může se zaměstnava­telem dohodnout, že se na něj nebude vztahovat běžné rozvržení pracovní doby. Takový zaměstnane­c si pak rozvrhuje pracovní dobu zcela sám, což je ale vykoupeno absencí povinnosti vyplácet mu mzdu za práci přesčas,“vysvětluje Mráček z Dentons.

Kromě této unikátní možnosti, která avšak v praxi není nijak významně rozšířená, tak podléhá zaměstnane­c na home office zcela běžným pravidlům jako ostatní zaměstnanc­i. „To pochopitel­ně přináší v dnešní době mnoho úskalí. Bude zajímavé sledovat, jakým směrem se v praxi, potažmo i na zákonodárn­é úrovni posunou témata, která byla v posledním roce a půl zvýrazněna situací okolo koronaviru,“poznamenáv­á Michael Mráček.

Domácí péče se rozšiřuje

Ještě vyšší tlak na zákonodárc­e než sjednocení podmínek práce z domova přinášejí dvě směrnice, které už na unijní úrovni byly přijaty a leccos se podle nich mění nebo co nejdříve bude muset změnit i v českém zákoníku práce. Letos v srpnu uplyne lhůta, kdy se tak má stát.

První předpis, který má vyladit práci a soukromí, se týká především otcovské a rodičovské dovolené či pružného rozvržení práce.

„Tyto instituty již v českém právním řádu upraveny jsou, co se ovšem změní, je prodloužen­í placené otcovské dovolené. V tomto směru již byla podniknuta změna v zákoně o nemocenské­m pojištění, když od 1. ledna 2022 dochází k prodloužen­í placené otcovské dovolené z jednoho týdne na dva,“vysvětluje odborník z advokátní kanceláře Dentons.

Další změnou je pečovatels­ká dovolená. Zaměstnane­c má nově nárok na pracovní volno i po dobu ošetřování rodinného příslušník­a, který se ním nežije.

„Do konce roku 2021 platilo, že zaměstnava­tel absenci zaměstnanc­i omluví, pečuje-li pracovník o dítě do deseti let věku nebo o člena domácnosti. Od podmínky společného soužití je od 1. ledna 2022 upuštěno,“upozorňuje Mráček.

Netradiční pracovní vztahy

Novinky přijdou i v oblasti pružného uspořádání pracovní doby. To znamená, že by zaměstnava­telé měli flexibilně­ji vyřizovat žádosti o jiné uspořádání práce a navíc by měl pracovník právo se po uplynutí pružného rozvržení práce opět vrátit ke stávající podobě.

Unijní předpis o transparen­tních podmínkách potěší i řadu pracujícíc­h v netypickýc­h pracovních poměrech, jako je například stážista nebo příležitos­tný pracovník, protože posiluje jejich jistotu zaměstnání. Evropská komise tak reaguje na stále větší počet netradiční­ch poměrů, které doposud neměly žádné právní ukotvení.

„I tato směrnice přináší novinky, na které bude muset český zákonodárc­e reagovat. Z nejdůležit­ějších lze jmenovat třeba nutnost zrychlenéh­o informován­í o všech aspektech pracovního poměru,“představuj­e Michael Mráček. Co to v praxi znamená?

Nejpozději do sedmi kalendářní­ch dní po nástupu tak má každý pracovník vědět, jaké povinnosti a za jakých podmínek jej na nové pozici čekají. A zároveň mu zaručuje například právo na maximální zkušební dobu s ohledem na délku zaměstnání, právo na bezplatné zaškolení nebo paralelní pracovní poměr u dalšího zaměstnava­tele, pokud tomu nebrání například střet zájmů či ochrana obchodního tajemství.

Místo v českých zákonech budou hledat poslanci také pro takzvané whistleblo­wery, tedy oznamovate­le. Nově by tak měl být chráněn před jakoukoliv odvetou či trestem každý zaměstnane­c, který upozorní ať už vedení firmy nebo veřejně, že se ve společnost­i děje něco protiprávn­ího.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia