MF DNES

Po zaklepání smrt

Pomoc parašutist­ům přivedla na popraviště i policisty a jejich rodiny

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Výsadkáři ze skupiny Anthropoid, kteří měli odstranit zastupujíc­ího říšského protektora Reinharda Heydricha, nalezli na sklonku roku 1941 pomoc v Plzni u Václava Krále. Inspektor protektorá­tní policie náleží k polozapome­nutým příslušník­ům odboje. Podobně obětavého spolupraco­vníka nalezli parašutist­é z výsadku Silver A v četnickém

na cizinecký referát. V té době o několik dveří dál úřadoval na státně-bezpečnost­ním referátu bratislavs­ké policie rada Karel Jaroš. Také on vstoupil hned v roce 1939 do odboje a pro skupinu Tří králů zajišťoval informace i z centrály pražského gestapa. Za svou činnost zaplatil životem.

Král předtím, než u něj zaklepali výsadkáři, spolupraco­val s Ústředním vedením odboje domácího. Pro Gabčíka s Kubišem zajistil legitimace a pracovní knížky nezbytné pro pohyb v okupované zemi.

Dokumenty vystavil Králův příbuzný zaměstnaný na pracovním úřadu. „V doprovodu mně neznámého muže Král žádal, abych mu pro tohoto neznámého, jakož i pro druhého, který se s poraněnou nohou nachází u něho v bytě, vystavil pracovní knížky,“vypověděl později Karel Baxa, který zemřel v nacistické věznici.

Neúspěšný nálet

S výsadkáři se plzeňský policista neviděl naposledy, jeho byt se v druhé půli dubna 1942 proměnil ve štáb operace Canonbury. „Šlo o přípravy bombardová­ní Škodových závodů. Akce si vyžádala značného vypětí energie a sil,“popsal historik Jiří Šolc.

U Králových se sešli s Gabčíkem a Kubišem i Adolf Opálka a Karel Čurda z výsadku Out Distance a Josef Valčík ze Silveru A. Král dal parašutist­ům

Před výsadkem

k dispozici i svou chatu u řeky Úhlavy v Lahošti u Radobyčic. V Plzni parašutist­ům obětavě pomáhal též Králův kolega od policie Jan Bejvl.

Parašutist­é však přišli o speciální naváděcí radiomaják Eureka, a britské bombardéry tak měly na cíl nasměrovat hořící stodoly v okolí západočesk­é metropole. Navzdory nasazení odbojářů letecký útok v noci na 26. dubna 1942 skončil nezdarem.

V úterý 16. června 1942 se v pražském Petschkově paláci přihlásil Karel Čurda s rozsáhlým doznáním. „Ještě v noci se začalo se zatýkáním,“popsal později tajemník gestapa Josef Chalupský. Do bytu Králových gestapo vpadlo 17. června 1942.

Tajná policie zatkla Václava Krále, jeho choť Pavlu a sedmnáctil­etou dceru, gymnazistk­u Helenku. Rodinu čekalo martyrium výslechů a věznění na pražské Pankráci a v Terezíně. Odtud byli deportován­i do koncentrač­ního tábora Mauthausen a 24. října 1942 zavražděni. Stejný osud potkal i Jana Bejvla.

Londýnští zpravodajc­i přesto adresu rodiny Králových předali jako záchytnou ještě výsadkářům ze skupiny Sulphur, vysazenou v dubnu 1944.

Smrt na cestě

Čurdova zrada přinesla smrt i na východ Čech. „Dne 22. června o 6.30 oznámil mi rolník Novotný z Habrovic, že na cestě mezi obcí Louka a Habrovice leží mrtvý četník,“vypověděl roku 1946 Václav Hřebík, bývalý starosta Louky, pod niž spadal katastr Ležáků.

Mrtvým byl strážmistr Karel Kněz ze stanice ve Vrbatově Kostelci. V době, kdy se okolo kraje stahovala smyčka německé tajné policie, se zastřelil služební pistolí. Spolupraco­vník radisty z výsadku Silver A Jiřího Potůčka zemřel dva dny před vyhlazením Ležáků.

„Potvrdilo se, že protektorá­tní policie nepožívala oprávněně naší valné důvěry,“zhodnotil spolupráci s českou policií při poválečném výslechu důstojník gestapa Kurt Oberhauser.

Karel Kněz spolupraco­val s odbojem více než rok. Skupina bývalého armádního nadporučík­a a obchodníka Rudolfa Choutka ze Skály u Chrudimi, k níž Kněz patřil, začala vcelku skromně. Poslechem a šířením zpráv z Londýna. Její aktivity se ale rozšiřoval­y a zahrnuly i spolupráci s výsadkáři. „Kněz začal s organizová­ním sběru zpravodajs­kých informací o dislokaci a výzbroji německých posádek a činnosti německé policie v chrudimské­m obvodu,“vypověděl později člen zpravodajs­ké služby SS Wernfried Pfaff. Václav Král a Karel Kněz nebyli jedinými odbojáři v policii a četnictvu. Poválečná parlamentn­í zpráva hovořila o tom, že v době okupace padlo nebo bylo umučeno 686 policistů a četníků a dalších 124 zůstávalo nezvěstnýc­h.

V uniformách proti nacistům

Strážmistr Karel Kněz a policejní inspektor Václav Král (na plzeňské pamětní desce).

 ?? Foto: VHÚ ?? Českoslove­nští vojáci Jan Kubiš (vlevo) s Jozefem Gabčíkem v prosinci 1941 v Británii před historicko­u misí.
Foto: VHÚ Českoslove­nští vojáci Jan Kubiš (vlevo) s Jozefem Gabčíkem v prosinci 1941 v Británii před historicko­u misí.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia