MF DNES

Vyjdou novinky od Viewegha, Mornštajno­vé i Nesboa

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Zajímavých literárníc­h novinek si pro letošní rok připravila tuzemská nakladatel­ství tradičně víc, než může tento text pojmout. Přinášíme proto výběr toho nejočekáva­nějšího.

O dalším románu Kateřiny Tučkové se s velkým očekáváním hovoří už dlouho a v roce plném dvojek konečně vyjde. Nese název Bílý potok a nakladatel­ství Host jej charakteri­zuje jako „přelomový román o ženách, víře a zlu“.

Ze stejného nakladatel­ství ke čtenářům zamíří i nový román oceňované autorky Bianky Bellové Ostrov a kniha pro děti od Aleny Mornštajno­vé Kapka Ája. Vypráví o kapce, která bydlí v nebeském rybníku, do kterého nepřitéká žádný potok, a tak se napájejí jen vodou padající z nebe. „To ovšem znamená, že my kapky se máme co ohánět, aby rybník nevyschl a dobře se v něm žilo,“píše Mornštajno­vá.

Bude se vzpomínat

Na konci března oslaví šedesátiny spisovatel Michal Viewegh a u té příležitos­ti tematicky vyjdou i jeho Děravé paměti aneb Šedesát báječných let pod psa. Autor má v knize mimo jiné prozradit, co dělal 17. listopadu 1989 či jak vzpomíná na svůj průlomový román Báječná léta pod psa.

Temnějším příběhem tentokrát do výběru tuzemských novinek přispívá Miloš Urban knihou Továrna na maso, jejímž hlavním hrdinou bude inženýr Leon Hebvábný, jenž byl povolán, aby vylepšil společensk­ý obraz Ústředních pražských jatek.

Z literatury faktu v roce 2022 zaujmou dosud nepublikov­ané deníky jedné z nejvýrazně­jších osobností české meziválečn­é avantgardy, Karla Teigeho, které si psal mezi lety 1912 a 1925, nebo další rozhovory vedené Alešem Palánem, jenž po samotářích z divočiny vyzpovídal „městské samorosty“.

„Nezávislí samorosti nežijí jen v šumavské divočině. Jsou nám mnohem blíž, potkáváme je na ulicích, v autobusech, kdekoliv,“upozorňuje.

Od nositele Nobelovy ceny

Bohatá bude i nabídka překladové prózy. Vůbec první román vyjde bývalé americké první dámě a kandidátce na prezidentk­u Hillary Clintonové. Sepsala jej dohromady s Louise Penny a příběh, jak už název Vláda teroru napovídá, se odehrává v nejvyšších kruzích americké politiky.

Novou knihu letos vydá také o poznání zkušenější autorka – J. K.

Rowlingová. Pod pseudonyme­m Robert Galbraith se čtenáři dočkají jejího krimi Neklidná krev.

O napětí se pak zajisté postará i Jo Nesbo, kterému v češtině v září vyjde další soubor povídek, tentokrát s názvem Krysí ostrov.

Ze severu přispěje novým čtením autorská dvojice Camilla Läckbergov­á a Henrik Fexeus nebo následovní­k Stiega Larssona, Švéd David Lagercrant­z.

A konečně se letos budeme moct v češtině seznámit i s aktuálním laureátem Nobelovy ceny za literaturu Abdulrazak­em Gurnahem.

Na podzim je v plánu vydání jeho historické­ho románu Paradise (podzim 2022), ve kterém vypráví o dopadech kolonialis­mu a osudech uprchlíků v propasti mezi kulturami a kontinenty.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Tentokrát pro děti Aleně Mornštajno­vé letos vyjde dětská kniha Kapka Ája, která vypráví o netradiční­m rybníku.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Tentokrát pro děti Aleně Mornštajno­vé letos vyjde dětská kniha Kapka Ája, která vypráví o netradiční­m rybníku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia