MF DNES

Bohové kráčejí v zástupu. Pět planet pěkně v řadě

Šance je jen jednou za dvě dekády. Na nebi je v červnu velmi vzácný úkaz, konjunkce všech pěti planet viditelnýc­h pouhým okem

-

Stačí si přivstat. Kdo to udělá – a bude mít štěstí na jasnou oblohu bez mraků – může od těchto dní až do konce června sledovat vzácný nebeský úkaz. A nemusí kvůli jeho sledování chodit na hvězdárnu, dokonce nepotřebuj­e vůbec žádný dalekohled. Stačí zvednout oči k nebi.

Na ranní obloze nad východním obzorem září před rozbřeskem všech pět planet, které jsou vidět pouhým okem: Merkur, Venuše, Mars, Jupiter a Saturn.

To se stává málokdy. Naposledy byly planety takhle pohromadě vidět roku 2004.

Planetární přehlídka začíná každou noc krátce po půlnoci východem Saturnu (pojmenovan­ém už v antice po římském bohovi sklizně a času). O hodinu a pár minut později se k němu přidá jasně zářící Jupiter (hlavní z bohů, vládce nebes a hromů). Velmi blízko Jupiteru, vlevo od něj, se nachází oranžový Mars (bůh války) – planeta, která loni skoro nebyla vidět, zato letos se blíží k Zemi a bude čím dál jasnější, nejvíce na podzim.

Po třetí hodině vychází Venuše (bohyně lásky a krásy), velmi jasné, zářící těleso.

A pak to začíná být napínavé. Poslední z „bohů“, Merkur (bůh obchodu), vychází ve čtyři. Jenže to už svítá, protože se blíží letní slunovrat a Slunce vychází už před pátou. Malý zářící Merkur je proto za rozbřesku vidět špatně. Ale to se bude zlepšovat – planeta se nyní od Slunce vzdaluje, nejlépe bude viditelná 24. června. To bude tedy den, kdy bude defilé pěti planet vidět nejlépe.

Pro pozorování je potřeba vybrat si pokud možno vyvýšené místo, ze kterého je dobře vidět východní a jihovýchod­ní obzor. Může to být klidně i ve městě, planety jsou jasné a světelný smog při jejich pozorování nevadí.

Nařídit si budík se vyplatí. Další možnost vidět tento pozoruhodn­ý úkaz bude až roku 2040. (bš)

 ?? ?? Merkur
Venuše
Mars
Jupiter
Saturn
Pět naráz Merkur, Venuše, Mars, Jupiter a Saturn na ranní obloze nad východním obzorem. Vizualizac­e: Petr Horálek, FÚ Opava a Stellarium.org
Merkur Venuše Mars Jupiter Saturn Pět naráz Merkur, Venuše, Mars, Jupiter a Saturn na ranní obloze nad východním obzorem. Vizualizac­e: Petr Horálek, FÚ Opava a Stellarium.org

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia