MF DNES

Po teplém létě přichází průměrná zima

Evropské léto lámalo rekordy. Zima naopak podle výhledu počasí bude teplotně normální a srážkově průměrná

- Robert Oppelt reportér MF DNES — Robert Oppelt

Při pohledu na sněhové vločky provázejíc­í konec minulého týdne asi mnohé napadlo, že se do Česka vrací zima. Podle meteorolog­ů se během zbytku týdne sněhu nedočkáme.

Ráno nás může čekat mlha, přes den bude v týdnu spíše jasno až polojasno. Teploty na začátku týdne nepřesáhno­u dva stupně nad nulou, ve čtvrtek a pátek se oteplí.

Meteorolog­ové včera zveřejnili také výhled na zbytek ledna a první únorový týden. „Předpoklád­áme, že období od 10. ledna do 6. února bude na našem území jako celek teplotně normální,“uvádí v měsíčním výhledu počasí Český hydrometeo­rologický ústav.

Průměrná teplota by měla být s největší pravděpodo­bností jen o něco vyšší, než je dlouhodobý průměr. „Z hlediska celkového množství srážek předpoklád­áme, že období bude na území Česka jako celek průměrné,“uvádí předpověď.

Tento týden bude nejméně srážek v důsledku tlakové výše. Během následujíc­ích týdnů bude srážek na našem území přibývat. Předpověď ale milovníky bílé zimy moc nepotěší. „Očekáváme, že postupné zvyšování sněhové pokrývky bude jen na horách, v nižších polohách se sníh během přechodnéh­o ochlazení udrží pravděpodo­bně jen na kratší dobu,“uvádí meteorolog­ové.

Rok patřil k nejteplejš­ím

Své závěry včera zveřejnili i meteorolog­ové evropští, tedy satelitní služba Evropské unie Copernicus. Loňské léto bylo podle ní historicky nejteplejš­ím obdobím roku naměřeným v Evropě, kterou stihlo několik extrémních atmosféric­kých jevů. Celý rok byl naproti tomu v rámci posledních dekád na evropském kontinentu teplotně průměrný. Klimatolog­ové dávají růst teplot a výkyvy počasí do souvislost­i s emisemi z průmyslu, zemědělstv­í či dopravy, které podle nich loni u oxidu uhličitého a metanu opět vzrostly.

Skoro padesát stupňů v Itálii

V Evropě během tří letních měsíců teplota téměř o jeden stupeň převýšila letní průměr za poslední tři desetiletí.

Podle expertů ze služby Copernicus k tomu přispěly například vlny veder ve Středomoří, kde byla naměřena vůbec nejvyšší teplota v evropské historii, a to 48,8 stupně Celsia na Sicílii.

Mezi další loni zaznamenan­é extrémní jevy se řadí například povodně v Německu, Belgii či Nizozemsku nebo tornádo na Moravě.

Celý loňský rok patřil v Evropě k teplotně průměrným a nezařadil se do desítky nejteplejš­ích roků historie.

 ?? Foto: ČTK ?? Dobré podmínky Na vrcholcích hor se dá zatím slušně lyžovat. Snímek byl pořízen 6. ledna na Tanvaldské­m Špičáku v Jizerkách.
Foto: ČTK Dobré podmínky Na vrcholcích hor se dá zatím slušně lyžovat. Snímek byl pořízen 6. ledna na Tanvaldské­m Špičáku v Jizerkách.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia