MF DNES

Odpočatá Ósakaová: Na tiskovce už se nerozbrečí­m

Japonská tenistka loni bojovala s médii a hledala radost. Na startu letošní sezony působí svěže, ale skutečné výzvy ji teprve čekají

- — Stanislav Kučera*

Tenistky mívají na začátku sezony rozličná přání. Zůstat zdravé, posunout se v žebříčku, vyhrát turnaj, bavit se sportem...

Z tohoto přehledu poněkud vybočila Naomi Ósakaová, která v pondělí přišla s netradiční­m cílem: „Už nikdy se nerozbrečí­m na tiskové konferenci.“

Pokud japonskou hvězdu sledujete, tak víte, že toto předsevzet­í pro ni není bezpředmět­né. Ósakaová loni v srpnu v slzách přerušila setkání s médii v Cincinnati, předtím na Roland Garros oznámila, že s reportéry nebude mluvit ve snaze ochránit své psychické zdraví.

Tímto přístupem ale na sebe strhla velkou kritiku, kvůli níž dlouho pauzíroval­a. V roce 2021 odehrála jen devět turnajů.

Nyní už se ale opět prohání po kurtech. Účinkuje na menší akci kategorie 250 v Melbourne, kde plní roli nasazené jedničky.

I když mohla vyrazit na lépe obsazený a dotovaný podnik WTA 500 do Adelaide, raději pro návrat zvolila klidnější prostředí s menší pozorností i kvalitou soupeřek.

Má obavy, co s ní provedlo dvouměsíčn­í období po loňském US Open, kdy nevzala raketu do ruky a hledala doma v Beverly Hills jinou životní náplň. „Neměla jsem žádný plán. Kvůli covidu nebylo bezpečné cestovat. Moji přátelé žijí u San Francisca, tak jsem za nimi párkrát jela,“prozradila.

A pochvalova­la si, že díky kontaktu s kamarády a rodinou dokázala zapomenout na neblahé události.

„Pak jsem začala pomalu obnovovat svou lásku ke hře. Není to tak, že by úplně zmizela, jen ji překrylo tolik emocí, které se na mě valily, protože jsem hrála roky a roky bez pauzy.“

Když si teď volno vybrala, zjistila, že s její nechutí k máchání raketou to nebude zas tak vážné.

Vrátila se hned na úvodním turnaji aktuální sezony a v prvním kole proti Francouzce Cornetové uspěla ve třech setech.

„Upřímně, pauza byla mnohem kratší, než jsem čekala,“vyznávala se poté. „Opravdu jsem si myslela, že nebudu hrát většinu letošního roku. Takže jsem šťastná, že jsem si ukázala, že tenis miluju.“

Na začátku roku tedy hýří odhodláním, že tento přístup udrží.

„Jsem typ člověka, který se až moc stará o výsledky, žebříček a podobné věci. Takže potřebuju najít způsob, jak si tenis znovu užívat, což je hlavní důvod, proč ho hraju,“odhalila své uvažování.

Nicméně musí počítat s tím, že jakožto jedna z největších tenisových hvězd bude tlaku na výkony čelit.

Když už ne vnitřnímu, tak zcela jistě okolnímu. Jeho první nápor pozná už za jedenáct dní, kdy nastoupí na pouť za obhajobu titulu z grandslamo­vého Australian Open.

Teprve uprostřed pozornosti diváků i médií se ukáže, jestli Ósakaová dokáže naplnit obě svá přání.

Třeba ano. A třeba příští slzy, které na tiskovce uroní, budou pramenit ze štěstí.

 ?? Foto: ČTK ?? Tužení těla i ducha Bývalá světová jednička Naomi Ósakaová má z tenisu zase radost a pracuje na psychické odolnosti.
Foto: ČTK Tužení těla i ducha Bývalá světová jednička Naomi Ósakaová má z tenisu zase radost a pracuje na psychické odolnosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia