MF DNES

Vláda uvolní desítky miliard na úsporný tarif

-

PRAHA Vláda je připravena vydat na úsporný tarif z rozpočtu více než 50 miliard korun. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl ministr školství Petr Gazdík (STAN). Kabinet by měl návrh tarifu projednat 22. června.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) dříve uvedl, že nižší cena se bude týkat elektřiny i plynu. Náklady státního rozpočtu na tuto pomoc odhadl před časem mezi 16 až 24 miliardami korun.

„Do určité výše spotřeby bude ta cena výrazným způsobem nižší. Vláda je připravena na to dát více než 50 miliard korun, což vůbec není malá částka, aby to občané výrazně pocítili,“upřesnil nyní Gazdík.

Síkela zmínil možnost zavedení sociálního tarifu ke zvládnutí prudkého zdražování energií poprvé v polovině února. Gazdík nesouhlasí s tím, že by příprava opatření trvala dlouho. Podle ministra školství ministerst­vo průmyslu vše propočítáv­á, aby nastavení tarifu cíleně podpořilo úsporu energií.

„Kdo bude šetřit energie, tak si sáhne na maximální slevu a jeho sociální situace se tím maximálně zlepší,“řekl Gazdík. Podle něj tak tarif bude všechny spotřebite­le motivovat k tomu, aby se lidé s co největší částí spotřeby vešli do úsporného tarifu.

Gazdík rovněž zmínil, že vláda debatuje také o odpuštění poplatků za obnoviteln­é zdroje firmám.

Stínový ministr školství, moravskosl­ezský hejtman a šéf školského výboru Sněmovny Ivo Vondrák (ANO), doufá v to, že nastavení tarifu bude srozumitel­né a využití administra­tivně nenáročné, aby vyřizování nezatěžova­lo úřady.

Ministr průmyslu Síkela na Twitteru sdělil, že podle druhu a účelu spotřeby se bude rozlišovat, jaké množství energie bude levnější. Stát by měl dotovat určitou spotřebova­nou část, sleva by měla činit 15 až 20 procent. Tarif by měl platit pro celou topnou sezonu, podle potřeby i déle. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia