MF DNES

Desítka, trumf pro Peking

Superman švýcarské ligy Roman Červenka je zdravý, očkovaný. Věří si a má chuť.

- Karel Knap hokejový reportér MF DNES

Na tři předchozí olympiády do Vancouveru (2010), Soči (2014) a Pchjongčch­angu (2018) ho povolali koučové Vladimír Růžička, Alois Hadamczik a Josef Jandač.

V příštích dnech by se šestatřice­tiletý útočník Roman Červenka měl v Rapperswil­u setkat s jejich následníke­m Filipem Pešánem, aby probrali jeho účast na hrách, které v Pekingu začnou 4. února.

Druhý muž bodování nejvyšší švýcarské soutěže NLA v rozhovoru pro MF DNES potvrdil, že se nedávno nechal očkovat proti koronaviru, čímž padla zásadní překážka pro jeho nominaci do Číny.

V jedné z nejkvalitn­ějších evropských lig prožívá další výtečnou sezonu, o čemž svědčí nejen parádní bilance 12+31 ve 35 zápasech (první Švéd Olofsson má o dva body víc).

Týmu Lakers zatím pomohl na nečekané druhé místo před výrazně bohatší kluby z Davosu či Curychu. Na ledě vyčnívá, střílí, vytváří spoustu šancí, proměňuje nájezdy.

S vrozenou skromností však odmítá veškerou chválu. O pozvánce do národního mužstva mluví zdrženlivě: „Nechci předbíhat.“

Za Česko by mohl nastoupit po necelých čtyřech letech. Zatím má v kronikách zapsaných 157 startů – o pět víc než Jágr, o tři víc než Reichel, o tři méně než Suchý.

Naučil se odpočívat

O reprezenta­ci vždy hovoří uctivě. Dosáhl s ní na zlato na šampionátu v Německu na jaře 2010 a na bronz na Slovensku o rok později.

Poté, co své hvězdy do Pekingu odmítla pustit NHL, výběr pro Pešána a manažera Nedvěda se zásadně zúžil. A bylo by pošetilé aspoň neuvažovat o mazákovi s číslem 10 na dresu. Soupisky se nejspíš uzavřou a zveřejní po víkendu.

„Kdo by se nechtěl zúčastnit olympiády?“položil Červenka řečnickou otázku, když se přece jen maličko rozpovídal. „Není moc takových sportovců. Mě láká. Ale nerad bych něco vykládal, než se potkám s Filipem. Sedneme si a uvidíme.“

Až po několika dalších dotazech připustil: „Kdyby byla možnost a zájem vedení, tak bych určitě jel. Daří se mi, jsem zdravý. Věřil bych si. Vidím další příležitos­t udělat medaili. Víme, jak se na náš hokej nahlíží. Myslím, že máme šanci to změnit.“

V minulosti jej postihly vážné problémy s krevními sraženinam­i. Mučily ho bolesti zad. Na přípravný Karjala Cup v říjnu nesměl vyrazit, neb nemohl předložit doklad o očkování. „Vyloženě jsem ho nepotřebov­al, protože jsem měl naměřené vysoké protilátky po prodělaném covidu,“vysvětlova­l.

„A co se týče zdraví, musím z pověrčivos­ti zaklepat na dřevo, protože mě od začátku sezony nic neomezuje. Můžu naplno trénovat i hrát, což je velká výhoda.“

Současné přízni osudu vychází vstříc nabytou moudrostí. Svědomitě cvičí, aby snížil riziko zranění. Ze stejného důvodu víc odpočívá, na což dřív moc nedbal. Našel kýženou rovnováhu. Vnímá signály, které mu tělo vysílá. „Jakmile cítím, že něco není v pořádku, hned reaguju. A kdybych dostal sekeru nebo ránu pukem, je lepší kvůli nebezpečí embolie zajít na kontrolu.“

Kam s ním?

V národním mužstvu se mu leckdy nedařilo, jak si představov­al. Řada fanoušků na něj má pifku a tepou do něj až nezaslouže­ně ostře. Třeba to nejlepší teprve předvede.

Kdyby na něj Pešán a Nedvěd vsadili, samozřejmě by neexistova­la záruka, že by v Číně zářil jako v NLA. Záleží na přidělené roli, momentální­m rozpoložen­í i síle soupeřů. Červenka nejlépe prodá své přednosti v první nebo druhé lajně a při přesilovká­ch. Jistě by se k němu hodil aspoň jeden kanonýr, který by proměňoval jeho pasy. Výhodou je, že stejně dobře zvládá pozice centra a levého křídla. I proto by do sestavy mohl za- padnout k dalším výrazným středním útočníkům Krejčímu a Kovářovi.

Jen pro porovnání, právě Kovář dosud v tomto ročníku NLA v Zugu nastřádal 26 bodů (6+20) v 29 utkáních. V týmu Lakers je druhý za Červenkou s velkou ztrátou Švýcar Zangger s 24 body.

Kdyby byla možnost a zájem vedení, tak bych určitě jel.

Válí při nájezdech, neví proč

Červenka není na bruslích nějaký fofrník, ale geniálně čte dění na ledě. Volí správná rozhodnutí. Kanaďan Jeff Tomlinson, jeho bývalý kouč v Lakers, o něm pravil: „Přemýšlí o hokeji na úplně jiné úrovni. Sám se od něj učím. Není řečník, ale když spustí, každý naslouchá.“

Červenka si pověst ve Švýcarsku žehlí už šestou sezonu. V městečku Rapperswil zakotvil s chotí Veronikou, bývalou Miss, a synem Denisem, nadaným tanečníkem. U Curyšského jezera jsou spokojení. Smlouva mu platí až do jara 2023.

Rozumí si se švédským trenérem Hedlundem. Pochvaluje si atmosféru v kabině. Sám žasne, jak v poslední době zvládá penalty v zápasech i rozstřelec­h, při nichž má stoprocent­ní úspěšnost (4 ze 4).

„Nevím, co se děje,“tvrdí s úsměvem. „Nikdy jsem na nájezdy nebyl expert. Nikdy nemám plán. Prostě jedu a nějaké řešení se objeví.“

I tato jeho přednost by se v Pekingu mohla reprezenta­ci hodit.

V NLA převyšuje borce, kteří donedávna hráli NHL – Malgin, Filppula, Kahun, Andrighett­o, Frolík. A když se esa ze zámoří do Číny nedostaví, česká desítka by na turnaji mohla být zajímavým trumfem.

 ?? Foto: Getty Images ?? Olympiáda ho láká Roman Červenka prožívá ve Švýcarsku povedenou sezonu a neváhal by dobrou formu prodat i na olympiádě v Pekingu. Pokud by ho trenér Pešán povolal.
Foto: Getty Images Olympiáda ho láká Roman Červenka prožívá ve Švýcarsku povedenou sezonu a neváhal by dobrou formu prodat i na olympiádě v Pekingu. Pokud by ho trenér Pešán povolal.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia