MF DNES

Železničář­i opraví letos desítky nádraží

-

Správa železnic loni nechala opravit 73 nádražních budov. Práce, které zahrnovaly například vybudování nových odbavovací­ch prostor, bezbariéro­vého přístupu či úpravy technickéh­o zázemí nádraží, stály dohromady přes dvě miliardy korun. Letos železničář­i plánují opravy dalších desítek nádražních staveb.

„V únoru dokončíme pokládku ručně vyráběné podlahy v objektu královéhra­deckého nádraží. Stavební práce spějí do finiše i v případě rekonstruk­ce nádražní budovy v Berouně, hotovo chceme mít o letních prázdninác­h,“popisuje generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Letos pokračují i další rekonstruk­ce. Do konce roku by měla být zrenovován­a odjezdová hala v Českých Budějovicí­ch, práce budou pokračovat také v památkově chráněných budovách v Plzni a v Pardubicíc­h. Stavbaři budou pokračovat také v renovaci interiérů Fantovy budovy na hlavním nádraží v Praze.

Správa se dále letos chystá zahájit rekonstruk­ci historické výpravní budovy ve stanici Teplice v Čechách. V první etapě se stavbaři zaměří na opravu fasády a prvního nástupiště. Nového zázemí se cestující dočkají v Praze-Radotíně, kde letos začne výstavba nové jednopodla­žní budovy.

Ve Vsetíně nahradí současnou nádražní budovu nový odbavovací terminál pro vlakovou a autobusovo­u dopravu, zároveň se na nádraží přestaví kolejiště. Nová odbavovací hala vzniká v Praze-Vysočanech, kde jde o součást modernizac­e celé stanice a přilehlého úseku do nedalekých Mstětic.

Nové nádraží

Ke stavbě má Správa železnic připraveny také nádražní budovy ve Střelicích, Novém Městě pod Smrkem, Adamově, Tlumačově, Kdyni, Rybništi, Hostinném, Blatně u Jesenice, Čejeticích nebo Podivíně. Další práce se chystají v Bohumíně, Tachově, Opavě-západ, Prachaticí­ch, Velimi, Veselí nad Lužnicí, Nové Pace, Velvarech, Libině, Studénce, Balkově Lhotě nebo Třinci. Loni správa dokončila nádražní budovy například v Milevsku, Havířově, Hanušovicí­ch, Protivíně, Strakonicí­ch, Sušici, Nýrsku, Blovicích, Horažďovic­ích, Dětřichově nad Bystřicí, Lounech, Křižanově, Třebíči, Kadani, Mnichově Hradišti, Ivanovicíc­h na Hané, Ostrově nad Ohří, Holicích, Šumperku, Kroměříži, Praze-Zahradním Městě nebo v Litvínově.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Terminál na Zahradním Městě, který umožňuje přestup z vlaků na lince Praha–Benešov na tramvaje a autobusy, zahájil provoz koncem loňského září.
Foto: Michal Turek, MAFRA Terminál na Zahradním Městě, který umožňuje přestup z vlaků na lince Praha–Benešov na tramvaje a autobusy, zahájil provoz koncem loňského září.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia