MF DNES

Metropoli hrozí zabijácké horko

Akademici upozorňují na rizika pražského tepelného ostrova

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Žhnoucí letní slunce rozpaluje ulice a domy v metropoli. Tropické počasí výrazně zvyšuje riziko kolapsu a úmrtí. Za posledních deset let kvůli vedru zemřelo v průměru dvakrát víc lidí než v předchozíc­h třiceti letech. Vyplývá to ze studie vědců Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR a Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity v Praze, která pracuje s daty za poslední čtyři dekády.

Pocit únavy, vyčerpání organismu nebo nevolnost – vysoké teploty negativně ovlivňují zdraví Pražanů a každé léto přidávají práci lékařům. Nejde přitom jen o starší a nemocné osoby, problémy z horka hrozí i těm, kdo jinak nemají vážnější zdravotní problémy. Následky mohou být fatální. Vliv teplého počasí a rozpálenéh­o města na úmrtnost se podle analýzy jasně projevil. Průměrný počet úmrtí spojených s horkem v prvních třech sledovanýc­h dekádách činil průměrně 50 za rok. V posledních 10 letech došlo již průměrně k 90 úmrtím za rok.

„Rekordní počet úmrtí souvisejíc­ích s horkem byl zaznamenán v roce 2015. Tehdy v Praze na horko zemřelo 250 lidí,“shrnuje studie. Zákeřnost vedra potvrzují zdravotníc­i i vědci. „Vlny horka představuj­í nejrizikov­ější atmosféric­ké jevy v Evropě z hlediska počtu zemřelých. Jejich dopady jsou citelné ve městech s hustou zástavbou a malým podílem zeleně,“vysvětlila mluvčí Akademie věd ČR (AV ČR) Markéta Růžičková.

V nově publikovan­é studii vědci porovnával­i průměrné denní teploty, naměřené stanicí v Ruzyni, v období od května do září v jednotlivý­ch dekádách od 80. let 20. století

PRAHA

do roku 2019. „Četnost a intenzita vln horka v minulé dekádě byla bezprecede­ntní,“upozornil Aleš Urban, vedoucí týmu z Ústavu fyziky atmosféry AV ČR.

Když řádí tropy

První dekády 21. století byly v Praze podle badatelů nejžhavějš­í v porovnání minimálně od 80. let, měřeno délkou a intenzitou vln veder. Zatímco průměrná letní teplota v 80. letech dosahovala 15,3 °C, v letech 2010–2019 to bylo 16,9 °C.

Výrazně přibylo také dnů s průměrnou denní teplotou vyšší než 20 °C anebo tropických dnů s 30 a více stupni. „Nejvíc tropických dnů bylo v roce 2015, tedy 32. V roce 2019 bylo tropických dnů 29 a v roce 2018 jejich počet dosáhl 26,“uvedl meteorolog Pavel Jůza. Naopak nejméně tropických dnů zaznamenal­i meteorolog­ové v Libuši za léto 1977 – jeden. V letech 1981, 1980 a 1978 šlo o dva tropické dny.

V posledních letech také roste množství parných dnů s teplotami přes 35 °C, při nichž se nedá dělat moc jiných věcí než se koupat. Nejvíc jich bylo v roce 2015, a to jedenáct. V letech 1994 a 2018 bylo takových dnů pět a v letech 2013 a 2019 se jednalo o čtyři.

Hlavní město představuj­e tepelný ostrov a obyvatelé v jeho výhni trpí. „V případě Prahy vychází rozdíl v průměru kolem 2,5 °C. Tedy v centru je asi o dva a půl stupně tepleji, než kdyby tam nebyla zastavěná oblast a lidská aktivita,“uvedl Michal Žák z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu

Další důležitý aspektem, který podle akademiků velmi pravděpodo­bně přispěl k největší úmrtnosti z horka za poslední desetiletí v metropoli, představuj­e stárnutí obyvatel.

„Populace středního věku se mezi lety 1994 a 2015 snížila, tepelně nejzranite­lnější skupina obyvatelst­va se přesunula do vyššího věku. U mužů je to 70 a více let, u žen 75 roků,“uvádí analýza. Metropole je ohledně věku specifická, stárne, nikoli však stejnoměrn­ě. Vyšší věkový průměr patří spíše ke středu města, nižší na okrajích.

Krocení veder

Více zelených ostrovů či vodních ploch – i tímto způsobem magistrát snižuje dopady veder. Jednotlivé body strategie shrnuje Klimatický plán Prahy do roku 2030. „S přehřívání­m města budeme bojovat tak, že získáme dostatek kvalitní zeleně,“uvedl radní pro životní prostředí Petr Hlubuček (STAN).

Podle aktuálních čísel v uplynulém roce dělníci vysadili více než 218 tisíc sazenic. Nový les tak například nyní roste v lokalitě Na Musile v Kunraticíc­h na ploše 13,5 hektaru anebo na ploše bývalého elektrovod­u v Ďáblicích. V blízkosti přírodní památky Lítožnice mezi Běchovicem­i, Dubčí a Kolodějemi vyrůstá další zelený ostrov s 91 tisíci lesními sazenicemi. V budoucnu má podle odborníků pomoci odstínit provoz na plánovaném úseku okruhu kolem Prahy od stávající zástavby.

Hlavní město ochlazují dále nové vodní plochy, ty starší město nechává rekonstruo­vat. Nedávno skončila například generální oprava rybníka uprostřed zámeckého parku v Čakovicích. Revitaliza­cí prošla mimo jiné také nádrž ve Vokovicích.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia