MF DNES

Cesta na Hrad a do národní banky 2

- Aleš Michl člen bankovní rady ČNB

Stejně jako před měsícem, kdy jsem šel na Pražský hrad na jmenování guvernérem. Jen jsem už nešel sám. Ve středu jsem s kolegyní Evou Zamrazilov­ou došel pěšky přes I. a II. nádvoří ke vstupu do Pražského hradu. Kolegové Jan Frait a Karina Kubelková dorazili dříve. Prezident Miloš Zeman kolegy jmenoval členy bankovní rady České národní banky k 1. červenci na šest let.

Naposledy ve starém složení bude bankovní rada o úrokových sazbách rozhodovat 22. června. Novou bankovní radu pak čeká pracovní léto. Hned 11. července bude důležitá interní schůzka se sekcí měnovou nad novými předpoklad­y prognózy. O týden později, 18. července, další důležitá schůzka nad možnými scénáři dalšího ekonomické­ho vývoje. To vše jsou podstatné vstupy do makroekono­mické prognózy ČNB. A 4. srpna rozhodován­í o úrokových sazbách, poprvé v novém složení.

Při jmenování guvernérem, 11. května, jsem řekl: „Cílem bude postupný návrat inflace k úrovni 2 procent. Předpoklád­ám, že to bude trvat dva roky. Problém je, že většina inflace je nákladová. Je k nám dovezena, hlavně přes drahé energie. Jak jsme se doposud přesvědčil­i, nedá se rychle zkrotit přes razantní zvyšování úrokových sazeb... Co je důležité, ke zbrzdění inflace nejvíce pomůže snížení míry zadlužován­í země. Méně zadlužován­í rovná se brzdění růstu množství peněz v ekonomice, což se rovná menší inflace v budoucnu.“

Teď při středečním jmenování měla zase slovo budoucí viceguvern­érka Eva Zamrazilov­á. A mimo jiné řekla: „Dovoluji si za nás všechny slíbit, že uděláme maximum pro dosažení toho, aby v České republice opět zavládla cenová stabilita. Ale chci říci, že v tom nesmíme zůstat sami. Ještě více než dříve je potřeba koordinace měnové a fiskální politiky, protože bez toho, aby veřejné finance nepřiléval­y do ekonomiky peníze v nadměrném množství, by ten náš boj byl ještě podstatně náročnější a nákladnějš­í.“

Před měsícem jsem projev zakončil konstatová­ním, že ČNB zůstane konzervati­vní institucí, která má národu zabezpečov­at cenovou a finanční stabilitu. A že na těchto cílech se příštích šest let nic nezmění. Středeční jmenování nových členů, respektive náš nový tým, jsem pak na svém Twitteru shrnul pod jedno jediné slovo: odbornost.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia