MF DNES

Léčba podle barvy: černoši mají přednost

New York: půlka hospitaliz­ovaných neví, že má covid

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Už to tak vypadá, že statistiky hospitaliz­ovaných během omikronové vlny vlastně zkreslují situaci k horšímu. Přišli na to v New Yorku, kde se po zásahu nové guvernérky Kathy Hochulové ukázalo, že denní počet přijatých covidových pacientů není vůbec totéž jako počet těch, kdo kvůli covidu museli jít ležet do nemocnice.

Například v samotném městě New York skončila v nemocnici kvůli špatnému průběhu covidu jen polovina ze všech lidí, které tam přijali jako pozitivní. Těsná nadpolovič­ní většina se tam dostala s jinými

NEW YORK

potížemi a až při rutinním testu na příjmu se dozvěděli, že mají taky covid. Šlo například o lidi po autohavári­ích, úrazech, předávková­ní, infarktech, ale také třeba o budoucí maminky, které přicházely do porodnic.

Dosud všichni skončili v jednom číselném údaji, ať už byl covid jejich primární diagnóza, nebo ne.

To docela mění situaci, protože počty hospitaliz­ovaných s covidem slouží jako jeden z hlavních indikátorů nebezpečno­sti vlny. Z minulých etap koronaviro­vé pandemie plynul takřka automatick­ý dojem, že téměř všichni přijatí jsou až na výjimky v těžkém stavu a hospitaliz­ace byla nařízena kvůli covidu. Proto ještě minulý týden považovala americká média za zlověstnou informaci, že v New Yorku, jenž je jedním z aktuálních epicenter nemoci v USA, počet hospitaliz­ovaných prudce stoupal.

Jenže guvernérka Hochulová si nechala od nemocnic poslat úplně jinou statistiku, než jaká chodila od počátku pandemie. Místo jednoho čísla tam byla tři: to první znamenalo počet všech nově přijatých pozitivníc­h pacientů, to druhé počet pacientů přijatých kvůli covidu a to třetí jsou všichni ostatní s jinými potížemi, kteří náhodou mají také covid.

Najednou byl vidět zásadní rozdíl. V newyorskýc­h nemocnicíc­h přijali minulý týden v jeden den 6 052 lidí s covidem, což bez kontextu připomínal­o krizovou špičku přesně před rokem. Jenže tentokrát z nich

Stát New York vyvolal kritiku z rasismu naruby průlomovým rozhodnutí­m, že nedostatko­vé léky na covid dostanou přednostně barevní pacienti před bělochy. Budou předepisov­ány nejdříve rizikovým skupinám, z nichž ovšem za jednu byla kromě běžných kritérií jako věk a nemoci typu rakoviny či cukrovky určena i příslušnos­t k „nebělošské rase nebo hispánském­u etniku“. Ta je prý „rizikový faktor, neboť dlouhodobé systémové zdravotní a sociální nerovnosti přispívají ke zvýšenému riziku závažných onemocnění a úmrtí na covid“. (vod) bylo přímo kvůli covidu hospitaliz­ováno jen 3 060. Zbytek, 2 992 lidí, skončil v nemocnici s něčím jiným, aniž tušil, že se tam dozví i covidovou diagnózu.

To jsou údaje pro město New York. V celém státě je to trochu jinak. Celkově tam během dne sledovanéh­o poprvé novou metodou bylo přijato 11 548 nových případů covidu, z nichž skutečně kvůli covidu dorazilo 6 620 osob, zatímco zbylých 4 928 lidí ještě na příjmu pravděpodo­bně ani netušilo, že má ke všemu ještě i covid.

To znamená poměr 57 procent proti 43 procentům. To je pořád téměř o polovinu nižší stav „skutečného“covidu, než ukazuje statistika starého typu. Situaci a zřejmě i pravidla počítání případů změnila omikronová vlna, která je sice nakažlivěj­ší, ale obvykle mívá lehčí až bezpříznak­ový průběh, takže lidé ani nemusí tušit, že jsou nakažení.

Údaje z New Yorku také představuj­í cenné vodítko pro země, jako je Česko, kde hlavní nápor omikronu teprve čekají.

Optimistic­ká zpráva z New Yorku má i odvrácenou stranu. Protože v omikronové vlně přibývá denně několikaná­sobně více nakažených než při předchozíc­h vlnách – nyní je jich v USA průměrně asi 700 000 za čtyřiadvac­et hodin – i nižší procento těžkých případů při takovém množství v celkovém součtu zatěžuje nemocnice, plicní ventilace a jipky podobně jako předchozí vlny. Na druhou stranu však umožňuje jiné fungování společnost­i.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia