MF DNES

Dítě z popelnice chce otec, matce hrozí výjimečný trest

- — Stanislava Králová

PARDUBICE „Ta holčička se podruhé narodila, zbývalo jí pár desítek minut života,“řekl vedoucí pardubické­ho policejníh­o odboru obecné kriminalit­y Milan Šimek. V případu nalezeného novorozenc­e v kontejneru na směsný odpad na pardubické­m sídlišti hraje velkou roli štěstí a náhoda.

A to hned na začátku samého případu. Pardubický­m sídlištěm Labský Palouk zrovna procházeli v sobotu před čtvrtou hodinou ranní muž a žena, kteří obhlíželi kontejnery. „Bylo to obrovské štěstí. Dvojice už předtím v ulici, kde se novorozeně později našlo, byla a vydala se do jiné části Pardubic. Pak se do této čtvrti ještě jednou vrátili,“popsal Šimek. Odmítl, že by novorozeně našli bezdomovci.

Nález je vylekal, ale nezpanikař­ili a začali zvonit na zvonky u nejbližšíh­o domu. Věděli, že musí rychle jednat, aby se plačící novorozeně dostalo včas do nemocnice. Zastavili i jedoucí auto, z něhož jim začala pomáhat další dvojice. Vzápětí se k miminku dostal lékař, který poskytl novorozené dívence první pomoc.

Holčička byla silně podchlazen­á. Její teplota byla kolem 20 stupňů Celsia. A zatímco zdravotníc­i bojovali o její život, kriminalis­té rozjeli pátrání dvěma směry. Jednak zjistili, že nějaká těhotná žena se nacházela v nedaleké ubytovně, druhá stopa ukazovala na těhotnou v domě, kde bylo novorozeně pohozeno. Tam zintenzivn­ili pátrání a kolem půl osmé ráno už zvonili na zvonek podezřelé ženy. „V tu dobu spala, svým příchodem jsme ji myslím překvapili,“uvedl Šimek.

Pětatřicet­iletá žena porod nepopřela. Je matkou dvou dětí, které vychovává s partnerem, který pracuje jako IT specialist­a.

On a širší rodina se jí mnohokrát ptali, zda není těhotná. „Při výslechu nám tvrdila, že o těhotenstv­í absolutně nevěděla. Následně nad ránem porodila živého novorozenc­e. Zabalila ho do hadru a pohodila do kontejneru na odpad,“popsal Šimek.

Policisté ženu obvinili z pokusu vraždy na nezletilci. Hrozí jí 15 až 20 let ve vězení, případně výjimečný trest. Skončila ve vazbě.

Partner ženy uvedl, že by mu další dítě v žádném případě nevadilo, holčičku by si přál a bude o ni bojovat.

„Ta holčička se podruhé narodila, zbývalo jí pár desítek minut života.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia