MF DNES

Téma moci, bezmoci a nemoci v centru DOX

-

Pražské centrum současného umění DOX hostí práce čtyř desítek českých i zahraniční­ch tvůrců, kteří sledují téma moci, nemoci a bezmoci v současném profesioná­lním umění a v tvorbě autorů zařazovaný­ch do kategorie art brut. Projekt (NE)MOC se koná u příležitos­ti předsednic­tví ČR v Radě EU. Jeho součástí je série programů reflektují­cích moc, nemoc a bezmoc v současné společnost­i, které jsou určené pro širokou veřejnost, školy a rodiny.

Ústředním tématem výstavy je touha po moci, která je podle pořadatelů hnacím motorem dějin, jejich konstrukti­vním hybatelem i destruktiv­ní silou. Záměr prý vznikl před pandemií covidu-19 i před válkou na Ukrajině, které toto téma postavily do zcela nové perspektiv­y.

„Naším cílem není historická sonda ani morální apel. Společně s 41 tvůrci z celého světa, kteří představuj­í každý jinou historicko­u i osobní

HOLEŠOVICE

zkušenost, se zamýšlíme nad tím, kde končí normalita a začíná nemoc. V humorném nadhledu hledáme katarzi a v zesměšnění zbraň,“přibližuje kurátorka výstavy Terezie Zemánková.

V dílech autorů a autorek art brut, tedy těch, kteří tvoří spontánně, z niterné potřeby, často ve skrytu, ale vždy mimo svět uměleckého byznysu a jeho aktuálních trendů, patřily otázky moci a bezmoci, nahlížené prizmatem jejich nemoci, vždy mezi stěžejní témata. Art brut vychází ze subjektivn­ího vnímání reality a osobních mytologií autorů, kteří se ve svých paralelníc­h světech často pasují do rolí vládců, dobyvatelů i spasitelů – supermanů i mesiášů. Používají symboly moci, jako jsou hákový kříž, rudá hvězda, srp a kladivo, kříž, i její prostředky, tedy zbraně, mučicí nástroje, mříže a klece. Často mají ale zcela posunutý význam. Výstava potrvá do 6. listopadu. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia