MF DNES

Věci pirátské

Piráti si dnes volí nového předsedu a zbytek vedení strany. Přes vyostřené diskuse by to nakonec nemuselo být takové drama. To může nastat až na podzim po komunálníc­h volbách v Praze.

- reportér MF DNES

Kolem dnešního volebního sněmu Pirátů je pořádné haló. Všichni jsme svědky toho, jak se členové strany označují za komunisty, nadávají si za to, pozastavuj­í členství nebo žehrají na sotva uzavřenou vládní spolupráci. Jenže v jistém smyslu je to vlastně jedno. Podstatněj­ší je stav, do kterého se Piráti dostali, a možné prognózy. A ty pro ně nevypadají vůbec dobře. Strana začíná připomínat někdejší projekt Věci veřejné ve finální fázi, kdy na něj „superguru“Vít Bárta přestal mít vliv. Ale popořadě.

Odešli nějací místopředs­edové, další známé tváře nechtějí znovu kandidovat. Uchazečka o post předsedkyn­ě Jana Michailidu prohlásí, že je přesvědčen­ím komunistka, exposlanec Mikuláš Ferjenčík zapochybuj­e, zda to straně neuškodí, a europoslan­kyně Markéta Gregorová ho za to doslova pošle do pr*ele s tím, že se jen sápe „po placených místečkách“.

Na jedné straně drama jako hrom. Je si však třeba uvědomit, že to u Pirátské strany není nic nového. Ze své podstaty je koncipován­a tak, že přitahuje i poněkud zvláštnějš­í lidi než jiné strany. Ostatně už v říjnu 2019 Piráti zveřejnili soukromou mailovou komunikaci, v níž bývalá šéfka pražských zastupitel­ů a partnerka poslance Jakuba Michálka Michaela Krausová označila Piráty za „stranu plnou kreténů“.

Nic z toho by však nemělo mít dopad na volbu nového vedení. Ačkoli je u Pirátů možné všechno, měl by být Ivan Bartoš stále hlavním favoritem na post šéfa strany.

Jak nepřijít o práci

Jeho odpůrci mají jen dvě silné karty. První je tristní volební výsledek. Druhou pak vládní spolupráce s programově odlišnými stranami v čele s ODS, které část straníků nemůže přijít na jméno. „Stává se z nás submisivní politický přívěsek se čtyřmi poslanci,“hlásá třeba kandidát na předsedu, senátor Lukáš Wagenknech­t.

Jenže obě tyto karty jsou zároveň silnými trumfy v rukou Bartoše a spol. Volby totiž dopadly tak špatně, že Pirátům nic jiného než být součástí vládní koalice plné kompromisů ani nezbývá. Pomiňme teď „banality“typu, že kdyby se vydali do opozice, museli by po boku Andreje Babiše s Tomiem Okamurou kritizovat vládu za program, který sami pomáhali vytvářet (významným členem vyjednávac­ího týmu byl třeba jistý Lukáš Wagenknech­t).

Podstatněj­ší je, že by se velká část Pirátů ocitla ze dne na den bez práce. Vládní účast s sebou přináší obsazování či dokonce přímo vznik nových placených funkcí, od ministersk­ých náměstků a nižších míst až po členy nejrůznějš­ích rad a komisí. Piráti to dobře vědí, ostatně ve vnitrostra­nickém referendu hlasovalo pro vládu 82 procent členů strany, byť mediálně se debata zdála podobně vyostřená jako nyní.

Je možné pozorovat, že nejhlasitě­jšími a nejviditel­nějšími kritiky Bartoše a spol. jsou lidé, kteří mají dobrá místa a odpovídají­cí platy zajištěny jinak. Europoslan­kyně Gregorová, senátor Wagenknech­t, kromě jiného člen dozorčí rady Pražské plynárensk­é, a další…

Vzhledem k tomu, že většina „placených místeček“je v Praze a vyplývá z úspěchu pražských Pirátů v posledních komunálníc­h volbách, lze na aktuální spory ve straně nahlížet i touto optikou.

Vztahy mezi primátorem Prahy Zdeňkem Hřibem a Ivanem Bartošem prý nejsou nejlepší. Předseda strany údajně dokonce chtěl, aby Hřib v podzimních komunálníc­h volbách už kandidátem na primátora nebyl. Což je racionální vzhledem k tomu, že Hřibova pražská éra představuj­e průšvih a vzpomínat se na ni bude hlavně kvůli dopravním kalamitám či všudypříto­mným novým cyklostezk­ám.

Jenže početně významná část Pirátů v hlavním městě je „upíchnuta“v nejrůznějš­ích městských společnost­ech. Třeba Hřibem zřízený Pražský inovační institut byl občas přezdíván královsky placené odkladiště Pirátů. O Wagenknech­tovi v dozorčí radě Pražské plynárensk­é už byla řeč.

Hřib tak získal početnou armádu stoupenců, na které je vedení strany v čele s Bartošem krátké. Není divu, že byl znovu potvrzen coby kandidát na primátora.

Ti, kteří jsou nyní v pražských (či třeba europoslan­eckých) funkcích, mohou mít po zkušenoste­ch s kampaní do Sněmovny a příklonu k establishm­entu pocit, že vládní účast může poškozovat jejich ambice na znovuzvole­ní v podzimním komunálním (či některém dalším) klání. Zvlášť když hlavního soupeře Pirátů v Praze představuj­e ODS. Takže kolem sebe kopou.

Jenže většina z nich nejspíš nevidí realitu. Nejde jen o to, že fungování Hřiba a jeho týmu v metropoli je katastrofá­lní. Podstatný je i fakt, že od Pirátů utíkají někdejší mocenští spojenci. Šéf pražské TOP 09 Jiří Pospíšil se lísá k ODS, stejně to vidí pražští lidovci. O další spolupráci s Hřibem a jeho partou nestojí už ani hnutí STAN. S výjimkou Jana Čižinského, jenž se spojí s kýmkoli, když to pro něj bude výhodné, tak Hřibovi do podzimních voleb nezbývá žádný potenciáln­í partner.

Dá se tedy očekávat, že se po komunálníc­h volbách Piráti ve své hlavní baště Praze odporoučej­í do opozice. Teprve pak bude mít strana vážný problém. U Pirátů je skutečně možné všechno, nicméně s tímto vědomím jim nejspíš nic jiného než pokračován­í ve vládní koalici ani nezbývá. Tedy dokud je tam ostatní, kteří mají i bez Pirátů ve Sněmovně pohodlnou většinu 104 hlasů, budou chtít.

Piráti začínají připomínat Věci veřejné ve finální fázi, kdy na ně Vít Bárta přestal mít vliv.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia