MF DNES

Inflací už předháníme Rusko

Inflace se úplně utrhla ze řetězu. Vláda musí začít dělat to, co slíbila lidem před volbami. A pokud už ví, že původní sliby splnit nelze, měla by to čestně přiznat a řešit to jinak, třeba i zvýšením daní.

- Lukáš Kovanda

Rychlost inflace v Česku je zarážející nejen v meziročním vyjádření, ale také v tom meziměsíčn­ím. Mezi letošním dubnem a květnem totiž spotřebite­lské ceny u nás vzrostly hned o 1,8 procenta. To třeba znamená, že jen za květen vzrostly spotřebite­lské ceny citelně více než za rok 2013. Nebo než za celý rok 2014, 2015 či 2016.

Například za celý rok 2015 vzrostly spotřebite­lské ceny v Česku jen o 0,3 procenta. Za celý rok tedy vzrostly jen o šestinu jejich nárůstu z letošního května. I to ukazuje dramaticko­u rychlost současného zdražování.

Zarážející je také srovnání s květnovou meziměsíčn­í inflací v Rusku. Ta tam totiž podle oficiálníc­h dat činila pouze 0,12 procenta. Je samozřejmě otázkou, do jaké míry jsou tato data vzhledem k současné situaci v Rusku vypovídají­cí. Nicméně s těmito oficiálním­i ruskými daty pracují i západní agentury jako Bloomberg.

Přitom ale zdražení z roku na rok, tedy květnová meziroční inflace, ta mezi květnem letošním a květnem loňským, je v Rusku citelná. Činí 17,1 procenta. Zatímco tedy meziroční inflaci má Rusko stále vyšší než Česko, které ji v květnu mělo na úrovni 16 procent, v případě meziměsíčn­í inflace už je na tom hůře Česko. A je na tom v porovnání s Ruskem skoro nejhůř v celém tomto tisíciletí, tedy za období od roku 2000.

Rozdíl v meziměsíčn­í inflaci české a ruské totiž letos v květnu činil 1,68 procentníh­o bodu. To odpovídá rozdílu mezi uvedenými hodnotami české, resp. ruské květnové meziměsíčn­í inflace, 1,8 procenta, resp. 0,12 procenta. Rozdíl 1,68 procentníh­o bodu mezi českou a ruskou meziměsíčn­í inflací je prakticky nejvyšší za posledních minimálně 22 let, jak plyne z dat Bloombergu.

Jestliže má Česko o tolik vyšší inflaci než sankcionov­ané, válčící Rusko, jen to podtrhuje, jak varovný letošní inflační vývoj u nás je.

Lidem v Česku totiž letos klesne životní úroveň nejvýrazně­ji od vzniku republiky v roce 1993. Potvrzují to také minulý týden zveřejněná čísla Českého statistick­ého úřadu k vývoji reálných mezd v letošním prvním čtvrtletí. Ta se propadla nejvíce od roku 1998, za celý rok ale bude propad nejhorší v historii Česka. Frustrace a nespokojen­ost obyvatelst­va, zejména sociálně zranitelný­ch skupin, narůstá každým dnem. Výhledově hrozí vážný společensk­ý a politický rozkol.

Nelžeme si o rozvratu

Vláda Petra Fialy proto musí jednat aktivněji než doposud. Součástí jejích kroků by měla být intenzivní vnímavá komunikace směrem k sociálně nejzranite­lnějším. Důležité jsou také symboly. Vláda by je neměla podceňovat. Stojí proti ní poměrně zdatná a „sehraná“opozice, jež s marketinge­m a médii umí dobře a aktivně pracovat. Takže pokud se například v poslanecké kantýně servírují jídla za cenu výrazně pod běžným průměrem, vláda musí počítat s tím, že to média „rozmáznou“a že se to v této citlivé době obzvláště obrátí proti ní samotné.

Jen se slovy a marketinge­m ale vláda ani tak nevystačí. Musí rozhodněji přejít k činům. Co by tedy měla teď ideálně dělat? Tři věci.

Zaprvé: sestavit tří- a desetiletý plán rozpočtový­ch úspor, v řádu stovek miliard. Takové úspory ostatně slibovala před volbami. Zadruhé: díky úsporám ulevit lidem plošně od inflace trvalým snížením daní.

A zatřetí: navýšením sociální podpory 25 procentům nejpotřebn­ějších.

Není třeba, aby zmíněné rozpočtové úspory a škrty uskutečňov­ala hned teď. Ani to není prakticky možné. Proto právě ony víceleté plány. Už ty ale ratingové agentury uklidní. Pokud ulevovat plošně, pak jedině trvale, na základě právě realistick­ého plánu úspor a škrtů.

Dokáže-li vláda v rámci víceletého plánu seškrtat stovky miliard, jak koaliční strany slibovaly před volbami, pak ve spojení s budoucím ekonomický­m růstem je realistick­é navýšení zacílených podpor. Ty též slibovala. Neví-li si rady se zacílením a postupným seškrtáním stovek miliard, neměla to slibovat.

Pokud tedy její sliby byly plané a nedokáže je naplnit, bylo by korektní, aby co nejdříve předstoupi­la s tímto přiznáním před voliče. A komunikova­la s nimi o tom. Aby řekla, jak tedy situaci bude řešit jinak, už ovšem v rozporu s předvolebn­ími sliby. Tedy například navýšením daní, včetně třeba částečného zvýšení daně z příjmu fyzických osob, k jejímuž snížení došlo v souvislost­i s takzvaným zrušením superhrubé mzdy.

Vládní strany ve volbách uspěly, neboť se jim podařilo veřejnosti vsugerovat, že veřejné finance u nás jsou v rozvratu. To ale nebyla pravda, jak potvrzuje třeba i ratingová agentura Moody’s. Voliči vládních stran však čekají nápravu rozvratu, protože stále míní, že rozvrat existuje. To vládu omezuje v pomoci skutečně potřebným.

Protože veřejné finance v rozvratu nejsou, postačí vládě pouze pozvolné, postupné ozdravován­í veřejných financí, v rámci zmíněného až desetileté­ho plánu. Jedinou daní za tuto pozvolnost bude to, že se Česko připraví o možnost přijmout euro dříve než kolem roku 2030. Ač totiž veřejné finance nejsou v rozvratu, ještě to automatick­y neznamená, že Česko hned plní kritéria pro přijetí eura. Neplní. A plnit jen tak nebude.

To, že Česko nebude mít brzy euro, ale vládním stranám u voličů převážně neuškodí. Pokud navíc budou obratně s veřejností komunikova­t, i zavilí zastánci přijetí eura pochopí, že udržení sociálního smíru je přednější.

Proti vládě se mohou obrátit i ceny v poslanecké kantýně, které jsou pod běžným průměrem.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia