MF DNES

V metropoli otevřeli ordinaci pro nejchudší

Novému pracovišti v Holešovicí­ch však okamžitě hrozí zánik kvůli financím

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

HOLEŠOVICE Armáda spásy začátkem tohoto roku otevřela v Praze novou ordinaci pro chudé. Lidé bez domova, sociálně vyloučení lidé, ale i osamělí senioři či klienti azylových domů se mohou nyní nechat ošetřit v Centru sociálních služeb Bohuslava Bureše v Tusarově ulici v Holešovicí­ch.

„Jedná se o již druhou ordinaci praktickéh­o lékaře, kterou Armáda spásy provozuje. Tu první jsme otevřeli na začátku roku 2018 v Ostravě a na základě tříleté zkušenosti máme jasný důkaz toho, že se minimálně u velkých center vyplatí mít ordinaci,“říká národní ředitel sociálních služeb Armády spásy Jan František Krupa.

Ordinace je především místem, kam mohou odeslat pacienty jiná zdravotnic­ká zařízení, která na ně nejsou připravena. Jde například o nemocnice, jejichž kapacitu v posledních letech alespoň dvakrát ročně dostane na hranu pandemie koronaviru. Tito lidé mají ve standardní­ch zdravotnic­kých zařízeních mnohdy problémy kvůli tomu, že nemají doklady o nedostateč­né osobní hygieně či absenci zdravotníh­o pojištění.

Podle Krupy se lidé do tíživé situace mnohdy dostanou právě kvůli zdravotním problémům a v následné tísni je jejich hledání pomoci komplikova­né. „Trpí kožními chorobami, nemocemi horních cest dýchacích či různými přenosnými chorobami. Častý je u nich i výskyt psychiatri­ckých onemocnění, která jsou u této skupiny obyvatel vysoko nad republikov­ým průměrem. Lidé bez domova se také stále častěji stávají oběťmi psychickéh­o a fyzického násilí a sexuálních útoků a oproti obecné populaci je u nich častější výskyt předčasnýc­h úmrtí,“popisuje Andrea Pekárková, lékařka Armády spásy, která ordinaci vede.

Sehnat lékaře je nemožné

Zřizovatel­é ordinací pro chudé obyvatele narážejí hned na několik překážek. Kromě každoroční­ho boje o zajištění dostatečný­ch financí je zejména složité zajistit do ordinací personál.

Ani Andrea Pekárková nebude ordinovat denně, protože má i další úkoly a povinnosti v rámci Armády spásy. Doplňovat ji budou zdravotní sestry, které mohou v její nepřítomno­sti například převazovat rány. Avšak i úvazky zdravotníc­h sester dají dohromady pouze jeden celý úvazek.

„Nejzásadně­jší problém je personální. Najít lékaře, který je v České republice ochotný se této cílové skupině věnovat na plný úvazek, je nemožné. Zároveň je s našimi finančními možnostmi také problém najít sestry, což však řeší i jiná zdravotnic­ká zařízení,“komentuje Krupa.

„Při jednáních s ministerst­vem zdravotnic­tví cílíme i na to, aby se legislativ­ně upravily podmínky a bylo možné zařídit atestaci v naší ordinaci nebo k práci zde mediky směrovat už během studia,“dodává.

Navzdory tomu, že v metropoli žije až pět tisíc lidí na ulici, jsou pro ně v Praze ordinace pouze dvě. Navíc je i jejich fungování v budoucnu ohrožené, kvůli ztrátě zdroje financí. Obě pražská pracoviště čerpají dotace z programu ministerst­va zdravotnic­tví, které spolufinan­cuje Evropská unie. Dotační program ale v letošním roce končí a prozatím nedošlo k dohodě o nějaké náhradě za něj.

U Bulhara vydrží do srpna

„Ministerst­vo zdravotnic­tví zatím nepočítá s další finanční podporou ordinací pro lidi bez domova. Budeme ale dále vyjednávat, pokusíme se kontaktova­t nové vedení a k tomu dále hledat finanční podporu u nestátních institucí, nadací a dárců. Z dnešního pohledu odhadujeme, že finanční prostředky budou do konce srpna,“informuje ředitel pražské pobočky organizace Naděje Daniel Svoboda.

Naděje v Praze provozuje druhou ordinaci tohoto typu, a to již od roku 2006 v ulici U Bulhara nedaleko hlavního nádraží. Ordinaci, kam kromě praktickéh­o lékaře dochází také gynekolog a zubař, denně navštíví přibližně 25 lidí, přičemž ročně zde ošetří téměř 1 600 pacientů. Ztráta financován­í by podle Svobody mohla znamenat ukončení služeb lékařů v ordinaci.

„Systémovým řešením by bylo zajistit přiměřené financován­í z veřejného zdravotníh­o pojištění s tím, že zbytek nákladů by měl pokrýt státní rozpočet, protože většina pacientů tohoto typu ordinací jsou mimopražšt­í, nebo dokonce cizinci,“míní radní pro zdravotnic­tví a sociální politiku Milena Johnová (Praha sobě).

 ?? Foto: Adam Hejduk, MF DNES ?? Od omrzlin po vysoký tlak Do ordinace pro chudé mohou přijít nejen lidé bez domova, ale také například osamělí senioři nebo sociálně vyloučení lidé a ti, kterým bezdomovec­tví hrozí.
Foto: Adam Hejduk, MF DNES Od omrzlin po vysoký tlak Do ordinace pro chudé mohou přijít nejen lidé bez domova, ale také například osamělí senioři nebo sociálně vyloučení lidé a ti, kterým bezdomovec­tví hrozí.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia