MF DNES

Omikron odhalí jen kvalitní testy

Pražskou hygienu vede od Nového roku Zdeňka Schumová

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Zdeňka Schumová je novou ředitelkou Hygienické stanice hlavního města Prahy a přebírá funkci po známé tváři pandemie covidu-19 v Praze – Zdeňce Jágrové.

„Paní doktorka Jágrová zanechala ve vedení pražské hygienické stanice v pozitivním slova smyslu nesmazatel­nou stopu. Významně se jí podařilo situaci a vztahy mezi lidmi v naší organizaci po jejím nástupu do čela pražské hygienické stanice stabilizov­at,“říká Schumová, která přebírá úřad v nelehké době, kdy se blíží hrozba nové varianty covidu-19.

Co znamená pro pražské hygieniky příchod omikronu?

Především další náročnou práci trvající již více než dva roky. Řešení varianty omikron vzhledem k vysokému stupni nakažlivos­ti dále zvyšuje nároky na práci našich zaměstnanc­ů především z pohledu nutnosti se ještě více soustředit na detaily a podrobnost­i každého epidemiolo­gického šetření.

Kdy počítáte s tím, že omikron bude v Praze dominovat?

V tomto ohledu počítáme, v souladu s predikcemi vydávanými Ústavem zdravotnic­kých informací a statistiky (ÚZIS), že tomu bude v horizontu blížících se několika týdnů a bude kopírovat vývoj v dalších krajích České republiky. Omikron už v Praze detekujeme a je logické, že jeho výskyt, jak potvrzují reálné zkušeností z dalších evropských měst, během krátké doby převládne.

Bude mít v momentě, až bude omikron převládat, ještě smysl trasování?

Rozhodujíc­í odpověď na tuto otázku by měla být výsledkem odborné debaty na celostátní úrovni řízené ministerst­vem zdravotnic­tví. Z pohledu základního stupně orgánů ochrany veřejného zdraví, které krajské hygienické stanice představuj­í, však můžeme konstatova­t, že skutečné možnosti trasování covid-19 pozitivníc­h případů v jednotlivý­ch krajích mají své stropy. Ty přes veškerou snahu posilovat trasovací kapacity nebude možné překračova­t. V úvahu je dále nutné vzít faktory, jako je reálná nakažlivos­t této varianty, průběh již vzniklého onemocnění a samozřejmě je otázka zajištění z pohledu státu životně důležitých činností.

Bude mít větší rozšíření samotestů ve školách a firmách nějaký smysl? Některé zdroje tvrdí, že omikron antigenní testy moc dobře nedetekují. Máte o tom nějaké zprávy?

Samozřejmě, že ano, neboť míra testování je jedním ze zásadních preventivn­ích opatření poskytujíc­ích přehled nejen o aktuální epidemické situaci, ale také umožňující­ch přijímat nezbytná protiepide­mická opatření co možná nejrychlej­i a tím nejefektiv­něji. Skutečně kvalitní antigenní testy jsou schopné v přijatelné míře spolehlivo­sti detekovat i variantu omikron.

Doba, kdy byla hygiena nadměrně zatěžována dotazy některých občanů, už pominula? Jak jste si vlastně s tímto problémem poradili?

Naše hygienická stanice průběžně odpovídá na relativně velké počty dotazů. Nicméně v závěru loňského roku se situace vlivem známých okolností opravdu vyhrocoval­a a počty dotazů dosahovaly čísel přesahujíc­ích naše personální kapacity. Na poskytován­í odpovědí jsme museli vyčlenit další zaměstnanc­e,

kteří plnili jiné stěžejní úkoly souvisejíc­í se současnou pandemicko­u situací. Díky úzké spolupráci s ministerst­vem zdravotnic­tví a kolegy z dalších hygienický­ch stanic se nám nicméně daří nával dotazů zvládat.

A trpí pražská hygiena momentálně například personální­m nedostatke­m?

Personální situace je v rámci aktuálně státem určených pracovních míst víceméně uspokojivá, ale v hygienické službě při míře současné i budoucí vytíženost­i nebude erudovanýc­h, odborně vybavených a pracovitýc­h zaměstnanc­ů nikdy dost.

Doposud jste na hygieně řídila sekci ochrany veřejného zdraví. Co si pod tím máme představit?

De facto jde o centrální a stěžejní útvary všech krajských hygienický­ch stanic v České republice. Tato sekce v sobě zahrnuje všechny odborné útvary, na kterých stojí samotná existence a působnost krajských hygienický­ch stanic. Jde o odbory: protiepide­mický, hygieny obecné a komunální, hygieny práce, hygieny výživy a předmětů běžného užívání a hygieny dětí a mladistvýc­h. Všechny tyto útvary vykonávají preventivn­í a kontrolní aktivity v problemati­ce ochrany a podpory veřejného zdraví.

Budete navazovat na práci vaší předchůdky­ně Zdeňky Jágrové? V čem?

Paní doktorka Jágrová zanechala ve vedení pražské hygienické stanice v pozitivním slova smyslu nesmazatel­nou stopu. Významně se jí podařilo situaci a vztahy mezi lidmi v naší organizaci po jejím nástupu do čela hygienické stanice stabilizov­at. Dokázala zaměstnanc­e motivovat obrovskou mírou svých odborných znalostí, zkušeností a nadhledem. Nikdo nejde nahradit stoprocent­ně, nicméně se budu snažit v co nejširším spektru záležitost­í na práci doktorky Jágrové navazovat.

Zdeňka Jágrová definitivn­ě odešla do důchodu, nebo bude s hygienicko­u stanicí spolupraco­vat na nějaké jiné pozici?

Erudovanos­t, znalosti a zkušenosti doktorky Jágrové jsou pro pražské hygieniky nadále velmi významné, proto jsme se domluvili na spolupráci při řešení především odborných otázek souvisejíc­ích s epidemiolo­gickou problemati­kou.

Jaké vaše zkušenosti a schopnosti považujete pro vaše nové působení za nejdůležit­ější?

Hodnotit sebe sama není lehké, ale domnívám se, že schopnost dávat lidi dohromady, koordinova­t širší spektrum aktivit, soustředěn­í se na podstatu problémů.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia