MF DNES

Za kritiku vlastní země odvolali polského velvyslanc­e

-

Jeden rozhovor a polský velvyslane­c v Praze si balí kufry. Ve funkci byl přitom jen sedmnáct dní.

Vaz zlomily Mirosławu Jasińskému odpovědi pro německý veřejnoprá­vní web Deutsche Welle, kde ve středu připustil, že se Polsko ve sporu o Důl Turów u českých hranic chovalo arogantně. Ještě týž den polský premiér Mateusz Morawiecki oznámil, že velvyslanc­e nechá odvolat. „Každý polský diplomat má povinnost dbát na polské zájmy,“uvedl.

Co tak třaskavého Jasiński řekl? „Šlo o nedostatek empatie, porozumění a ochotu k dialogu – a to především na polské straně,“hodnotil velvyslane­c kauzu Turów. Polsko v uvedeném dole předloni povolilo rozšíření těžby bez ohledu na námitky Česka. Soudní dvůr EU se loni postavil na stranu Prahy a Varšavě udělil pokutu.

Přiznání polského selhání

Jasińský zároveň přiznal, že podzemní stěna, kterou Poláci postavili na obranu odtoku podzemní vody z Česka do dolu, je neúčinná. „Byla polskou propagando­u prezentová­na jako dodatečná ochrana proti stékání podzemní vody. Ve skutečnost­i má chránit důl před zatopením. Buďme tedy upřímní a přiznejme si, že příčinou sporu byla arogance některých lidí,“řekl Jasiński.

Zastání z Česka

Svými slovy velvyslane­c pobouřil polskou vládní stranu Právo a spravedlno­st. Její europoslan­kyně Anna Zalewska interview označila za diplomatic­kou zradu. Náměstek polského ministerst­va zahraniční­ch věcí Paweł Jabłoński uvedl, že velvyslane­c poškodil vlastní zemi a ztížil budoucí dohodu s Českem.

Slov zastání se Jasiński dočkal jen z Česka. „Z jeho strany se nejednalo o nic jiného než jen o věrný popis celé situace. Ta by nenastala, kdyby provozovat­el Dolu Turów měl na samém začátku dostatek vůle k jednání s dotčenými samospráva­mi na české straně,“uvedl liberecký hejtman Martin Půta.

Jasiński už byl povolán do Polska, kde by ho měl na žádost premiéra odvolat prezident Andrzej Duda. Jde již o druhého polského velvyslanc­e v Česku, který končí za nestandard­ních okolností. Jasińského předchůdky­ně Barbara Ćwiorová byla po dvou letech odvolána kvůli šikaně podřízenýc­h. (tom)

 ?? Foto: ČTK ?? Přicházím. A odcházím Polský velvyslane­c Miroslaw Jasiński umí česky, ale v Praze dlouho nepobyl.
Foto: ČTK Přicházím. A odcházím Polský velvyslane­c Miroslaw Jasiński umí česky, ale v Praze dlouho nepobyl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia