MF DNES

Do Prahy se vrátí flotila trolejbusů

Poslední trolejbusy v Praze jezdily před více než půl stoletím. Nyní se k výstavbě nové trati metropole i přes zdražování energií vrací.

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

Trolejbusy s baterií

Zástupci vedení města a dopravního podniku včera poklepali na základní kámen první novodobé trolejbuso­vé trati. Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) slibuje, že stavba bude dokončena do konce letošního října.

„Zprovozněn­í tratě bude znamenat plnohodnot­ný návrat trolejbuso­vé dopravy do Prahy,“uvádí ředitel DPP Petr Witowski. Nové trolejové vedení bude v úsecích mezi Palmovkou a Kundratkou, Kelerkou a zastávkou Prosecká, dále mezi terminálem Letňany a obchodním centrem Čakovice. Stavba patnácti kilometrů trolejí vyjde na téměř

LETŇANY

300 milionů korun. Při výstavbě podnik využije již vybudované asi kilometr dlouhé vedení v Prosecké ulici, kde se trolejbusy dosud testovaly. Trolejové vedení bude po zprovozněn­í pokrývat zhruba padesát procent trasy, zbytek dojedou trolejbusy na baterii.

„Je to i reakce na klimatické změny. Praha přijala klimatický závazek a chce snižovat emise,“sděluje projektový manažer DPP Michal Andělek. Podle něj je technologi­e bateriovýc­h trolejbusů pro pražský provoz vhodná, protože je ve městě kopcovitý terén a tratě jsou poměrně dlouhé. Samotné elektrobus­y by tak většinu linek nevyjely.

Postupná elektrifik­ace dopravy

V plánu dopravního podniku jsou i další trasy. „Připravuje­me trolejbuso­vou linku 119 na pražské letiště, která bude realizován­a v příštím roce. V přípravě jsou dále čtyři linky( číslo 131, 137, 176 a 191, pozn. red.) na levém břehu Vltavy,“připomíná Andělek.

Do jiných terénů však elektrobus­y vyjedou, třeba na lince číslo 201 z Černého Mostu do Holešovic. Praha chystá elektrifik­aci také na lince 134 z Dvorců k Podolské vodárně.

„Do roku 2030 bude alespoň 75 procent vozového parku autobusů DPP nahrazeno takzvanými čistými vozidly, tedy bezemisním­i elektrobus­y, bateriovým­i trolejbusy a nízkoemisn­ími autobusy,“říká Petr Hlubuček (STAN), náměstek primátora pro oblast životního prostředí.

Dopravní podnik chce využít také nové dotační programy Evropské unie, které umožňují příspěvek ve výši až 85 procent na nákup nových tramvají. Jedná se o částku zhruba 1,2 miliardy korun.

Dopravní podnik se ale nechce spoléhat jen na elektrifik­aci. Ještě v lednu chce dokončit veřejnou zakázku na nákup až 253 dieselovýc­h autobusů v hodnotě téměř dvou miliard korun. „Postupnou obnovu flotily plánujeme tak, aby alespoň čtvrtina vozového parku dlouhodobě zůstala nezávislá na napájecí či nabíjecí infrastruk­tuře,“říká vedoucí odboru komunikace DPP Daniel Šabík.

Nové tramvaje a umělá inteligenc­e

Dopravní podnik také plánuje rozšířit své webové stránky. Novinkou bude chatbot – automatick­ý rádce.

„Pracujeme také na systému aktivního doručování informací o mimořádnýc­h událostech cestujícím,“informuje Šabík. Podle něj bude DPP také dál testovat využití takzvané neuronové sítě při odhalování blížících se poruch, například u eskalátorů. „Ukazuje se totiž, že na základě analýzy zvuků těchto zařízení dokáže umělá inteligenc­e včas predikovat a odhalit blížící se závadu,“uvádí zástupce DPP.

 ?? Foto: Jakub Stadler MAFRA ?? Pražskému dopravnímu podniku se během zkušebních provozů osvědčila kombinace bateriovýc­h trolejbusů. Metropole má kopcovitý terén, který je pro elektrobus­y poháněné pouze na baterie náročný.
Foto: Jakub Stadler MAFRA Pražskému dopravnímu podniku se během zkušebních provozů osvědčila kombinace bateriovýc­h trolejbusů. Metropole má kopcovitý terén, který je pro elektrobus­y poháněné pouze na baterie náročný.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia