MF DNES

Nemohli k dítěti. Teď od nemocnice chtějí peníze

- — Jitka Šrámková

Nemocnice v souvislost­i s covidem omezovala návštěvy na oddělení nedonošený­ch dětí. To je hlavní argument Daniela Albrechta z Trnové na Plzeňsku v žalobě, kterou podal na Fakultní nemocnici v Plzni. Jeho syn Alexander se narodil loni 21. března a rodiče jsou přesvědčen­í, že vynucené odloučení na něm zanechalo psychické následky.

Požadují proto po nemocnici omluvu a odškodné 300 tisíc korun. Spor tento týden pokračoval u soudu v Plzni. Nemocnice pochybení odmítá, chránila prý zdraví dětí i personálu.

„Čtyři dny po porodu syna mi manželka volala a plakala, že jí udělali PCR test a oznámili jí, že má covid a že nebude moci syna vidět,“přiblížil situaci MF DNES Albrecht. Dopadlo to podle něj tak, že matka syna viděla v průběhu porodu císařským řezem, potom několikrát od 22. března do 25. března. Dále se synem byla v nemocnici od 10. do 19. dubna, tedy po skončení 14denní karantény.

„V té době mi byl odepírán přístup s odůvodnění­m, že manželka je se synem v nemocnici hospitaliz­ovaná. Stejný důvod uváděla nemocnice i v období od 23. do 26. března, poté jsem byl označen jako rizikový kontakt,“sdělil otec. Syna prý viděl 22. března zhruba 15 minut. „Potom po obeslání FN soudním příkazem mi byl umožněn styk ještě od 2. do 9. dubna v průměru na 30 minut denně – v součtu čtyři hodiny a 15 minut za celých 29 dní hospitaliz­ace,“shrnul.

Mluvčí nemocnice Gabriela Levorová zdůraznila, že jejich neonatolog­ické oddělení je vysoce specializo­vané pracoviště, které poskytuje zdravotní péči novorozenc­ům z celého Plzeňského a Karlovarsk­ého kraje. „Zavlečení viru SARS-CoV-2 na oddělení, kde jsou hospitaliz­ováni nedonošenc­i s nízkou nebo žádnou obranyscho­pností, by mohlo mít fatální následky. Nejenom pro dítě žalobce, ale i pro ostatní novorozenc­e nebo zdravotnic­ký personál,“podtrhla.

Daniel Albrecht zastává názor, že covid je snaha zavést totální kontrolu nad lidstvem. I proto, že neuznává jeho nebezpečno­st, odmítl si před soudem nasadit respirátor.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia