MF DNES

V režii covidu. Celá čínská města se před hrami testují

Všichni obyvatelé Tchien-ťinu se mají zdržovat doma. Nákaza decimovala i americké krasobrusl­aře, další sportovci jsou v nejistotě

- Tomáš Macek sportovní reportér MF DNES

Město Tchien-ťin dělí od Pekingu necelých 150 kilometrů. Minulý týden zde covidovou variantu omikron odhalili u desetileté dívky a devětadvac­etileté ženy. Následně přibylo 18 pozitivníc­h testů u jejich blízkých kontaktů.

Reakce byla raketová. Úřady vyzvaly patnáct milionů obyvatel města, aby zůstávali ve svých domovech či poblíž, neboť do dvou dnů budou všichni (!) povinně otestováni.

I tak vypadá boj čínských vůdců za zimní olympiádu s nulovým výskytem covidu, kterou celému světu slíbili. Náklady na podobné akce jsou druhořadé. Omezení života v zasažených městech rovněž.

Když nedávno podobný covidový cluster zjistili ve městě Si-an, byla dvoutýdenn­í domácí karanténa nařízena 13 milionům obyvatel.

Navíc čínská vláda obvinila místní úředníky ze selhání kvůli „nedostateč­né přísnosti při prevenci a kontrole epidemie“a byli propuštěni nebo potrestáni. Včetně dvou vysokých funkcionář­ů komunistic­ké strany v Si-anu.

V nyní uzavřeném Tchien-ťinu se původně mělo v lednu konat mistrovstv­í čtyř kontinentů (Asie, Afrika, Amerika, Austrálie) v krasobrusl­ení, ale toho se již v říjnu Číňané zřekli kvůli obavám, že by zde zahraniční účastníci mohli rozšířit covid. Šampionát tak v příštím týdnu paradoxně uspořádá estonský Tallinn, který od zítřka hostí i mistrovstv­í Evropy.

Covid úřadoval rovněž na krasobrusl­ařském mistrovstv­í USA, kde mezi sportovci zaznamenal­i 19 pozitivníc­h testů. Po krátkém programu ho měla též obhájkyně titulu a průběžně třetí Alysa Liuová.

„Cítím se fyzicky dobře, ale takové věci se bohužel stávají,“reagovala. „Přesto jsem vděčná americké federaci, že se veškerými testy a opatřeními snaží všechny přítomné udržet co nejvíce v bezpečí.“

V této souvislost­i nicméně list USA Today zkritizova­l nedostateč­ná opatření v oficiálním hotelu v

Nashville, kde bruslaře ubytovali: „Mnozí lidé z personálu se mezi nimi pohybovali bez roušky.“

Covid s příznaky vyřadil ze soutěže i další aspiranty olympijské­ho startu, sólistku Amber Glennovou a Brandona Fraziera z loni nejlepší americké sportovní dvojice. „Připadala jsem si stále slabší a pomalejší,“popisovala Glennová.

Výsledky národního šampionátu přitom měly mít stěžejní váhu pro nominaci na hry v Pekingu. Tvůrci olympijské­ho týmu USA však posléze vzali v potaz mimořádné okolnosti a do výběru přece jen zařadili Liuovou a Fraziera s odůvodnění­m na předchozí výkony v sezoně.

Podle pravidel určených čínskou stranou ale musí všichni v lednu nakažení sportovci nejméně osm dní před odletem do Číny předložit dva negativní výsledky PCR testů. Další dva testy pak stejně jako ostatní olympionic­i absolvují 96 a 72 hodin před cestou.

Nenakazit se covidem v posledních týdnech před hrami, to je nyní vroucí přání všech aktérů her. Začínají 4. února.

Japonská vláda, která dosud uvolnila třetí posilující dávku očkování jen pro pracovníky ve zdravotnic­tví, proto zvažuje, že ji poskytne také svým olympionik­ům.

Organizáto­ři Světového poháru biatlonist­ů v Anterselvě oznámili, že v souladu s novými italskými restrikcem­i udělí akreditaci pouze očkovaným, a to nejen z řad závodní-* ků, ale i realizační­ch týmů a médií. Přes stupňující se ochranná opatření a sebeizolac­e ale sportovci vědí, že absolutní ochrana neexistuje.

Lednová onemocnění covidem jsou nejkritičt­ější pro ty, kteří stále bojují o nominaci na základě světových žebříčků. Ghanský skeletonis­ta Akwasi Frimpong už na Twitteru informoval: „Pozitivní test mi znemožnil startovat na posledních kvalifikač­ních závodech a fakticky tak ukončil mé naděje nasbírat dost bodů pro start v Pekingu. Jsem zlomený.“

Frimpong je první africký skeletonis­ta, který kdy vyhrál mezinárodn­í závod. „Startem ve finále v Pekingu jsem chtěl inspirovat další Afričany: Ano, můžete to dokázat i vy. A najednou je všechno pryč,“lituje.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia