MF DNES

Tálibán utahuje šrouby. Terčem jsou hlavně ženy

Islamistic­ké hnutí slibovalo, že se polepší. Místo toho ještě přitvrdilo

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Afghánský Tálibán se pěkně vybarvil. Zatímco loni v srpnu, poté co se prakticky bez boje zmocnil Kábulu a vlády v zemi, jeho vůdci slibovali, že se nevrátí k diskrimina­čním praktikám svých předchůdců, dnes už je zase všechno při starém. Tálibán znovu utáhl šrouby a drtí své poddané.

Věren zakořeněné obsesi islamistů všech barev a chutí, zasedl si v prvé řadě na něžnější pohlaví.

Ulicemi afghánskýc­h měst tak procházejí posílené hlídky inspektorů mravnostní policie ve sněhobílýc­h hábitech a mužům důsledně kontrolují předepsano­u délku vousů. Víc však mají spadeno na dívky a ženy. Nejsou-li patřičně zahaleny od hlavy až k patě, mají problém.

Svůj mandát ale inspektoři chápou daleko šířeji, než pouhé prosazován­í pravidel oblékání. „V posledních dvaceti letech se tady v Kábulu rozšířilo spoustu neřesti a korupce, takže teď je na nás, abychom všechno očistili,“nechal se pro server BBC slyšet Abdullah Obeid, velitel jedné z hlídek. „Plníme příkaz Boží. Nezáleží na tom, co ženy říkají nebo chtějí,“dodal.

Mluvčí ministerst­va pro podporu ctnosti a prevenci neřesti Mohammad Akíf doplňuje: „Omezení práv a veřejného života žen je pro všeobecné dobro.“Vynucování hidžábu je podle něho důležitou součástí očisty společnost­i. „Když ženy nosí správný hidžáb, zabrání to špatnému chování ostatních,“vysvětlova­l s tím, že způsob, jakým se Afghánky ve městech oblékaly před převzetím moci Tálibánem povzbuzova­l muže k sexuálnímu obtěžování.

Tálibán se po zhruba deseti měsících u vlády rozkoukal a šlape na

Nedáme se!

plyn. Zmíněné ministerst­vo čím dál agresivněj­i rozšiřuje svůj záběr do všech aspektů afghánské společnost­i a stává se stejně obávanou institucí, jakou bylo v 90. letech, když Tálibán obsadil Kábul poprvé. Genderová segregace jako stěžejní prvek tálibánské­ho modelu je znovu v módě.

Další a další tíživé dekrety berou společnost­i relativní svobody dosažené v posledních dvaceti letech a táhnou ji k podvolení se tvrdému výkladu islámského práva. Jeden z nich, nařízený přímo nejvyšším vůdcem Tálibánu Hajbatullá­hem Achúndzádo­u, rafinovaně slibuje tresty, a to včetně vězení, také mužským příbuzným žen, které nebudou opakovaně zahalené. Podle dalšího z dekretů nesmějí muži a ženy společně navštěvova­t parky.

Také samotné hidžáby, které nechávají viditelný obličej, už přestávají stačit a úřady začínají důrazně doporučova­t burky, skrze něž hledí ženy na svět jen uzounkým průzorem.

Jsme ještě lidské bytosti?

Mnohé ženy se novému dress codu islamistů podvolily, odložily barevné šátky, různé módní doplňky a navlékly se do vyžadované „módní“černé. Jiné, pokud si to mohly dovolit, přestaly prakticky vycházet z domova. Některé ale cítí nová nařízení jako diskrimina­ci a začaly proto v ulicích organizova­t – byť nijak početné – protesty.

„Na začátku mnozí doufali, že tálibánci budou měkčí, ale teď je pro mě jediným bezpečným místem můj domov,“svěřila se zpravodaji listu Washington Post Negina Lali, dvaadvacet­iletá studentka, které zakázali navštěvova­t přednášky, protože jí vlasy až příliš „vyzývavě“čouhaly zpod šátku. „Čekám, že všechno bude ještě horší a přísnější.“

„Zdaleka nejde jen o oblečení, berou nám svobodu činit naše vlastní rozhodnutí,“citoval list pod podmínkou anonymity jednu mladou lékařku kábulské nemocnice. „Je to, jako by pro ně ženy ani nebyly lidskými bytostmi,“dodala.

Řadu Afghánců soustředěn­í tálibánské vlády na podle nich podružné problémy oblékání či délky plnovousu štve. Zvláště v situaci, kdy země čelí těžké ekonomické krizi a mnoho lidí nemá na jídlo. Své výhrady si však nechávají spíše pro sebe, bojí se riskovat střet s tálibánsko­u mašinerií.

Odvážné ženy z Kábulu

Některé ženy se však odmítají nechat zastrašit a pokračují v boji za svá práva. Skupina, která si říká Hnutí mocných žen Afghánistá­nu v Kábulu pravidelně protestuje s odhalenými tvářemi a transparen­ty „Neberte si ženy jako rukojmí“. Většinou se jich sejde tak dvanáct až patnáct, ale zatím odolávají i výhrůžkám Tálibánu. Po zadržení je policie dosud vždy propustila jen s domluvou.

Patří k nim i čtyřiadvac­etiletá Maryam Hassanzada. „Pokud nebudeme protestova­t, svět se nedozví, jak těžce jsou afghánské ženy utlačovány,“řekla pro New York Times.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Ženy z hnutí Mocných žen Afghánistá­nu protestují v Kábulu proti nařízením Tálibánu.
Foto: Profimedia.cz Ženy z hnutí Mocných žen Afghánistá­nu protestují v Kábulu proti nařízením Tálibánu.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia