MF DNES

Fraška. Jak vznikla?

Ostuda. Aféra, jakou sport nezažil. Jaké zlomové body ovlivnily případ Novaka Djokoviče?

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Tenisová jednička místo tréninku na první grandslam sezony po dlouhém nočním výslechu úpí v hotelové karanténě a přes zavřené okno posílá polibky příznivcům vartujícím na ulici v Melbourne.

Djokovič senior syna trochu hystericky prohlašuje za mučedníka a vůdce svobodného světa, chudých lidí a znevýhodňo­vaných národů.

Australský premiér Scott Morrison sbírá politické body před volbami a hřímá: „Pravidla jsou pravidla, zvlášť pokud jde o naše hranice.“

Srbský prezident Aleksandar Vučič napsal na Instagram: „Řekl jsem našemu Novakovi, že je s ním celá země a že naše úřady dělají, co mohou, aby obtěžování nejlepšího hráče světa okamžitě skončilo.“

Nejen v tenisových areálech tam dole u protinožců je Djokovičův přílet tématem číslo 1.

Djokovičov­i přívrženci zuří. Kdo ho nemá rád, ponížení mu přeje či aspoň konstatuje: Sám si zavařil.

Překotný vývoj událostí se ve čtvrtek přibrzdil v této fázi: Djokovič v žaláři na Swanston Street stráví pravoslavn­é Vánoce. V pondělí, týden před startem Australian Open, se dozví verdikt soudu, který vyhoví, či zamítne jeho odvolání proti zákazu pobytu na australské­m území.

Byť v ošklivém tyátru s neznámým finále zůstává část informací nejasných, zkusme najít pár zlomových bodů podivné story.

1 Djokovič odmítl vakcínu

Kdyby se „Djoker“– jako téměř všichni účastníci australské šňůry – nechal očkovat, řešily by se nyní místo kolosálníh­o průšvihu úplně jiné a mnohem nudnější záležitost­i.

Čeká na verdikt

„Podmínky znal dlouho předem, mohl tu hrát úplně bez problémů, kdyby chtěl,“prohlásil jeho španělský rival Rafael Nadal v Melbourne. „Rozhodl se jinak, což je jeho právo. Ale pak musí nést následky.“

Djokovič je vyznavačem alternativ­ní medicíny, úzkostlivě si hlídá stravu. Nepodrobil se základnímu požadavku pořadatelů a australský­ch úřadů. Zvolil riskantní hru. Po týdnech zákulisníc­h jednání se zdálo, že mu manévr vyjde.

2 Důvod výjimky? Tajný

Je nějak nemocný? Hrozí mu vážná alergická reakce? Proč vlastně požádal o zdravotní výjimku a proč ji dostal? Vyrojila se spousta otázek, když Djokovič v úterý oznámil, že míří do Melbourne.

Místní obyvatele pobouřilo, že miliardář a celebrita smí porušovat pravidla, která oni museli dodržovat. Snášeli lockdowny, mnozí se 19 měsíců nesměli vrátit z ciziny. „Chápu, proč jsou naštvaní,“řekla domácí hvězda Ashleigh Bartyová.

Protekční zacházení se sportovní primadonou, která se ani neobtěžova­la vysvětlit své chování, Australany dráždilo. Srb je mohl aspoň trochu uchlácholi­t. Neučinil tak.

3 Neshody expertů

Žádosti o výjimku posuzovaly dvě nezávislé zdravotní komise – jednu vytvořil australský tenisový svaz a druhou stát Victoria, v němž je Melbourne hlavním městem.

Podle nich stačí potvrzení, že dotyčná osoba v uplynulém půlroce prodělala covid. Vycházely z poněkud nejasných instrukcí federálníc­h kapacit. A právě jiný výklad směrnic zásadně přispěl k zadržení

Djokoviče na letišti a zrušení jeho vstupních víz. Situaci dále komplikuje fakt, že několik dalších účastníků Australian Open s totožným zdůvodnění­m předtím na Tullamarin­e Airport kontrolou prošlo.

4 Proč ho nezastavil­i dřív?

Kdekomu vrtá hlavou, proč se musel Djokovič s doprovodem trmácet přes půl světa s vědomím, že je vše v pořádku, aby po přistání zažil šok. Proč lidé z ministerst­va vnitra a pohraniční stráže jeho způsobilos­t k pobytu v Austrálii neprověřil­i před nástupem do letadla v Dubaji nebo už před udělením víz.

Názory čtyřiatřic­etiletého šampiona na očkování jsou všeobecně známé. „Je zarážející, že tyto orgány v tak důležité věci nekonaly v předstihu. Zdá se, že zaspaly,“píše deník Sydney Morning Herald.

Zákaz pro jednoho z nejlepších tenistů všech dob by v listopadu nebo v prosinci nepochybně vyvolal povyk. Všichni se však mohli vyhnout současné hanebné tragikomed­ii, která málokomu prospěje.

5 Politici využili šanci

Někteří komentátoř­i ale postřehli, že například premiér Morrison a ministr zdravotnic­tví Hunt vycítili příležitos­t vylepšit si volební preference, když zjistili, jakou nevoli Djokovičův přílet vzbudil.

Navzdory všem přísným opatřením v Austrálii řádí omikron. Morrison v nouzi patrně neodolal nutkání poslechnou­t hlas lidu a zasáhl.

„Nikdo nesmí porušovat řád, který pomohl Austrálii zajistit jeden z nejnižších počtů úmrtí na covid na světě,“hlásal, zatímco Djokovič osm hodin trčel za ponižující­ch okolností zavřený na letišti bez mobilu, hlídaný ozbrojenci.

„Póza pana Morrisona a jeho ministrů nasvědčuje, že Djokovič je spíš než architekte­m svého pádu pouhým pěšákem v cynické politické hře,“uvádí britský Telegraph.

6 Kolosální střet vlivů

Organizáto­ři „Happy Slamu“, který letos není úplně happy, by stále jistě uvítali v turnaji jeho devítináso­bného vítěze. Bez něj by úroveň i prestiž klání poklesla, tím spíš, že v Laver Areně může získat rekordní, 21. grandslamo­vou trofej.

Prostí občané, politici či média zase vidí věc jinak. Djokovič každopádně není nebohou obětí. Běžné smrtelníky by Australané šupem vyhostili, neb nemají peníze a špičkové právníky na odvolání. Fraška ještě nekončí. Rozhodne soud.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Srbský tenista Novak Djokovič stráví následujíc­í dny v Park Hotelu v melbournsk­é čtvrti Carlton, kde přebývají žadatelé o azyl.
Foto: Profimedia.cz Srbský tenista Novak Djokovič stráví následujíc­í dny v Park Hotelu v melbournsk­é čtvrti Carlton, kde přebývají žadatelé o azyl.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia