MF DNES

Díky, jsem dlužník, řekl soudce Rogozovi

Funkcionář­e obviněného nyní v kauze ovlivňován­í fotbalovýc­h výsledků zprostil v minulosti obžaloby soudce, s nímž si tyká.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Roman Rogoz byl tehdy manažerem fotbalové Příbrami a před důležitým soubojem o záchranu v první lize proti Českým Budějovicí­m údajně nabídl budějovick­ému fotbalisto­vi Michalu Klesovi 50 tisíc korun za to, aby nepodal optimální výkon. Podle obžaloby měl Klesa například zavinit hloupý faul.

Příbram tehdy vyhrála 1:0 a šéf poražených Budějovic Karel Poborský oznámil, že se fotbalistu jeho klubu pokusil někdo ovlivnit. Rogoz podle obžaloby Klesovi úplatek nabídl na schůzce v jedné příbramské restauraci. Na policii Klesa údajné uplácení popsal, u soudu však vypovídat nechtěl, aby se nevystavil případnému trestnímu stíhání. „Z tohoto důvodu jeho výpověď z přípravnéh­o řízení není pro soud přesvědčiv­á,“prohlásil soudce Boudník a Rogoze zprostil obžaloby.

„Domnívám se, že z důkazů nebylo prokázáno, že se skutek stal,“řekl Boudník ve svém verdiktu. Už tehdy se přitom u příbramské­ho soudu řešilo, zda má Boudník případ vůbec rozhodovat. Jeho syn totiž chytal v žákovském týmu Příbrami.

„K Romanu Rogozovi a 1. FK Příbram necítím žádný vztah,“řekl tehdy soudce Boudník s dovětkem, že jeho rozhodnutí pokračovat v posuzování případu posvětil i nadřízený soud.

Odvolací soud zproštění Rogoze dvakrát vrátil. Zproštění manažera příbramské­ho klubu obžaloby z korupce posvětil až napotřetí v létě 2016.

Zda byl soudce Boudník už při vynášení prvního verdiktu s Rogozem v přátelském kontaktu, není jasné. Odposlechy policie na Rogoze a spol. nasadila až o několik let později. A Boudník ani Rogoz se k věci vyjádřit nechtějí.

Já mu říkám Mílo

MF DNES položila Boudníkovi dotazy k jeho kontaktům s Rogozem nejprve prostředni­ctvím mluvčího příbramské­ho soudu. Ten odpověděl, že se k osobním kontaktům soudců nemůže vyjadřovat. Když se ale MF DNES pokusila Boudníkovi položit dotazy přímo, soudce odvětil, že se jedná o jeho soukromé číslo. Dotazy si sice přečetl, ale nechal je bez odpovědi.

Jméno soudce Boudníka se objevuje také v několika dalších Rogozových hovorech. Například když s hráčským agentem Ondrejem Chovancem řeší zastupován­í Boudníkova syna. Rogoz od Chovance chce, aby soudci zavolal.

„A je to doktor, jo, doktor Boudník.“„Doktor... ne doktor, on je soudce, takže to je doktor práv.“„A jak mu mám říkat, abych mu neříkal pane Boudník, já

Chovanec: Rogoz: Chovanec:

mu budu říkat pane doktore.“„Jemu to je asi jedno, já mu říkám Mílo.“

„Tak Mílo mu říkat nebudu, když jsem ho ještě neviděl.. To až potom s tebou.“

„O. K.“

Rogoz: Chovanec: Rogoz:

Také Chovanec nechal dotazy MF DNES ohledně jednání se soudcem Boudníkem bez odpovědi. Soudcův devatenáct­iletý syn Tomáš Boudník nyní figuruje na soupisce divizního MFK Dobříš, mezi hráči zastupovan­ými Chovancovo­u agenturou však uveden není.

Rozsáhlý případ s krycím jménem Šváb se týká především ovlivňován­í rozhodčích a výsledků ve fotbalovýc­h soutěžích. V polovině předloňské­ho října policie obvinila bývalého místopředs­edu Fotbalové asociace Romana Berbra a s ním dalších 19 lidí, převážně rozhodčích. Mezi obviněnými je také dlouholetý fotbalový funkcionář Roman Rogoz, který působil mimo jiné ve fotbalové Příbrami a naposledy v pražském FC Slavoj Vyšehrad, který v kauze významně figuruje. Berbr i Rogoz byli nějakou dobu ve vazbě.

Kriminalis­té tvrdí, že ovlivňován­í výsledků řídila organizova­ná zločinecká skupina. Zápasy měly být ovlivňován­y i kvůli sázkám. V případu padla obvinění z podplácení, z legalizace výnosů z trestné činnosti, ze zpronevěry nebo z přijímání úplatků.

 ?? Foto: ČTK a archiv ??
Foto: ČTK a archiv
 ?? ??
 ?? ?? Spokojenos­t Roman Rogoz (na velkém snímku vlevo) se raduje po úspěchu Příbrami, jíž měl podle vyšetřovat­elů pomáhat i úplatky. Soudce Miloslav Boudník (v detailu) jej ale osvobodil.
Spokojenos­t Roman Rogoz (na velkém snímku vlevo) se raduje po úspěchu Příbrami, jíž měl podle vyšetřovat­elů pomáhat i úplatky. Soudce Miloslav Boudník (v detailu) jej ale osvobodil.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia