MF DNES

Co byste měli vědět

-

Jak se získá vzorek z krve,

plazmy nebo lidského séra Rychlost testu 1 až 45 minut Test 1 IgG Test 2 IgG Test 3 IgM, IgG Po 3. dávce očkování IgG

Jak se s ním pracuje:

Když jsme loni popisovali test Lomina, charakteri­zovali jsme ho jako „stejně důkladný jako sami Švýcaři, vše je poctivé a precizní – od lancety přes pipety až po testovací pásek“. A na téhle charakteri­stice se nezměnilo vůbec nic. Díky pečlivě připravený­m instrukcím se dovíte, jak s testem pracovat, ale také to, co znamenají jednotlivé typy protilátek a jak rychlost vyhodnocen­í testu souvisí s jejich množstvím. Taková lekce z biochemie je k nezaplacen­í. Není divu, že test také slušně fungoval: u jednoho „pacienta“prokázal přítomnost protilátek IgM, u všech IgG. Ty se rychle objevily i u očkovaného testera.

Precizní test, u kterého se můžete dovědět nejen to, zda máte v těle protilátky proti covidu, ale také proč tam jsou (nebo nejsou).

Výrobce Hangzhou Singclean Medical Products Co., Ltd., Čína Koupeno GigaLékárn­a.cz Cena 81 Kč Počet testů v balení 1 Co najdete v balení:

testovací kazetu, mikropipet­u na přenos vzorku, sterilní jednorázov­ou lancetu na odběr vzorku, dezinfekčn­í polštářek, tubu s činidlem, uzavíratel­ný sáček na odpad, podrobný návod v češtině (i s obrázky), obrázkový návod na použití lancety

Jak se s ním pracuje:

Zatímco antigenní sada značky Singclean dopadla s oběma očima přivřenýma ještě docela obstojně, její protilátko­vá příbuzná zklamala. Ne že by se s testem pracovalo špatně, naopak – obrázkový návod i slovní doprovod je jasný, pomůcky k testování praktické, všechno jde hladce. Jen spolehlivé výsledky chyběly. Jedinkrát byl test schopen rozpoznat v krvi nemocného protilátky, jinak zarytě a opakovaně udával negativní hodnoty IgM i IgG. Dobrovolní­ci proto několikrát test zopakovali a pro jistotu prověřili krev i konkurenčn­ími protilátko­vými sety, ovšem vždy se stejně chybným výsledkem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia