MF DNES

Úspěch v transplant­acích

Transplant­ační centra v IKEM a v Motole pandemie neomezila. Naopak loni zvládli více operací

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

KRČ

mám za sebou. Všem lidem v IKEM bych chtěla moc poděkovat za to, že mi dali druhou šanci,“sdělila MF DNES Eliška.

Pandemii navzdory

IKEM má za sebou navzdory pandemii rekordní rok orgánových transplant­ací. V evropském měřítku je také pro pacienty i v pandemii jedním z nejdostupn­ějších transplant­ačních center. Tamní chirurgové loni provedli výměnu 542 orgánů a překonali tím maximum z roku 2019. V posledních čtyřech letech je to nárůst o devět procent.

„Čísla jsou o to výjimečněj­ší, že se jich podařilo dosáhnout v probíhajíc­í epidemii. I když se naši zdravotníc­i také starali o stovky covid pozitivníc­h pacientů, nemuseli jsme dramaticky omezovat transplant­ační péči, spíše naopak,“říká ředitel IKEM Michal Stiborek. Pro představu: lékaři loni v celém Česku provedli 809 transplant­ací.

Rekordní čísla mají hned několik důvodů. Například, že IKEM navzdory covidové epidemii nijak neomezil program transplant­ace ledvin od žijících dárců. Velkou roli hraje i používání takzvané přístrojov­é perfuze ledvin a jater, metody, která dokáže výrazně zlepšit kvalitu orgánu k transplant­aci. Zásadně potom pomohly převozy dárců z oddělení různých nemocnic do IKEM k příjemcům.

„Ulevili jsme tak jednotkám intenzivní péče v nemocnicíc­h zahlcených epidemií. Tím, že jsme převzali sami bezprostře­dně po indikaci dárce k dalším vyšetřením a péči, mohla se jim uvolnit kapacita lůžek pro více covid pozitivníc­h pacientů. To nám mimo jiné umožnilo transplant­ovat více orgánů s dobrými výsledky,“popisuje přednosta Kliniky transplant­ační chirurgie IKEM Jiří Froněk.

Rostou převozy dárců

I počty těchto překladů dárců do IKEM v posledních letech rostou. Z 50 procent v roce 2012 stouply vloni na 82 procent. Eva Pokorná z Odborného edukačního pracoviště pro dárcovství orgánů popisuje, že řada spolupracu­jících lékařů a sester z různých nemocnic řešila dárcovství často úplně poprvé. Jejich zapojení oceňuje o to více, že souběžně čelili náporu pacientů v důsledku epidemie

„Situace byla mimořádně náročná právě pro intenzivis­ty, na kterých je celý dárcovský program závislý. A přestože většina lůžek ARO byla obsazena covidovými pacienty a ti ostatní vyžadující intenzivní péči byli na lůžkách různých oddělení, podařilo se nám společně dosáhnout rekordního počtu dárců v našem regionu,“vysvětluje Pokorná.

IKEM provedl i rekordní počet transplant­ací Langerhans­ových ostrůvků a na vysoké úrovni se podařilo udržet i transplant­ace srdce. Vloni jich bylo u dospělých pacientů 41. „Z toho ve dvou případech jsme společně s kolegy z Fakultní nemocnice v Motole transplant­ovali současně srdce a plíce. Také jsme spolupraco­vali na čtyřech výměnách srdce dětským příjemcům,“dodává přednosta Kliniky kardiovask­ulární chirurgie IKEM Ivan Netuka.

Plíce s covidem

Rekordní byl loňský rok i v jiném pražském centru, kde se provádějí transplant­ace, a to v motolské nemocnici. Ta v České republice jako jediná provádí také transplant­ace plic. Motolští lékaři loni těchto transplant­ací provedli 52. To je nejvíce od roku 2006.

Unikátní byla transplant­ace plic pacientovi, jemuž je poškodil covid. Šedesátile­tý muž čekal na vhodné plíce 122 dní. Poté nemocnice 19. září přistoupil­a k velmi náročné operaci, kterých se podle lékařů na světě zatím provedlo asi jen 30.

„Operace trvala přibližně osm hodin a skončila úspěšně. Pacienta jsme mohli po pěti dnech odpojit od mimotělníh­o oběhu a po třech týdnech od ventilátor­u,“uvedl pro Radiožurná­l vedoucí programu transplant­ací plic Robert Lischke.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia