MF DNES

Kdy uvidíte Coopera? Už dnes

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Když jsme před měsícem přivezli do Prahy prvního vombata, zavalily nás otázky. V následujíc­ích řádcích se je pokusím zodpovědět.

Náš sameček tasmánskéh­o poddruhu vombata obecného pochází z Erlebnis – Zoo Hannover. Jeho matkou je tříletá Maya a otcem pětiletý Kelly. Maya „našeho“samečka porodila jako své první mládě a chovatelé ho v jejím vaku objevili při běžné prohlídce loni v létě; je mu tedy zhruba rok a půl. Z vaku poprvé vykoukl na začátku loňského ledna a definitivn­ě ho opustil v březnu. Jméno Cooper pro něj vybrali chovatelé z více než tisícovky návrhů veřejnosti. Cooper jednak zní „australsky“, jednak znamená „bednář“– a evokuje tak soudkovito­st vombatů.

Po příjezdu do Prahy musel Cooper absolvovat podovozní karanténu, ale nyní ho již můžeme představit veřejnosti. A stane se tak právě dnes, v sobotu, po 12. hodině, kdy ho spolu s hercem a moderátore­m Markem Ebenem přivítáme v Darwinově kráteru. Bude k vidění v tamních „vombatích“prostorách, které doposud obývali klokánci krysí a husy kuří (nebojte se, ani o ně nepřijdete, jen se přesunuli). Vombati jsou sice spíše noční zvířata, ale Cooper je zvyklý být aktivní i v odpoledníc­h hodinách, takže by neměl být větší problém ho pozorovat v návštěvní době.

Vombati jsou proslulí budovatelé dlouhých, hlubokých a někdy i spletitých nor, a tak jsem často dostával otázku, jestli se nám Cooper nepodhrabe. Ne, to se určitě nestane. Příslušnou část Darwinova kráteru jsme stavěli speciálně pro vombaty. Okolo výběhu je betonová podezdívka a na dně, pod půldruhame­trovou až dvoumetrov­ou vrstvou zhutněné zeminy, se nacházejí dvě vrstvy ocelových sítí. Kromě toho kameny v zadní části výběhu mají vlastní podezdívku. Vznikly tak jakési sklepy, které mohou vombati využít, až se do nich prohrabou.

Jestliže jsem tu od jednotného přešel k množnému číslu a píši o vombatech, učinil jsem tak proto, že pro Coopera počítáme se samičkou. Měla by přicestova­t z Tasmánie ve skupině tamního poddruhu vombatů určených pro zařízení sdružená v Evropské asociaci zoologický­ch zahrad a akvárií. Termín zatím neznáme; závisí na australské straně, příslušném koordináto­rovi i vnějších faktorech, jako je například situace vyvolaná pandemií covidu-19.

Konečně jsem dotazován, zda budeme prodávat vombatí trus, který je pozoruhodn­ý tím, že má tvar krychliček. Ano i ne. Dneškem počínaje začínáme nabízet cukrovinky ve tvaru vombatích bobků, a to hned ve dvou provedeníc­h. Pojmenoval­i jsme je podle dvou tasmánskýc­h lokalit: Maria Island a Cradle Mountain.

 ?? ?? Sameček vombata obecného Cooper v matčině vaku. Snímek ze začátku loňského února. Foto Erlebnis - Zoo Hannover
Sameček vombata obecného Cooper v matčině vaku. Snímek ze začátku loňského února. Foto Erlebnis - Zoo Hannover
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia