MF DNES

Na Výstavišti rozebrali unikátní věžní hodiny. Firma je opravuje

-

BUBENEČ Náročná rekonstruk­ce Průmyslové­ho paláce trvá již několik měsíců a nyní přišla řada i na hodiny. Ty jsou součástí centrální věže a jejich obnovu zajišťuje rodinná firma L.Hainz s tradicí sahající do roku 1836. Horolezci postupně sňali ciferníky, ručičky, zvonovinov­é cimbály i samotný hodinový stroj. Celý časostroj váží dohromady asi 450 kilogramů a kvůli jeho deinstalac­i musela být rozebrána část podlahy věže.

„Považuji za podstatné, že se na záchraně historické hodnoty Průmyslové­ho paláce podílí malé české firmy udržující kvalitu a tradici původních řemesel. I příběh hodinářské rodiny L.Hainz je fascinujíc­í. Díky jejich kumštu se na Výstavišti opět rozezní cimbály v hodinové věži, jejichž zvuk neodmyslit­elně patří ke koloritu pražského Výstaviště,“komentuje obnovu Pavel Vyhnánek (Praha sobě), náměstek primátora pro oblast financí a rozpočtu.

Rovnali hřídel

Rekonstruk­ce a dostavba Průmyslové­ho paláce začala v únoru a hotová by měla být v roce 2025. Stát by měla podle Vyhnánka asi 2,5 miliardy korun, a patří tak k největším investicím magistrátu v tomto volebním období.

Hodináři zatím ve své dílně odstranili z hodinového stroje modrozelen­ý nátěr, který získal v roce 1952. Na celý proces restaurová­ní i závěrečné instalace hodin dohlíží majitelka firmy Mariana Nesnídalov­á, která je dědičkou rodinného podniku. „Během restaurová­ní věžních strojů, jako jsou právě tyto z Průmyslové­ho paláce, je naší prioritou zachovat co nejvíce původních dílů. Vždy volíme variantu restaurová­ní, pokud to stroj samozřejmě umožňuje. Díly měníme v případě, že jsou již hodně opotřebova­né a není opravdu jiné východisko. U hodinového stroje pro Průmyslový palác jsme rovnali celou hřídel nátahu, jelikož byla křivá. Dále se opravovalo uchycení vzduchovýc­h brzd,“dodává Nesnídalov­á.

Moderní technologi­e

Dostavbu vyhořelého levého křídla a renovaci pravého křídla a středního pavilonu Průmyslové­ho paláce nyní provádí konsorcium firem Metrostav, Avers a Syner. Stavební firmy stavějí repliku vyhořelého křídla, která bude uvnitř vybavená moderními technologi­emi, jako je třeba vzduchotec­hnika a tzv. zastiňovac­í technologi­e. V květnu začaly i restauráto­rské práce na vitrážích a dalších historický­ch prvcích v paláci. (nej, ČTK)

 ?? Foto: Jíří Šebek ?? Kromě záchrany skleněných vitráží přichází na řadu i oprava věžních hodin.
Foto: Jíří Šebek Kromě záchrany skleněných vitráží přichází na řadu i oprava věžních hodin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia