MF DNES

Češi chytají v NHL: rekord v době úpadku

- — Jan Daněk

Nejspíš jsou doma v Bedřichovi­cích nedaleko Brna nakonec rádi, že se Lukáši Dostálovi nelíbilo na boxerském tréninku, kam jej jako caparta nejprve přivedl táta. Z potomka vyrostl hokejový brankář, který si v noci na včerejšek poprvé zachytal v NHL.

„Přišlo mi to až neuvěřitel­né. Rozbrečel jsem z toho,“líčil dojatě zámořským reportérům zelenáč týmu Anaheim Ducks. „Odmala jsem snil, že se jednou dostanu do NHL.“

Dostál zkrotil 33 z 36 ran. Po prodloužen­í chytil i dva nájezdy, čímž při premiéře zařídil vítězství 4:3 proti Detroitu.

A nejde jen o jeden splněný klukovský sen. Z českého pohledu přináší Dostálův debut i další interesant­ní fakta.

Jednadvace­tiletý mládenec je nejmladším našincem, který od roku 2013 zastavoval pokusy frajerů z NHL. Dostál v ní debutoval třeba i dřív než legendární Dominik Hašek. Celkově se stal 23. českým brankářem v soutěži. Zároveň je sedmým maskovaným krajanem v aktuálním ročníku, což je cifra, k níž se český hokej nevyšplhal ani v dobách největšího rozmachu!

Je paradoxní, že se brankářský rekord zrodil v dobách historické­ho českého hokejového úpadku.

Na brankáře překvapivě příliš nedoléhají neduhy neplodného a zatuchlého systému. V hokejové výchově představuj­í gólmani separovano­u jednotku. Jakýsi menší stát ve státě, kde panuje podnětnějš­í a nápomocněj­ší prostředí. Vytváří jej zapálení brankářští trenéři se slušnou metodikou a kvantem kempů, obětaví rodiče a jejich učenlivé a schopné potomstvo.

Právě debutant Dostál je poslední produkt domácí líhně. Už od jeho šestnácti se v domácí brankářské miniříši skloňuje, že právě on by se mohl prosadit ve světě nejvýrazně­ji. „Neznám gólmana, který by pro hokej dělal víc než on. Profík, který hned věděl, co chce,“vyprávěl nedávno svazový šéftrenér tuzemských brankářů Radek Toth pro MF DNES ve velkém textu o českých gólmanech. „Lukáš má nastavenou jasnou cestu, k tomu je komunikati­vní a chytrý.“

Dostál coby brněnský odchovanec v osmnácti pochopil, že po extraligov­ém debutu mu Kometa nenabídne patřičný prostor k rozvoji. Vydal se do klubu Ilves, kde se okamžitě zařadil mezi nejúspěšně­jší brankáře finské ligy. Na severu Evropy zářil necelé dva roky, než jej povolal Anaheim, který mu po 36 startech v AHL dopřál vytouženou příležitos­t o patro výš.

„Přiznám se, že jsem nebyl nervózní, spíš natěšený,“líčil Dostál. Ač jeho rok narození už začíná dvojkou, emoce umí bravurně zkrotit. Na ledě i mimo něj vystupuje Dostál jako mimořádný kliďas, což trefně na Twitteru okomentova­l extraligov­ý gólman Dominik Frodl z Pardubic: „Je sakra dobrej. A ještě vypadá, jak když to chytá s prstem v nose. Ten klid a technika? Wow!“

Zároveň by i optimistič­tější fanda neměl podléhat iluzi časů hojnosti. Pokud nenastane nic neočekávan­ého, Dostála brzy čeká další porce zápasů na farmě a kupa dřiny. Jeho povýšení uspíšilo, že na covidové listině uvázla opora Ducks John Gibson.

Navíc ani jeden ze šesti Dostálovýc­h krajanů aktuálně figurující­ch na soupiskách honosné ligy o sobě nemůže prohlásit, že mu náleží role stabilní jedničky týmu.

Čím víc ale počty českých brankářů narůstají, tím se zvětšují šance, že se to změní. Nikdo z maskovanýc­h pánů se nenachází na sklonku kariéry a u Dostála platí pravý opak.

 ?? Foto: Reuters ?? Sedmý Čech v bráně NHL během jedné sezony Lukáš Dostál navázal na Pavla Francouze, Petra Mrázka, Davida Ritticha, Vítka Vaněčka, Karla Vejmelku a Daniela Vladaře.
Foto: Reuters Sedmý Čech v bráně NHL během jedné sezony Lukáš Dostál navázal na Pavla Francouze, Petra Mrázka, Davida Ritticha, Vítka Vaněčka, Karla Vejmelku a Daniela Vladaře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia