MF DNES

Kohoutová se do Marty vžila

Meda, Werich, Marta. Už tři zajímavé osudy zpracovala divadelní Letní scéna Musea Kampa. Aktuální novinka věnovaná naší zpěvačce Martě Kubišové je z nich nejlepší.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Srovnávat představen­í Marta, které má za sebou čtvrteční premiéru, s předchozím­i kusy, je samozřejmě trochu ošidné. Zatímco Meda a Werich nabídli klasickou, i když choreograf­icky a vizuálně velmi dozdobenou činohru, Martu tvůrci prezentují jako „divadelní recitál“.

V případě životopisu naší slavné zpěvačky se totiž mohou opřít o její silný repertoár a jeho živé předvedení. Ubylo tak režijních nápadů, do pozadí ustoupila i hravá scénografi­e, tedy dvě přednosti Medy i Wericha. Zůstala ale skvělá choreograf­ie, která je ostatně pro režisérku Adélu Laštovkovo­u Stodolovou typická.

I tak ale Martu zdobí několik silných nápadů. Tím nejlepším je patrně skutečnost, že tvůrci do rolí doprovodné kapely obsadili muzikálně nadané herce. Za basou je tak vidět Daniel Šváb, na housle hraje Petr Vršek, za klávesami sedí Václav Kopta a tak dále. Každý z nich má navíc velice silnou alternaci. Tito herci nejen odehrají veškerá hudební čísla, ale ztvárňují i vedlejší postavy, které se Martiným životem protočily. Jan Meduna se vyžívá v temperamen­tu režiséra Jana Němce, Kopta ztvárňuje skladatele a producenta Boba Ondráčka, Šváb si zahraje manžela Moravce, ale třeba i Alexandra Dubčeka.

Happy end na balkoně

V úloze Václava Neckáře září Jan Cina, podobně se prezentuje i Zuzana Stavná jako Helena Vondráčkov­á. Premiérový večer si v ústřední roli vystřihla Berenika Kohoutová (alternuje ji Hana Holišová) a dařilo se jí skvěle. Do hlubin Kubišové hlasu se dokázala doslova ponořit, aniž by přitom šlo o pouhou imitaci. Tu si naopak vychutnal Kryštof Mende v roličkách Karla Gotta a Václava Havla.

Tvůrci nechávají Kubišové hity rozeznít vždy jen zčásti, ovšem tak, aby zcela ovládly pódium i celý dvůr Sovových mlýnů. Depeše, Modlitba pro Martu a především, možná trochu překvapivě, píseň Denně čekám, kterou Kohoutová naživo podala snad ještě lépe než zní dobový studiový originál.

Nevýhodou večera je skutečnost, že těžiště pěvecké kariéry Kubišové zůstalo ze známých důvodů v 60. letech. První polovina představen­í díky hitům a narážkám na dobové reálie a osobnosti nastaví laťku tak vysoko, že popřestávk­ová část nemůže svým tempem konkurovat. Právě tak to ale v životě Marty Kubišové bylo a my můžeme být jen rádi, že závěr představen­í lze zakončit happy endem na balkoně Melantrich­u.

Marta Letní scéna Musea Kampa

 ?? Foto: Petr Kadlec ?? Skvělý výkon Zpěvačka Berenika Kohoutová ustála náročný úkol a dokázala na premiéře představen­í Marta podat Martu Kubišovou včetně specifik jejího hlasu; aniž by přitom sklouzla k imitaci.
Foto: Petr Kadlec Skvělý výkon Zpěvačka Berenika Kohoutová ustála náročný úkol a dokázala na premiéře představen­í Marta podat Martu Kubišovou včetně specifik jejího hlasu; aniž by přitom sklouzla k imitaci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia