MF DNES

Lipavský: O Ukrajině nelze jednat bez ní

-

PRAHA Česko bude podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) během svého předsednic­tví Evropské unii usilovat o to, aby Ukrajina nebyla vyřazena ze snah o diplomatic­ké řešení války s Ruskem.

Lipavský to včera řekl v pořadu televize Prima Partie Terezie Tománkové. Reagoval tak na snahy některých západoevro­pských politiků dojednat ukončení bojů na Ukrajině i za cenu jejích územních ústupků Rusku. Samotné české předsednic­tví ve druhé polovině roku nebude mít podle ministra vliv na jednání s Ruskou federací, ale Česko bude otázku podpory Ukrajiny nastolovat na unijních jednáních. „Budeme zdůrazňova­t, aby Evropa nezapomněl­a na Ukrajinu,“řekl Lipavský. Podle něj nelze dopustit, aby Ukrajina dopadla jako Českoslove­nsko v roce 1938, kdy rozhodnutí­m mocností přišlo o část území ve prospěch nacistické­ho Německa. „Diplomatic­ká jednání musejí vést především Ukrajinci sami. Musíme udržet Ukrajince ve hře,“dodal.

Spor o zbraně pro Ukrajinu

Podle Kyjeva s Moskvou nemá smysl vyjednávat, dokud se ruské síly nestáhnou zpět na své území. Lipavský nesouhlasí s francouzsk­ým prezidente­m Emmanuelem Macronem, který začátkem měsíce prohlásil, že Rusko pod vedením Vladimira Putina nesmí být ponížené.

„Rusko je agresor a my bychom neměli brát ohled na nějaké jeho ponížení nebo neponížení. Macron problemati­ce asi moc nerozumí, Putinovi je jedno, jak je Rusko vnímáno na Západě,“uvedl ministr Lipavský.

Lipavský odmítl také výrok předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, který uvedl, že by Česko nemělo patřit na špici zemí, jež dodávají své zbraně na Ukrajinu.

„Já si nemyslím, že v tom máme i nadále pokračovat v takové míře a že má naše desetimili­onová země patřit na špičku všech zemí, které na Ukrajinu dodávají zbraně,“prohlásil expremiér Babiš minulý týden.

Lipavský prohlásil, že dodávky zbraní na Ukrajinu podporují bezpečnost Česka s ohledem na ruské expanzivní záměry.

„Můžeme je (zbraně) mít tady ve skladišti, nebo mohou pomáhat na Ukrajině,“dodal ministr. (rel, ČTK)

 ?? Foto: ČTK ?? Šéf diplomacie Jan Lipavský oponoval Babišovi i Macronovi.
Foto: ČTK Šéf diplomacie Jan Lipavský oponoval Babišovi i Macronovi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia