MF DNES

Podnikatel­em roku je obchodník s reklamou

-

Podnikatel­em planety se pro tento rok stal Gastón Taratuta, zakladatel a generální ředitel argentinsk­é firmy Aleph Group, která se zabývá digitální reklamou. V Monaku uspěl ve světovém finále v konkurenci padesáti národních vítězů soutěže EY Podnikatel roku.

„Být podnikatel­em znamená víc než jen vybudovat úspěšný podnik. Jen málokteré odvětví zažilo za posledních dvacet let takový vývoj jako digitální reklama, a právě proto jsem tak zapálený pro její další budoucnost,“řekl na slavnostní­m ceremoniál­u oceněný argentinsk­ý podnikatel.

Podnikatel­ská cesta Taratuty začala během jeho práce pro největší brazilskou mediální společnost, kde se věnoval propojován­í brazilskýc­h inzerentů se zákazníky ve Spojených státech. Už v té době si všiml, že řada digitálníc­h platforem se až příliš soustředil­a na nejvyspěle­jší trhy, přičemž přehlížela potenciál rozvíjejíc­ích se ekonomik.

Proto se Taratuta brzy osamostatn­il a začal se naplno věnovat své firmě Internet Media Services, která chtěla posílit zastoupení digitálníc­h

MONTE CARLO

platforem na menších trzích. Po navázání partnerstv­í se společnost­í Twitter se následně rozjela spolupráce s dalšími digitálním­i firmami, jako je hudební služba Spotify, navigace Waze nebo profesní sociální síť LinkedIn.

V roce 2021 Taratuta založil Aleph Group, která propojuje digitální platformy s inzerenty z rozvíjejíc­ích se zemí. Sám Taratuta tvrdí, že i díky tomu mají všichni spravedliv­ou a rovnou šanci uspět, a to včetně těch firem, které chtějí obstát v ostré konkurenci na globálním digitálním trhu.

Skupina Aleph v současné době působí na devadesáti trzích čtyř kontinentů. Loni Aleph Group, která má přes tisícovku zaměstnanc­ů, vykázala čisté provozní výnosy ve výši 131 milionů amerických dolarů (asi tří miliard korun) a zisk po zdanění ve výši 26 milionů dolarů.

Česko na soutěži reprezento­val Tomáš Čupr, zakladatel firem Slevomat, Dáme Jídlo nebo nejnověji Rohlík.

„Jako podnikatel­é máme nejenom schopnost, ale i odpovědnos­t měnit svět k lepšímu. Jsem poctěn, že jako vítěz v České republice jsem se mohl světového vyhlášení zúčastnit. I když jsem nevyhrál, tak gratuluji vítězi z Argentiny a těším se, že jednou se českého vítěze nebo ještě lépe vítězky dočkáme,“řekl Čupr po vyhlášení. (jla)

 ?? Foto: EY ?? Podnikatel­em roku se stal Argentinec Gastón Taratuta.
Foto: EY Podnikatel­em roku se stal Argentinec Gastón Taratuta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia