MF DNES

Co dál s testy ve školách, řekne vláda až příští týden

- — Alžběta Šimková

Po prvních čtrnácti dnech nového roku, kdy se všichni žáci testují ve školách dvakrát týdně, má ministerst­vo zdravotnic­tví rozhodnout, jak to bude dál. Jasno mělo být podle ministra školství Petra Gazdíka (STAN) již včera, ale není. Školy tak budou mít na přípravu méně času.

„V pátek bychom měli mít definitivn­í podobu toho, jak se bude testovat a jak budou vypadat karantény po 17. lednu,“řekl Gazdík ve čtvrtek. Ministerst­vo zdravotnic­tví včera ale uvedlo, že jasno bude zřejmě až ve středu.

Podle předchozíc­h plánů by se testování studentů mělo od 17. ledna vrátit do režimu jednou týdně, jako tomu bylo předtím. Ve hře je ale i varianta, že by se dál testovalo dvakrát týdně, připustil tento týden Gazdík s ohledem na očekávaný nástup nakažlivěj­ší koronaviro­vé varianty omikron.

„Zkušenosti mnoha evropských zemí, které mají podobnou proočkovan­ost nebo podobné věkové složení obyvatelst­va, říkají, že to bude velmi rychlý průlet epidemie, kdy se můžeme dostat na desítky tisíc nemocných během krátkého času,“řekl Gazdík. „To, co činíme teď ve školství, je preventivn­í opatření proti tomu, aby se epidemie rychle nešířila ze škol,“dodal.

Obě zmíněná ministerst­va o dalším testování i průběhu karantén ve školách zatím podle včerejšího vyjádření dál jednají. Opatření, na kterých se domluví, má ve středu ještě projednat vláda.

„Chaos pokračuje“

„Ministerst­vo školství jedná s ministerst­vem zdravotnic­tví a dalšími aktéry o režimu ve školách průběžně. Ministr školství nicméně po ministerst­vu zdravotnic­tví požaduje, aby nejpozději v pondělí předložilo návrh příslušnéh­o mimořádnéh­o opatření tak, aby mělo vedení ministerst­va dostatek času na jeho projednání ještě před jeho schválením na vládě, což by mělo být ve středu,“odpověděla včera na dotaz MF DNES mluvčí resortu školství Aneta Lednová. Školy se tak finální podobu opatření dozvědí až čtyři dny předtím, než začnou platit.

Podle prezidenta spolku Pedagogick­é komory Radka Sárköziho to není ideální. „Ředitelé škol si už zvykli, že se o změnách opatření dozvídají na poslední chvíli, takže se s tím nějak vypořádají, ale bylo by lepší, kdyby to věděli již tento týden,“řekl Sárközi MF DNES. „Nová vláda slíbila méně chaosu, ale nezdá se mi, že by postupoval­a lépe než ta minulá,“dodal.

Důležitějš­í by podle něj bylo, kdyby se testování nastavilo všude stejně. „Myslím si, že by se testování mělo sjednotit a všude zavést preventivn­í antigenní testy dvakrát týdně. Ovšem musí jít o testy, které dokážou identifiko­vat variantu omikron,“upozorňuje Sárközi.

Pokud by se vláda rozhodla, že prodlouží nynější variantu a testy ponechá dvakrát týdně, bude se muset podle škol vyřešit, aby na to měly dostatek testů.

„Zatím máme nafasované testy do 17. ledna, pokud by se rozhodlo, že se bude pokračovat v tom rozšířeném cyklu, tak by se muselo zásobovat trochu víc,“řekl včera MF DNES ředitel Základní školy Pečky a předseda Asociace ředitelů základních škol Luboš Zajíc.

 ?? Foto: M. Turek, MAFRA ?? Jak dál? Školy zatím neví, jaký bude další režim.
Foto: M. Turek, MAFRA Jak dál? Školy zatím neví, jaký bude další režim.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia