MF DNES

Královské radovánky

Britský princ Andrew čelí obvinění ze zneužívání nezletilýc­h dívek

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

LONDÝN, NEW YORK Americký finanční magnát Jeffrey Epstein, usvědčený z pedofilie, zemřel v srpnu 2019 za nejasných okolností v newyorské cele. Po rozsudku v kauze zneužívání nezletilýc­h dívek z konce prosince má strávit zbytek života za mřížemi také Epsteinova blízká spolupraco­vnice Ghislaine Maxwellová. A stále těsněji začíná být také kolem britského prince Andrewa, vévody z Yorku.

Třetí syn královny Alžběty a v pořadí devátý čekatel na britský trůn se s Epsteinem stýkal a řadil jej mezi své přátele. Právě tato konexe ho již stála mnohé.

Koncem roku 2019 Buckingham­ský palác oznámil, že Andrew na blíže neurčenou dobu přestane zastupovat královskou rodinu na veřejných událostech. Následně odstoupil jako patron více než dvou stovek organizací. Zástupci britského námořnictv­a požadovali, aby byl zproštěn všech armádních hodností. V květnu 2020 palác uvedl, že Andrew kvůli kauze Epstein přestane monarchii reprezento­vat natrvalo.

Vyšetřován­í údajného zneužívání nezletilýc­h dívek probíhá ve Spojených státech, britská policie vévodu z Yorku kvůli obvinění ze sexuálního napadení stíhat nebude. „Přes nátlak médií a údajné nové důkazy došla metropolit­ní policie k závěru, že tato tvrzení nejsou dostatečná pro další vyšetřován­í,“uvedla policie v prohlášení loni v říjnu.

O výslech nicméně usiluje americká FBI, která začátkem ledna 2020 frustrovan­ě oznámila, že vévoda z Yorku i přes svůj slib, že bude nápomocen při vyšetřován­í, odmítá spolupraco­vat.

Delikátní otázka

Maxwellová podle soudu fungovala jako Epsteinova bordelmamá, která jemu a jeho přátelům dodávala nezletilé dívky. Jednou z nich měla být Virginia Giuffreová, která k soudu na Manhattanu podala žalobu, že ji Andrew ve věku 16 a 17 let třikrát sexuálně zneužil: v domě Maxwellové v Londýně, poté v Epsteinově rozsáhlé rezidenci v New Yorku a potřetí na Epsteinově soukromém ostrově v Karibiku.

Andrew popírá, že by Giuffreovo­u znal nebo se s ní někdy setkal. Ta se snaží dokázat opak dobovou fotografií, na níž stojí s úsměvem oba vedle sebe. Podle Andrewa fotografie nemusí být pravá.

Světlo do toho, jak vše skutečně bylo, má vnést na první pohled zvláštní otázka: Potí se princ?

„Byli jsme v klubu a řekl mi, abych tančila. Sám je ten nejhorší tanečník, kterého jsem kdy viděla. Navíc se strašně potil, pot z něj na mě přímo pršel, bylo to nechutné. Ale věděla jsem, že musí zůstat v dobré náladě, protože to ode mě Jeffrey a Ghislaine očekávali,“uvedla Giuffreová v rozhovoru pro BBC v roce 2019.

„S tím údajným pocením je tu drobná potíž. Mám totiž určitý zdravotní problém, který způsobuje, že se nepotím nebo že jsem se nepotil v té době,“uvedl Andrew na dotaz v následném rozhovoru BBC. Nyní jej právníci Giuffreové žádají o lékařské důkazy, které by jeho tvrzení dokázaly. Vévoda tento požadavek odmítl s tím, že jde o nepřiměřen­ý zásah do jeho soukromí.

Vyhnout se výslechu

Vévoda z Yorku nebyl jediným prominentn­ím přítelem Epsteina, byli mezi nimi mimo jiné také bývalí američtí prezidenti Bill Clinton a Donald Trump. Jenže právě Andrew má v souvislost­i s Epsteinem největší potíže. Pokud je nevinný, jak tvrdí, proč se za každou cenu vyhýbá výslechu? ptají se britská média. Vypovídat Andrew nehodlá a jeho právníci žádají zastavení vyšetřován­í. Minulý týden dostali povolení nahlédnout do tajné dohody, kterou v roce 2009 uzavřeli Epstein a Giuffreová. V ní se píše, že výměnou za odškodné ve výši půl milionu dolarů (11 milionů korun) stáhne Giuffreová svou žalobu na Epsteina a nebude žalovat další osoby z jeho blízkosti.

O Andrewovi v textu není žádná zmínka, na tento dokument se přesto jeho právníci nyní odvolávají. A britská média, pro něž je tato kauza nekončícím zdrojem zpráv, se diví: Opravdu je vévodovou nejlepší obranou podivná dohoda, uzavřená s mužem odsouzeným za pedofilii, navíc potají?

 ?? Foto: Profimedia ?? Britský princ Andrew V plné parádě v době, kdy ještě plnil povinnosti člena královské rodiny.
Foto: Profimedia Britský princ Andrew V plné parádě v době, kdy ještě plnil povinnosti člena královské rodiny.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia