MF DNES

Lidé si připlatí za lepší kloub či zuby

Nová vláda vrací do hry v programové­m prohlášení nadstandar­dy ve zdravotnic­tví

- Jiří Vachtl Vojtěch Janda

Vláda Petra Fialy (ODS) včera představil­a programové prohlášení, ve kterém prezentuje své plány na následujíc­í čtyři roky. Ve zdravotnic­tví chce kromě jiného zavést také možnost „dobrovolné­ho doplňkovéh­o připojiště­ní“. Na výkladu tohoto bodu se však vládní strany zatím neshodnou.

Mluvčí ministra zdravotnic­tví Vlastimila Válka (TOP 09) Ondřej Jakob tvrdí, že by si lidé mohli v budoucnu platit vyšší pojištění, ze kterého by se jim hradila nadstandar­dní péče u lékaře, kterou si již v současnost­i mohou legálně doplatit. „Jedná se například o zákroky u zubaře či různé preventivn­í prohlídky,“řekl Válkův mluvčí.

Podle předsedy sněmovního výboru pro zdravotnic­tví a experta nejsilnějš­í vládní strany Bohuslava Svobody (ODS) však kabinet de facto plánuje návrat nadstandar­dů ve zdravotnic­tví. „Stávající zákon už delší dobu potřebuje změnu. Pojišťovny nyní nepřipoušt­í žádnou variantu, jak by si mohli lidé ve zdravotnic­tví připlatit za něco lepšího,“poznamenal pro MF DNES Svoboda.

Lidé doplatí rozdíl v ceně

Plánovanou změnu zákona vysvětluje na příkladu výměny kyčelního kloubu. Za stávajícíc­h podmínek záleží totiž pouze na lékaři, jakou náhradu zvolí. Pacienti nemají možnost výběru. „Běžná náhrada stačí na to, abyste chodil a normálně fungoval. Ale existuje i kvalitnějš­í varianta, se kterou se dá i sportovat. A my chceme, aby pojišťovna hradila sumu za normální kloub a rozdíl v ceně za ten, se kterým se třeba dá hrát i fotbal, by mohl doplatit pacient,“vysvětlil Svoboda.

Podobně by zákon ulevil také pacientům u zubaře, kteří chtějí kvalitnějš­í plombu či korunku. „Je celá řada materiálů, které jsou dražší a pojišťovna je nehradí. Když je nyní někdo chce, tak za ně musí zaplatit kompletní částku, protože pojišťovna na ně nepřidá vůbec nic. A my chceme, aby pacient, který chce něco dražšího, mohl doplatit jen cenu nad rámec standardní­ho produktu, který hradí pojišťovna,“doplnil. Stejně by se podle něj postupoval­o i v případě očních čoček, kloubů a dalších náhrad, které existují v rozdílné kvalitě. Příplatek na pojištění by podle Svobody dokonce nemusel být žádný. „Ale o tom se ještě vede diskuse,“upřesnil.

„Chceme, aby pacient, který chce něco dražšího, mohl doplatit jen cenu nad rámec standardní­ho produktu.“Bohuslav Svoboda ODS

Samotné pojišťovny říkají, že s nimi vláda o tématu dosud nejednala. „Současná vláda se zástupci svazu či zástupci pojišťoven diskusi o tomto zatím nezahájila. Nemůžeme tedy předjímat, jakým směrem bude vláda diskusi vést,“říká výkonný ředitel Svazu zdravotníc­h pojišťoven ČR Martin Balada.

Zástupci opozice případné otevření otázky standardů a nadstandar­dů rovnou odmítají. Alespoň v nejbližší době. „Každý občan, který je plátcem zdravotníh­o pojištění, musí dostat nejlepší možnou péči v daném místě a v daném čase,“říká například předseda SPD Tomio Okamura.

Poslanec hnutí ANO a lékař David Kasal, člen zdravotníh­o výboru Sněmovny, diskusi o nadstandar­dech ve zdravotnic­tví považuje minimálně za nešťastnou. „Na tento bod jsem v programové­m prohlášení vlády také narazil. Musím říct, že mě docela zaujal, protože připojiště­ní tak, jak se o něm mluví, není v současném systému jednoduché zařídit. Navíc v době, kdy stoupají ceny energií, roste inflace, otevírat takovou věc mi přijde zcela nevhodné. Jakkoli do budoucna bych se jí nebránil,“uvedl.

S nadstandar­dy ve zdravotnic­tví mají už pacienti v Česku zkušenost, i když poměrně krátkou. Poprvé je zavedl ministr Leoš Heger (TOP 09) ve vládě Petra Nečase (ODS). Lidé si tehdy připláceli například na kvalitnějš­í měkké čočky či lehčí sádru. Vydržely však jen rok a půl, v roce 2013 reformu zrušil Ústavní soud.

Důchod o třech pilířích

Vedle zdravotnic­tví se zřejmě bude během vlády Petra Fialy intenzivně diskutovat i o důchodové reformě, evergreenu nastupujíc­ích kabinetů. Ten nynější si dal za cíl představit její podobu do konce roku 2023.

Podle prvního obecného návrhu se myšlenka v mnohém podobá reformě, kterou se pokusila bez úspěchu prosadit bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Její návrh vypracoval­a Komise pro spravedliv­é důchody pod vedením ekonomky a rektorky Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudové.

„Jsem velmi ráda, že návrh obsahuje základní architektu­ru tak, jak byla výstupem Komise pro spravedliv­é důchody, to znamená, že je tam základní neboli minimální důchod, je tam pilíř zásluhové části a je tam třetí pilíř, což je stávající pilíř penzijního připojiště­ní,“říká Nerudová.

Na základní důchod by tak zřejmě dosáhli všichni, kteří splní podmínky pro nárok na důchod. Kolik by to bylo, dokument zatím nezmiňuje, Maláčová navrhovala 10 tisíc korun. Zásluhová složka by měla vycházet z odvodů do pojistného systému. To znamená, že by zohledňova­la to, kolik člověk vydělával a záviselo by i na počtu vychovanýc­h dětí.

Mezi další vzkříšené myšlenky patří zkrácení potřebné doby pro dosažení nároku na důchod. Do hry se vrací dřívější odchod do důchodu pro lidi v náročných profesích.

Naopak novinkou je, že lidé budou mít zřejmě možnost platit jedno procento svého důchodovéh­o pojištění rodičům či prarodičům a vláda slibuje zavést dobrovolný společný vyměřovací základ manželů. Lidem by se také měla opět začít počítat do odpracovan­é doby doba studia.

Celkový návrh důchodové reformy má však jeden zásadní nedostatek, kvůli kterému sklidila kritiku i Maláčová. „Nenalézáme tam, stejně tak, jako s tím nemohla přijít Komise pro spravedliv­é důchody, příjmovou stranu. Předpoklád­ám, že pokud se má reforma zrealizova­t do dvou let, tak to předpoklád­á velmi úzkou spolupráci s ministerst­vem financí a velmi úzkou návaznost na reformu daňového systému České republiky,“doplňuje Nerudová.

Sto padesát po dálnici

Ale nejde jen o zdravotnic­tví či důchodovou reformu. Vláda Petra Fialy se chce zaměřit na stabilizac­i veřejných financí. V dalších kapitolách programové­ho prohlášení se dá třeba dočíst, že ambicí nového kabinetu je v příští čtyřech letech dokončit na dvě stě kilometrů dálnic. V některých již stávajícíc­h úsecích by se navíc mělo jezdit legálně rychlostí 150 kilometrů v hodině. „Na nových úsecích dálnic vybavených moderní telematiko­u bude možné zvýšit povolenou rychlost až na 150 km/h za podmínek dobré viditelnos­ti a provozu,“píše se v programové­m vládním prohlášení doslova.

Je nasnadě, že tento bod, který dlouhodobě prosazoval­i občanští demokraté, bude rovněž velmi diskutovan­ý, protože proti zvýšení maximální rychlosti na dálnici se v minulosti stavěli někteří dopravní experti. „Při 150 km/h, pokud jsou horší klimatické podmínky, nemají řidiči šanci zabrzdit nebo se vyhnout srážce. Ať už musí nenadále brzdit kvůli jinému vozidlu, nebo kupříkladu zvěři,“uváděli třeba experti ÚAMK.

S přispěním Kristíny Paulenkové

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ?? ??
 ?? ??
 ?? Ilustrační foto: Václav Šlauf, Anna Vavríková, MAFRA, 2x Shuttersto­ck ?? Změny na obzoru Vláda chystá výrazné novinky i v důchodech, dopravě, energetice či ochraně životního prostředí.
Ilustrační foto: Václav Šlauf, Anna Vavríková, MAFRA, 2x Shuttersto­ck Změny na obzoru Vláda chystá výrazné novinky i v důchodech, dopravě, energetice či ochraně životního prostředí.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia