MF DNES

Bulharsko se vylidňuje

Za posledních deset let klesl počet obyvatel o jedenáct procent

-

Počet obyvatel Bulharska za posledních deset let klesl o více než jedenáct procent.

Vyplývá to z předběžnýc­h výsledků loňského sčítání lidu, které nyní zveřejnil bulharský statistick­ý úřad NSI.

Podle agentury AFP je Bulharsko jednou z nejrychlej­i se vylidňujíc­ích zemí na světě.

Bulharská populace se za uplynulou dekádu zmenšila o 11,5 procenta, což je podle NSI největší pokles od dob komunismu. Nejchudší země Evropské unie má nyní 6,52 milionu obyvatel, zatímco v roce 2011 jich bylo 7,35 milionu.

Prudký pokles je způsoben nejvyšší úmrtností v Evropské unii, výrazným stárnutím populace, ale také četnými odchody do zahraničí, zejména mladých pracujícíc­h lidí, uvedl ředitel úřadu Sergej Cvetarski. Lidé starší pětašedesá­ti let nyní tvoří téměř čtvrtinu všech obyvatel, zatímco před deseti lety to bylo 18,5 procenta.

Mnoho lidí odchází jinam

Podobně jako v případě obyvatel jiných zemí bývalého východního bloku i Bulhaři po přechodu k demokracii v roce 1989 začali svou vlast ve velkém opouštět, přičemž tento trend ještě posílil po vstupu země do EU v roce 2007.

Vrcholu dosáhla populační křivka v roce 1985, tedy ještě před pádem komunistic­kého režimu. Tehdy měla balkánská země téměř devět milionů obyvatel, v roce 2001 už to bylo jen 7,9 milionu a na konci roku 2011 zmíněných 7,3 milionu.

Počet obyvatel je nyní srovnateln­ý s rokem 1934, citoval Sergeje Cvetarskéh­o zpravodajs­ký web Dnevnik.bg.

Sčítání lidu, jehož konečné údaje budou zveřejněny v polovině letošního roku, také ukazuje na pokračujíc­í vylidňován­í venkova.

Metropole Sofie s 1,5 milionu obyvatel je jediným velkým městem, kde lidí za poslední dekádu přibylo. Nejvíce nových obyvatel přišlo právě z venkova.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia