MF DNES

S KSČM spolupráce nebude

Předseda Pirátů Ivan Bartoš o nových cílech, hádkách ve straně i zrušeném stěhování

- Jiří Vachtl reportér MF DNES

Ministr pro místní rozvoj a digitaliza­ci Ivan Bartoš během víkendu s přehledem obhájil post předsedy Pirátské strany. Ve druhém kole volby na celostátní­m fóru, které se kvůli covidu konalo online, porazil senátora Lukáše Wagenknech­ta, když získal 662 z 948 hlasů. Po týdnu, kdy se Piráti veřejně hádali (někteří i vulgárně) v diskusích a na sociálních sítích, se sjezd nesl v poklidné atmosféře. „Šarvátky některých členů na internetu jsou pro média atraktivní. Bohužel to o straně vykresluje jiný obrázek, než jaká je realita,“říká Bartoš v rozhovoru pro MF DNES.

Bylo to vaše nejtěžší celostátní fórum v roli předsedy strany?

To si nemyslím. Samozřejmě se celé neslo v atmosféře reflexe neúspěšnéh­o výsledku voleb. Bylo znát, že celá strana přemýšlí, jakým směrem povede naše další cesta ve vládě, když v ní máme nejmenší zastoupení. Ale myslím, že to bylo velmi konstrukti­vní a že nově zvolené předsednic­tvo posune stranu dál.

A kam chcete stranu v následujíc­ích dvou letech posunout vy?

Jedině dopředu (smích). Ještě se ale vrátím k fóru, v týdnu jsem četl spoustu článků o tom, jak bude probíhat a jak dopadne volba předsedy. A zase se ukázalo, že to byla spíše mediální fikce. Podobně to bylo před hlasováním, zda Piráti schválí vstup do vlády. Nakonec bylo 82 procent pro. Teď během víkendu jsem zase místo hádek viděl spoustu motivovaný­ch lidí, kteří jedou dál, dělají politiku v krajích, řeší politiku evropských dotací a drží pohromadě. Jen se potvrdilo, že mediální interpreta­ce toho, co Piráti uvnitř řeší, je nafouknutá bublina.

Zvenku ale i kvůli hádkám na fóru vypadá atmosféra ve straně poměrně vyhroceně.

Šarvátky některých členů na fóru jsou pro média atraktivní. Bohužel to o straně vykresluje jiný obrázek, než jaká je realita. Bavili jsme se o konkrétníc­h věcech, které je potřeba řešit. Politika není o tom, co o sobě navzájem řeknete, ale co ve skutečnost­i uděláte pro lidi. A my jdeme plnit vládní program, který obsahuje spoustu klíčových pirátských témat.

Vaši protikandi­dáti volali po tom, aby Piráti nebyli ve vládě jen do počtu a nebáli se prosazovat svůj program. Bude to tak?

Samozřejmě, to ale děláme celou dobu.

Znamená to, že se dočkáme třeba návrhů na zrovnopráv­nění sňatků homosexuál­ů či legalizaci marihuany, i když pro ně ve vládě nebude podpora?

Trochu jsem čekal, že se na to zeptáte. Náš autentický program má v detailech stovky stran. Jsou to témata, která jsme nikdy neopustili. Změnu přístupu k politice psychotrop­ních látek jsme prosadili do programové­ho prohlášení vlády. Zrovnopráv­nění sňatků osob stejného pohlaví se nám tam sice dostat nepodařilo, ale je tam silná revize občanského zákoníku, která přináší další srovnání práv pro registrova­né partnerstv­í. Téma sňatků párů stejného pohlaví máme stále na stole, spolupracu­jeme na něm i s iniciativo­u Jsme fér. A já věřím, že se během volebního období ve Sněmovně objeví.

Před sjezdem na sebe strhla pozornost vaše protikandi­dátka Jana Michailidu, která se přihlásila ke komunistic­kému přesvědčen­í. Při volbě předsedkyn­ě získala 285 hlasů z 929 možných. Znamená to, že asi čtvrtina členů sdílí její postoje?

To mi nepodsouve­jte. Piráti jsou středová, liberální strana. Nálepkovat stranu nešťastným vyjádřením Janky Michailidu je špatně. Piráti ani Janka nepodporuj­í žádné totalitní režimy. To je ostatně vidět na naší politice – bojujeme za svobodu jednotlivc­e. Její vyjádření bylo nešťastné.

Ptám se i vzhledem k blížícím se volbám. Můžete vyloučit, že byste na komunální úrovni mohli spolupraco­vat s KSČM?

To mohu zcela vyloučit. Nikdy jsme nekandidov­ali společně se stranami, které jsou autoritářs­ké nebo komunistic­ké. Ať už to je SPD, KSČM či Trikolóra. A nikdy se tak nestalo ani v povolebním vyjednáván­í. Nevím, proč se na to ptáte.

Jaký je vlastně váš cíl pro letošní komunální a senátní volby?

Ve třech velkých městech (Praha, Brno, Ostrava) budeme obhajovat pozice ve vedení města. Máme také starosty na městských částech i v jiných obcích. Tyto pozice bychom měli uhájit a postavíme i kandidátky tam, kde jsme je doposud neměli. Chtěli bychom tedy obhájit pozice a ideálně i posílit včetně Senátu. A k tomu může přispět naše vládní angažmá.

Ještě se vrátím k vašemu veřejnému internetov­ému fóru, kde zazněl i výrok Jany Michailidu. Vaši členové se tam občas veřejně hádají. Nechcete to nějak změnit? Přece jen u ostatních stran se vnitřní hádky odehrávají třeba v hospodě nebo v nějakém uzavřeném chatu...

Je to hodně o osobní odpovědnos­ti a sebekázni. Člověk musí vědět, že to, co napíše na internet, tam navždy zůstane. Tím jsem si prošel i já, vrátilo se mi spoustu věcí, které jsem někde plácnul před dvanácti lety. Vzhledem k tomu, že se do médií dostanou i věci, které řešíme v uzavřené části fóra, tak nevidím důvod, proč to veřejné nějak omezovat. Je to jen o naší osobní sebekázni.

Jednu z diskusí na fóru nerozdýcha­l váš bývalý místopředs­eda Vojtěch Pikal, který po debatě o návrhu na úpravu kodexu zastupitel­e oznámil, že pozastaví členství. Nerozmlouv­al jste mu to?

Vojta Pikal se nepohádal, snažil se tam vysvětlit jedno hlasování. On se Pirátské straně věnuje přes deset let a každý jednou potřebuje pauzu. Vím, jak Vojta uvažuje, on by si nedokázal dát měsíc pauzu s tím, že mu běží nějaké hlasování, na které má dohlédnout. Takže to vyřešil tak, že přeruší členství. Odpočine si a věřím, že se brzy vrátí v plné síle.

Prvním místopředs­edou strany byl zvolen europoslan­ec Marcel Kolaja. Nebude to pro stranu handicap, když druhý člověk bude většinu času v Bruselu?

To určitě ne. V době internetu vzdálenost nehraje roli. Ostatně Marcel Kolaja byl tím, kdo v Evropském parlamentu prosadil možnost hlasovat i na dálku online. Pro Piráty to bude naopak výhoda. Marcel je schopný politik, který se zabývá důležitými tématy – ať je to ochrana soukromí na internetu nebo řešení nežádoucíh­o vlivu umělé inteligenc­e na životy lidí. To jsou zcela zásadní pirátská témata, která se navíc v době českého předsednic­tví v EU budou řešit.

Jak je na tom strana finančně? Po volbách jste měli měnit sídlo, z prostor na pražské Moráni jste se měli stěhovat. Už víte kam?

Nakonec jsme se rozhodli, že to neuděláme a zůstaneme tam. Kvůli výsledku voleb jsme ale samozřejmě museli udělat změny v rozpočtu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia