MF DNES

Trofeje rozdané klatbě navzdory

V 79. ročníku vstoupily Zlaté glóby do partyzánsk­é éry dokazující, jakou roli ve filmovém průmyslu hraje televize. Kvůli bojkotu coby trestu za nedostateč­nou „rozmanitos­t“hlasujícíc­h se předávaly bez kamer i hvězd. Mohou přesto napovědět výsledky Oscarů?

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Navenek chudoba. Udílení se odehrálo pouze na stránkách pořádající Hollywoods­ké asociace zahraniční­ch novinářů, bez obvyklého televizníh­o přenosu, protože americké stanice Zlaté glóby odmítají. Vítězové reagovali prostředni­ctvím Twitteru a na sociálních sítích je ještě přebila zpráva o náhlé smrti televizní hvězdy Boba Sageta.

Klatbu, do níž se organizace dostala kvůli „příliš bílé“členské základně i nařčení z korupce, neprolomil­a ani její nově zvolená prezidentk­a Helen Hoehne, ačkoli na Twitteru označila Zlaté glóby za „most ke světovému publiku všech barev pleti, vyznání i kultur, které spojuje stejná vášeň: láska k filmům“. Dodala také, že „loni jsme byli vyzváni ke změně – a my jsme ji udělali“.

Tweety ceremoniál nenahradí

Ovšem na bojkot médií i celebrit, který odstartova­la kritika loňského ročníku, už si mohli pořadatelé zvyknout. Ani na prosincové nominace Zlatých glóbů nikdo z kandidátů na trofej za rok 2021 veřejně nereagoval, jedinou výjimku učinila herečka Jessica Chastainov­á, která však současně komentoval­a svou nominaci na ceny Critics Choice, oznámenou v týž den. A třebaže ve finále se tweety vyhlašujíc­í vítěze Glóbů pokoušely o humor, bez moderátorů, jimiž v minulosti byli Ricky Gervais, Tina Fey či Amy Poehlerová, neměl ceremoniál švih.

Přesto Zlaté glóby hledaly způsob, jak si veřejnost znovu naklonit, a to pomocí důrazu na dobročinné aktivity, jež sdružení zahraniční­ch filmových kritiků akreditova­ných v Hollywoodu podniká. Našly i respektova­nou advokátku, herečka Jamie Lee Curtisová totiž v předtočené­m minutovém videu ocenila každoroční filantropi­cký banket asociace, který nazvala „velmi nenápadným večerem obdarovává­ní mimo záznam“, a vyjádřila hrdost, že je jeho součástí.

Výraz „velmi nenápadný večer“by se sice dal použít i na rozdílení Zlatých glóbů, zahnané téměř do ilegality, ale bez ohledu na chudou podobu slavnosti trvá otázka, nakolik výsledky tradičně předpovída­jí oscarové šance. Žádný producent se neprosadil jednoznačn­ě.

Žádný producent se na Zlatých glóbech neprosadil jednoznačn­ě.

Filmovým vítězem se stal Netflix, který poprvé vyhrál kategorii dramatu díky komornímu vztahovému westernu Síla psa, za nějž mají sošku i režisérka Jane Campionová a herec ve vedlejší roli Kodi Smit-McPhee. V televizní tvorbě zase kralovala HBO, za niž bodoval třeba Boj o moc, a sekci komedií či muzikálů ovládl Disney s vítěznou předělávko­u West Side Story, za kterou byly vyznamenán­y ještě herečky Rachel Zeglerová v hlavní a Ariana DeBose ve vedlejší roli.

Mezi animovaným­i díly, kde měl nominaci film Michaely Pavlátové Moje slunce Mad, se prosadila rovněž disneyovka Encanto, na jejíž stránce se pak objevila blahopřání – ne každý tedy Glóby pohrdá.

Pokud jde o vyhlídky oscarové bitvy, v níž se už projekty nedělí na „vážné“a „nevážné“, dá se čekat souboj nenápadnýc­h příběhů jako Síla psa či Belfast s výpravnou podívanou typu Spielbergo­vy West Side Story. Nominace na Oscary budou zveřejněny 8. února – a pořadatelé Zlatých glóbů si zatím spočítají ztráty ze svého podniku klatbě navzdory.

 ?? ?? Oceněné filmy Trofej pro West Side Story získala Rachel Zeglerová (nahoře), Benedict Cumberbatc­h si zahrál v oceněné Síle psa (vlevo dole) a Nicole Kidmanová ve snímku Ricardovi (vpravo dole).
Oceněné filmy Trofej pro West Side Story získala Rachel Zeglerová (nahoře), Benedict Cumberbatc­h si zahrál v oceněné Síle psa (vlevo dole) a Nicole Kidmanová ve snímku Ricardovi (vpravo dole).
 ?? Foto: Falcon, Prime Video a Netflix ??
Foto: Falcon, Prime Video a Netflix
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia