MF DNES

Prezident povolil střílet do lidí bez varování

-

Kazachstán­ský prezident Kasym-Žomart Tokajev dovolil policii a vojsku střílet bez varování s cílem skoncovat s nynějšími nepokoji ve středoasij­ské zemi. V televizním vystoupení také prohlásil, že nebude vyjednávat s účastníky nepokojů, které označil za zločince, vrahy, teroristy a bandity, údajně podněcovan­é ze zahraničí. „Ti, kdo se nevzdají, budou zlikvidová­ni,“uvedl.

Podle reportéra ruské televize Mir 24 situace na náměstí Republiky v centru Almaty, které je ohniskem protestů, byla včera k večeru nadále nestabilní a ozývala se střelba. Podle zpravodaje ruské tiskové agentury TASS byla už nicméně situace klidnější, protože náměstí obsadili příslušníc­i armády s kulomety a obrněnými transporté­ry.

Tokajev v projevu děkoval ruskému prezidento­vi Vladimiru Putinovi za to, že „soudružsky vřele“zareagoval na jeho prosbu o pomoc s nastolením pořádku v Kazachstán­u. Putin již ve čtvrtek do spojenecké země poslal výsadkáře.

Největší kazachstán­ské město, bezmála dvoumilion­ové Almaty, podle Tokajeva „přepadlo 20 000 banditů“, kteří využili toho, že místní úřady zaspaly a propásly přípravy útoku. Do nepokojů jsou podle prezidenta zapojeni „teroristé ze zahraničí, podněcovan­í v zákulisí postavami z ciziny“.

Kazachstán­ská státní televize včera ráno uvedla, že bylo zabito 26 demonstran­tů. Jednou z obětí násilných střetů je i řidič televizní stanice Almaty, který ve čtvrtek převážel skupinu reportérů. V zemi bylo zatčeno více než 3 700 lidí.

Nazarbajev uprchl?

V Kazachstán­u se včera spekuloval­o o osudu bývalého prezidenta a faktického vládce země Nursultana Nazarbajev­a. Několik ruských médií s odkazem na místní server Orda uvedlo, že Nazarbajev i se svými třemi dcerami a jejich rodinami potají opustil zemi. Kam odcestoval, pokud tedy vůbec, nebylo jasné.

Kazachstán­em v posledních dnech otřásly nepokoje, označované za nejhorší od dosažení nezávislos­ti bývalé sovětské republiky před třemi desetiletí­mi. (ČTK)

 ?? Foto: ČTK ?? Zatýkání Policisté zatýkají jednoho z účastníků protivládn­í demonstrac­e ve městě Almaty.
Foto: ČTK Zatýkání Policisté zatýkají jednoho z účastníků protivládn­í demonstrac­e ve městě Almaty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia