MF DNES

Oranžová parta se vrací

Byli dlouhodobě spojováni s ČSSD, nyní se mluví o jejich návratu s pětikoalič­ní vládou.

- Petr Kolář reportér MF DNES

Nová pětikoalič­ní vláda v čele s premiérem Petrem Fialou úřaduje teprve několik týdnů. V kuloárech už se ale spekuluje o velkém návratu některých starých známých tváří, které byly v minulosti úzce spojeny se sociální demokracií v éře Bohuslava Sobotky a s Milanem Chovancem. Tentokrát ovšem v jiných barvách. Nečekané posily z oranžového týmu má i opoziční hnutí ANO.

Chovancův muž u Fialy

V počátcích politické kariéry Andreje Babiše spolupraco­val s jeho hnutím. Poté se ovšem ve velmi zlém rozešli, on se stal poradcem místopředs­edy a ministra vnitra Milana Chovance a s Babišem si vzájemně nemohli přijít na jméno. Řeč je o někdejším spolumajit­eli komunikačn­í agentury Bison & Rose Miloši Růžičkovi (v roce 2018 ji spolu s druhým zakladatel­em Jiřím Bisem po dvaceti letech oficiálně opustili a stali se jejími konzultant­y).

Už v době, kdy úzce spolupraco­val s Milanem Chovancem, udržoval Miloš Růžička úzký kontakt se svým někdejším profesorem politologi­e z Masarykovy univerzity v Brně a s předsedou ODS Petrem Fialou. Radil mu v některých věcech z politiky či se třeba podílel na vydávání některých jeho politologi­ckých knih.

Nejspíš i proto se po Fialově nástupu do Strakovy akademie začalo v politickýc­h kuloárech značně přetřásat, že by se Růžička měl stát premiérový­m poradcem. Někteří dokonce zmiňovali funkci šéfa poradců s kanceláří ve Strakově akademii. To ovšem Miloš Růžička vyvrací. „Je to celé naprostá blbost,“reagoval na dotaz MF DNES. Podle zdrojů MF DNES by si měl Růžička udržet status Fialova neformální­ho poradce. V kontaktu zjevně jsou. Na Růžičkově twitterové­m profilu se to navíc jen hemží přebíraným­i zprávami o Petru Fialovi, včetně premiérový­ch oficiálníc­h PR materiálů, sloganů a hesel.

Dotyk ve službách vlády

Už oznámeným oficiálním poradcem předsedy vlády Fialy pro oblast médií je Michal Klíma, Růžičkův ideový souputník. Bývalý dlouholetý mediální manažer (například Economia, později Vltava Labe Media), člen novinářský­ch stavovskýc­h organizací a neúspěšný kandidát do kontrolníc­h rad veřejnoprá­vních médií má mít ve Strakově akademii na starosti úpravy mediální legislativ­y.

Mimochodem, v roce 2013 založil Michal Klíma spolu s Evou Hanákovou první české vydavatels­tví tabletovýc­h časopisů Tablet Media, které od května 2013 vydávalo týdeník Dotyk. Od počátku se spekuloval­o, že za tím může finančně stát právník Radek Pokorný, blízký přítel a někdejší pravá ruka bývalého premiéra předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, někdejší právník ČEZ. V létě 2015 Klíma s Hanákovou společnost Tablet Media prodali finanční skupině Penta Investment­s.

Bývalá novinářka a mediální manažerka Eva Hanáková poté kromě jiného řídila Singularit­yU Czech Summit. „Za myšlenkou přivést Singularit­y University do naší země stojí čtveřice místních byznysmenů. Díky nim je možné uspořádat tuto mimořádnou událost poprvé v Praze,“uvedla v únoru 2019. Jedním ze jmenované čtveřice byl právě Radek Pokorný. Kromě jiného to byl chlapík, jenž svého času poskytoval právní služby jak ministerst­vu financí pod vedením Bohuslava Sobotky, tak firmě OKD miliardáře Zdeňka Bakaly.

Pokorný s Hoferkem o ČEZ?

Právník Pokorný se z minulosti dobře zná s některými lídry STAN včetně stávajícíh­o ministra průmyslu Jozefa Síkely. Hlavně je však podle zdrojů MF DNES „hodně nablízko“s původně zamýšleným ministrem průmyslu za STAN Věslavem Michalikem, a to ještě z dob, kdy měli oba co do činění s ČSOB.

Michalik nakonec vládní účast sám vzdal kvůli podezření ze střetu zájmů a kvůli informacím o podnikání na Kypru, ačkoli tvrdil, že se ničeho nedopustil. Znalci poměrů ovšem tvrdí, že hlavou průmyslu může být beztak Michalik. „Je to asi, jako když byl místo Miroslava Pocheho ministrem zahraničí jeho bývalý asistent Tomáš Petříček,“popsal jeden z nich.

Proč taková odbočka? Šéfporadky­ní ministra Jozefa Síkely se stala právě Eva Hanáková. „Jakožto šéfporadce ministra mám za úkol zformovat týmy odborníků z různých oblastí, kteří pomohou ministrovi a potažmo vládě stanovit konkrétní opatření a kroky, které přivedou naši zemi úspěšně k nové ekonomické, digitální a energetick­é realitě,“řekla Hanáková na sklonku loňského roku Seznamu. V kuloárech se okamžitě začalo spekulovat, že jedním z oněch „odborníků“by měl být právě její starý známý Radek Pokorný, pro kterého by se tak po konci Bohuslava Sobotky jednalo o velký comeback. Sám Pokorný ale na otázku MF DNES nereagoval. Hanáková odepsala, že Pokorný na ministerst­vu působit nebude.

Každopádně například při debatách či předjednáv­ání dohod mezi ministerst­vem průmyslu a obchodu a polostátní­ho energetick­ého gigantu ČEZ by měl Pokorný kromě vlastní spolupráce s firmou ještě jeden bonus. Pro ČEZ totiž už nějakou dobu pracuje další z někdejších zákulisníc­h hráčů okolo Bohuslava Sobotky, Martin Hoferek. Také tento lobbista to vždy uměl na všechny strany. Svého času si například jeho agentura najala bývalého ministra a ekonomické­ho experta ODS Martina Kocourka.

Exministr ČSSD poradcem ANO

Někteří z bývalých prominentů sociální demokracie ale míří také na druhou stranu.

Například bývalý ministr pro lidská práva a rovné příležitos­ti, někdejší šéf Legislativ­ní rady vlády či naposledy předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka.

Ten by měl být nově poradcem poslanecké­ho klubu hnutí ANO. V otázkách legislativ­y by měl kromě jiných radit například svému protějšku z minulého volebního období Jaroslavu Faltýnkovi. „Na Sněmovnu jsem po volbách úplně nezanevřel. Politika mě stále zajímá. Někteří bývalí kolegové projevili zájem se mnou konzultova­t legislativ­ní otázky či problemati­ku jednacího řádu Sněmovny. Několikrát jsem se takto v poslední době setkal například s Jaroslavem Faltýnkem,“napsal MF DNES Chvojka bez bližších detailů.

Na Sněmovnu jsem úplně nezanevřel. Politika mě stále zajímá. Někteří bývalí kolegové projevili zájem se mnou konzultova­t.

 ?? ?? Premiér a jeho právník
Radek Pokorný (vlevo) byl blízkým spolupraco­vníkem Bohuslava Sobotky (vpravo). Nyní se spekuluje o jeho působení na ministerst­vu průmyslu. 2x foto: Michal Šula, Michal Sváček, MAFRA
Premiér a jeho právník Radek Pokorný (vlevo) byl blízkým spolupraco­vníkem Bohuslava Sobotky (vpravo). Nyní se spekuluje o jeho působení na ministerst­vu průmyslu. 2x foto: Michal Šula, Michal Sváček, MAFRA
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia