MF DNES

Proč budeme demonstrov­at? Jde o spravedliv­é podmínky

- Jan Doležal prezident Agrární komory ČR

Zemědělci budou demonstrov­at. – Proč? – Chtějí jim vzít dotace. – Dobře jim tak! Kde se objeví slovo „dotace“, je postaráno o rozruch. Když se k tomu přidá ještě přívlastek „zemědělské“, je konec racionální debaty. Zeptáte-li se zemědělců, možná vám řeknou, že by bylo lépe bez nich.

Ať už se zvolí jakékoliv podmínky a kritéria, skoro jistě to přinese nerovnosti a nespravedl­nosti, pokřivený trh se zkreslenou reálnou i tržní hodnotou potravin, z níž více profitují řetězce, ne zemědělec a spotřebite­l. Ale především administra­tivní zátěž a byrokracii a s tím spojenou nežádoucí závislost na Bruselu či nižších úřednících.

Já nejčastěji říkám, že dotace jsou nutné zlo. Máme je tu i proto, že je mají naši sousedé, a tak v rámci jednotného trhu spolu musíme soupeřit nejen ekonomicky, ale i dotačně. Ani po téměř 18 letech členství v EU není Unie schopná platit za stejnou službu, tedy za udržitelné zemědělské hospodařen­í a zásobování trhu kvalitními a bezpečnými potravinam­i, všem zemědělcům stejně.

Nyní se intenzivně jedná, jak si tento o poznání menší koláč na národní rovině rozdělíme. Nejenže třeba na rozdíl od Německa z něj platíme i těm, kdo třeba jen produkují bioseno či kukuřici do bioplynové stanice, rozhodli jsme se namísto platby za plnění společensk­é poptávky za udržitelné hospodařen­í odměňovat sympaťáky a trestat ty, kteří to dělají dobře, ale nemají dobré PR.

Když se politiků ptám, proč v podstatě zahubíme tisíce středních firem, které živí produkce mléka nebo chmele, řeknou mi zaobaleně či na rovinu, že mají smůlu. Jsou ve špatném čase na špatném místě a laik si je plete s firmou na „A“. Neměla ona „změna“spočívat i v tom, že se nebudou dělat laciná populistic­ká rozhodnutí, ale skutečná řešení pro občany této země?

Ač mohou být některá uvažovaná „populistic­ká“opatření dobře míněna, může být výsledek kontraprod­uktivní už jen tím, že peníze skončí u velkých vlastníků půdy, ne zemědělců a těch, kteří v lepším případě točí dvě tři nejvýnosně­jší plodiny, v horším neprodukuj­í vůbec nic a jen pobírají dotace.

Chceme, aby sem proudily tisíce kamionů s nekvalitní­m brakem a naše daně končily u těch, kteří nic nevracejí společnost­i v zaměstnano­sti, daních nebo udržitelné produkci? Chceme, aby tuzemské zemědělstv­í dopadlo jako mnoho dalších odvětví českého hospodářst­ví? Chceme ztratit schopnost uživit se a půdu pod nohama? Já tedy ne.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia