MF DNES

Na lince důvěry nyní řeší covid a očkování

- — Adam Hejduk

Senior žijící sám v pražském bytě už skoro nevychází ven. Není totiž očkovaný, a to ze strachu z toho, že mu vakcína více ublíží než pomůže. Tak mu to aspoň říkal soused. Zároveň se ale bojí chodit mezi lidi, protože denně v televizi vidí, jak covidová čísla rostou a přibývá mrtvých. Kvůli tomuto vnitřnímu rozporu následně upadá do depresí.

„Současná situace zasahuje nepochybně každého z nás. Zvyšuje nároky na naše schopnosti vypořádáva­t se se změnami a s životní nejistotou,“říká ředitel Psychiatri­cké nemocnice Bohnice Martin Hollý.

Vyhledat si odbornou pomoc je ale podle Hollého pro takového člověka těžké, protože by musel jít ven a tím se vystavil nebezpečí nákazy. Ordinace psychologů a psychiatrů jsou navíc v důsledku pandemie beznadějně plné.

A přesně takový klient zavolá na Pražskou linku důvěry, na kterou se může obrátit nonstop a z bezpečí svého domova. Té od začátku pandemie výrazně přibylo množství volajících.

Očkování rozděluje rodiny

„Pražská linka důvěry měla od jara 2020 zřetelný nárůst kontaktů, přibližně o 20 procent, což vydrželo až do současnost­i. V posledních téměř dvou letech se téma koronaviru alespoň okrajově či mezi řádky objevuje přibližně u poloviny hovorů, u zhruba pětiny se dá říct, že jde o téma téměř hlavní,“říká vedoucí Pražské linky důvěry Jitka Gryga Medřická.

Zároveň s pandemií se objevila i nová témata, jimiž se operátoři musí denně probírat. „Od začátku roku 2021 přibylo nové téma očkování a s ním množství souvisejíc­ích otázek, obav, problémů s registrací, nežádoucíc­h fyzických reakcí a podobně. Téma očkovat či neočkovat je teď na lince velmi aktuální a způsobuje často velké problémy ve vztazích, pokud mají blízcí na tuto otázku různé názory,“vysvětluje Medřická. Na Pražskou linku důvěry také podle jejích slov v poslední době volají naprosto přetížení, deprimovan­í pečovatelé a zdravotníc­i.

Pražská linka důvěry pomáhá lidem řešit tíživé životní situace už 30 let a od svého vzniku zaznamenal­a 400 tisíc telefonátů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia