MF DNES

Vlaky ze Smíchova po Radotín zrychlí

- — Marek Kočovský

PRAHA Rychlostí až 140 kilometrů v hodině by se měly už koncem roku prohánět vlaky mezi Prahou a Černošicem­i. Resort dopravy oznámil, že ještě letos bude vylepšený devítikilo­metrový úsek od Smíchova po Radotín. Renovace úseku bude stát zhruba 3,6 miliardy korun.

„Modernizac­e by měla výrazně přispět k tomu, aby se po železnici dostalo do Prahy a z ní více lidí. Protože po dokončení celé trati mezi Smíchovem a Berounem by tu ve špičkách měl být interval až 10 minut, což bude pro cestující pozitivní posun,“řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Za hodinu by tak mohlo jet i šest souprav. Kromě zkrácení intervalů mezi jednotlivý­mi soupravami by se měl po dokončení zlepšit rovněž dojezdový čas.

V současnost­i to rychlíky při bezproblém­ovém průjezdu mezi Berounem a metropolí zvládají přibližně za třicet minut. Jenže. V posledních letech čelí při cestách kolem Berounky pasažéři spíše obavám, aby se do práce či školy vlakem vůbec dostali.

„Černošice jsou nedaleko metropole, ale pokud se do ní lidé nemohou pořádně dostat, je to velký šrám. Když už náhodou nějaký vlak přijede včas do zastávky, může si být pasažér jistý, že do cíle nakonec přijede se zpožděním. Jízdními řády se opravdu nelze řídit. Rekonstruk­ce trati z Prahy do Berouna, která se k nám blíží, je pro nás klíčová,“upozorňuje na komplikace při nynějším cestování vlakem starosta Černošic Filip Kořínek (Věci černošické).

Opraví i smíchovské nádraží

„Doufám, že úsek mezi Smíchovem a Radotínem, který je vždy extrémně vytížený, přece jen pomůže. Ale potížím ještě zřejmě není konec. Následně má totiž začít rekonstruk­ce smíchovské­ho nádraží, což asi také přinese nějaké potíže,“domnívá se starosta.

Správa železnic (SŽ) bude pokračovat v úpravách i ve směru na Beroun, zhruba mezi Karlštejne­m a Berounem. Pak by měl následovat úsek mezi Černošicem­i a Karlštejne­m. A teprve za několik let se bude dělat přímo v Černošicíc­h. To vše může být příčinou dalších omezení. O tom, že jakákoli stavba na trati č. 171 Praha–Beroun působí komplikace, existuje nespočet důkazů. Stačí se vrátit o necelé dva roky zpět, kdy v létě roku 2020 při zahájení prací u Radotína začal platit výlukový jízdní řád. Linky S7 v něm prořídly a zbylé vlaky nabíraly více než půlhodinov­é zpoždění. Zlepšení nastalo až poté, co se ozvali starostové z dotčených obcí. Ani po dokončení všech plánovanýc­h úprav, což by mělo být v horizontu pěti let, ovšem nebudou mít u Berounky s dopravou úplně po starostech. „Potřebujem­e také vybudovat železniční tunel v Chuchli, do něhož se přesune nákladní a rychlíková doprava. Aby naše trať mohla fungovat jen jako příměstská,“připomíná Kořínek s tím, že jen tak se místní zbaví zátěže z nadměrného hluku.

 ?? Foto: Správa železnic ?? Modernizac­e Ještě letos bude vylepšený devítikilo­metrový úsek železnice od Smíchova po Radotín.
Foto: Správa železnic Modernizac­e Ještě letos bude vylepšený devítikilo­metrový úsek železnice od Smíchova po Radotín.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia