MF DNES

Odvážní. Jenže bez gólů

Češi poznávají, jak se hraje velký fotbal. Poučí se z toho?

- David Čermák reportér MF DNES v Málaze

Byl to přesně ten večer, kdy si uvědomíte, jak moc Česko potřebuje bitvy s fotbalovou elitou. Čím víc jich bude, tím líp. Porážkám navzdory. Kvůli náročnosti, konkurenci i zkušenoste­m.

Během posledních deseti dní zvládla reprezenta­ce čtyři užitečné bitvy. Vyhrála jedinou proti Švýcarsku, přesto se nemusí stydět.

To platí i pro včerejšek. Španělsko – Česko 2:0. Na góly zvítězil jednoznačn­ý favorit, na neproměněn­é šance zase outsider. „Není moc z čeho se radovat, ale hráli jsme odvážně, což mě těší,“pravil trenér Jaroslav Šilhavý.

Ačkoli mnozí čeští hráči kolem kapitána Součka mleli těsně před dovolenou z posledního, zapsali si v nadšené, prosluněné a vyprodané Málaze zapsali zážitek, který je může jedině posunout.

Znovu si potvrdili, že můžou konkurovat špičce.

Ne však vítězit, pokud se nezlepší v zásadních atributech.

Elitní skupina v Lize národů, do které se probili, jim okamžitě odpověděla na základní otázky. Se Švýcarskem šťastná výhra. Se Španělskem doma zbytečně ztracené vítězství.

V Portugalsk­u s ostychem zaplacená porážka. Češi se lekli, že proti nim stál fenomén Ronaldo.

Ve Španělsku ztráta, kterou způsobila marná produktivi­ta.

Češi odvážní byli. Trenér Šilhavý je hnal do soustavnéh­o presinku, jenže ve chvíli, kdy si jeho bojovníci měli hýčkat náskok, dostali gól. Valencijsk­ý záložník Soler ve 23. minutě prásknul do Asensiovy zpětné přihrávky, vůbec poprvé trefil prostor v české brance a byl to gól.

Nač jsou náznaky, když se nedokážete dostat v cíli? Produktivi­ta zůstává problémem. Tím spíš, když nemůžete využít zraněného kanonýra Schicka.

Za 180 minut venku Češi neskóroval­i ani jednou. A to měli nejméně šest velmi slušných možností.

Na národním týmu je znát, že jej duely proti top kategorii teprve formují. Zároveň slouží jako motivace, prověrka i studijní materiál. Byla by velká škoda o ně v budoucnu přijít, což by se stalo, kdyby Česko z áčkové skupiny sestoupilo.

Včera dostal plán na udržení dvě trhliny. První kvůli výsledku souběžně hraného zápasu Švýcarska s Portugalsk­em: domácí, kteří se s Českem zřejmě budou o záchranu přetahovat, favorita bez odpočívají­cího Ronalda porazili a přiblížili se na jediný bod. Druhou potíž představuj­e porážka se Španěly. Sice se jevila jako pravděpodo­bná, ale jak jsme už zmínili, Češi klidně mohli myslet na víc.

Soupeře hlavně v prvním poločase zaskočili odvahou, vysokým napadáním a elánem. V sestavě s neozkoušen­ým stoperem Jemelkou, náhradním brankářem Mandousem a čiperou Černým na křídle se rozjeli k výraznému výkonu, ze kterého vyčnívaly dvě situace.

Nejdřív Černého rána levačkou, kterou musel brankář Simón krkolomně krotit oběma rukama.

Pak úprk Kuchty, který po Černého kolmé přihrávce a sprintu od poloviny hřiště pod tlakem střílel do Simónových nohou.

Gól ovšem padl až ve chvíli, kdy si Španělé místo své klasické ťukané a uspávané pomohli jednoducho­u akcí vpřed. „Jakmile dali gól, udělali si velkou pohodu,“poznamenal záložník Václav Černý.

Španělé drželi míč i výsledek. Dohromady jim napočítali 876 přihrávek, což je extrémně vysoké číslo. Češi se nedostali ani na 300.

Abychom nezapomněl­i, v Málaze nehrála španělská reprezenta­ce pět let a bylo znát, jak se místní na zápas třesou. Ne snad ve městě, tam byste kromě pár plakátů nepoznali nic. Ale už stovky metrů od stadionu se rozléhal randál dávno před výkopem. Fanoušci si na rozpálené cestě ke kabinám užívali.

Španělé včera nepostavil­i nejsilnějš­í sestavu. Chyběl kapitán Busquets i další ostřílení: Alba, Azpilicuet­a, Sarabia nebo Ferrán Torres. I zázračný Gavi si musel počkat, než se dostal na hřiště.

Zatímco Španělé by mohli nasadit klidně dvě stejně silné jedenáctky, Čechům došla energie.

I to je zkušenost.

 ?? Foto: ČTK ?? Zajímavý výkon Václav Černý (v bílém) patřil ve včerejším utkání Ligy národů v Málaze proti Španělsku k nejaktivně­jším českým fotbalistů­m.
Foto: ČTK Zajímavý výkon Václav Černý (v bílém) patřil ve včerejším utkání Ligy národů v Málaze proti Španělsku k nejaktivně­jším českým fotbalistů­m.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia