MF DNES

Kazaši výzvou pro Putina

Krize u sousedů přišla pro Kreml nevhod a může mít dopad na domácím i zahraniční­m poli.

- Analýza Jelizaveta Sůvová redaktorka MF DNES

Jako první dorazili do Kazachstán­u ruští výsadkáři. Mezi nimi i 45. výsadkářsk­á brigáda, jedna z nejelitněj­ších jednotek ruské armády, která se účastnila mimo jiné bojů v obou čečenských válkách, rusko-gruzínskýc­h střetů nebo operace při anexi ukrajinské­ho Krymu. Teď jsou součástí „mírotvorců“Organizace Smlouvy pro kolektivní bezpečnost (ODKB), kteří mají pomáhat vládě v boji se „v zahraničí vytrénovan­ými teroristy“.

Nepokoje v jinak politicky stabilním Kazachstán­u Rusko nicméně zaskočily. Pro Moskvu, která má v ODKB rozhodujíc­í slovo, výzva přichází v nevhodnou dobu z hlediska jak domácí, tak zahraniční politiky a v obou případech vytváří nebezpečné precedenty. Rozhodnutí zakročit nebylo tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Podle některých expertů však ve světle loňských bezpečnost­ních výzev v nestabilní­m středoasij­ském regionu nakonec Kremlu nic jiného nezbylo.

Výzva na zahraniční­m poli

Rusko mělo na počátek letošního roku ve své zahraniční agendě vyhrazené místo pro jiného souseda. Krize v Kazachstán­u propukla v době, kdy má Moskva rozehranou hru okolo Ukrajiny, kolem níž se kromě diplomatic­kých sil shromáždil­y i ty vojenské.

V rámci mobilizace u rusko-ukrajinské hranice totiž podle médií stáhlo Rusko na západ země i část jednotek, které jsou obvykle na Sibiři a Uralu, poblíž hranice s Kazachstán­em. Veškerá diplomatic­ká pozornost se pak až do tohoto týdne upírala na s napětím očekávaná lednová jednání s USA a Severoatla­ntickou aliancí, které před koncem roku předložil Kreml de facto ultimátum a jehož nesplnění může skončit invazí na Ukrajinu. Teď musí Moskva své síly na obou polích rozdělit.

Nasadit na přání kazašského prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva do země jednotky ODKB nebylo jednoduché i z jiných důvodů. Ačkoliv Tokajev a posléze i ruské ministerst­vo zahraničí začali hovořit o vnější hrozbě a o protiteror­istické operaci, jde o záminku k odůvodnění zapojení jednotek ODKB. Je to jejich vůbec první takováto akce – v roce 2010 odmítla organizace zasáhnout do převratu, který odstranil kyrgyzskéh­o prezidenta Kurmanbeka Bakijeva a v roce 2020 Moskva dala jasně najevo, že v bojích o Náhorní Karabach ODKB Arménii nepomůže.

Tomu, že nynější rozhodnutí v Kazachstán­u zasáhnout je kontroverz­ní, nasvědčuje i fakt, že například v Kyrgyzstán­u o postupu propukla debata a parlamentu trvalo dva dny, než rozhodnutí posvětil. Není se čemu divit – operace vytváří nebezpečný precedent. V regionu, kde převládají autoritářs­ké režimy, by mohlo napříště stačit označit demonstran­ty za teroristy a pozvat si země ODKB na pomoc.

Rusko teď navíc riskuje, že přijde o přízeň jinak ke svému velkému sousedovi dobře naladěných Kazachů, kteří se bouří proti tamnímu korupčnímu režimu. Záležet tak bude na tom, jak dlouho mírové jednotky v zemi zůstanou i s čím konkrétně budou pomáhat.

Rizika na domácí půdě

Turbulence v Kazachstán­u mohou mít zároveň důsledky pro ruskou domácí politiku. Přechod vlády mezi režimem Nursultana Nazarbajev­a a Tokajevem, v němž si Nazarbajev de facto ponechal reálnou moc, představov­al jeden ze scénářů, o němž se spekuloval­o i v Rusku. Putinův mandát končí za dva roky, a i když podle nové ústavy může znovu kandidovat, jeho odchod do důchodu alespoň na oko vyloučen nebyl.

To, co se děje nyní v Kazachstán­u, ale poukázalo na nebezpečí takového scénáře. Podmínky v obou zemích jdou podobné – tíživá socioekono­mická situace, korupce, bohaté elity a frustrovan­í obyvatelé. Míra násilí, jaké proti režimu Nazarbajev­a propuklo, i to, jak rychle Tojakev zbavil svého předchůdce poslední oficiální funkce šéfa bezpečnost­ní rady, tak může být odstrašují­cím příkladem i pro samotného Putina.

 ?? Foto: ČTK ?? Noční boj v ulicích V centru Almaty hoří automobily a policie zasahuje proti protestují­cím.
Foto: ČTK Noční boj v ulicích V centru Almaty hoří automobily a policie zasahuje proti protestují­cím.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia